feb 042017
 

4.2.2017
Začiatkom februára povolili mrazy, teploty sa dostali mierne nad nulu. Povytiahol som na kontrolu podložky na melivo. Tentokrát sa dali prezrieť i tie, ktoré boli v januári primrznuté. Natrúsené ja na všetkých deviatich, niekde viac, niekde menej. Tieto podložky sú založené od konca decembra.


Poklepkal som po úľoch a popočúval reakcii včelstiev. Ozvali sa všetky.

Zhodil som z vrchnákov topiaci sa sneh. Nakukol som i pod ne. Uteplivky sú suché. Poodchýlil som vrecovinu prekrývajúcu otvor vo vnútornom veku. Okrem rodiny č.5 sú včielky už pod strechou. Niektoré v menšom, iné vo väčšom počte.

11.2.2017
V sobotu vyšlo spoza oblakov cez poludnie i slnko. I keď teplota bola pod 10 stupňov, rodina č. 1 bola pomerne aktívna, včielky vyletovali a hľadali v okolí pomedzi trávu, lístie a zvyšky snehu zrejme vodu. Pár včiel sa motalo aj okolo očka 3. úľa.

Otvoril som pohár medu z minulého leta. Veľmi pekne na jemno skryštalizoval. Na vrchu mal vrstvu peny, takúto vraj starí včelári prezývajú „včelárová smotana“.
Sú to kúsočky peľu, vosku, ktoré zostanú v mede, ak sa nenechá vyčíriť v dekantačnej nádobe. Je to chutné.

Med so „smotanou“ na vrchu

19.2.2017
Podobne ako minulý víkend i tento okolo poludnia vytiahlo slnko včely preletieť sa. Teploty ešte sú len pár stupňov nad nulou, aktivita je preto len mierna.
7 z 9 rodín lietalo. U č 5 a 9 bol zatiaľ kľud.

V sobotu som z podložiek zosypal melivo, nechal ho presušiť vnútri pri izbovej teplote a časť z neho naplnil do vzorkovnice z RVPS. Nechám si urobiť rozbor, aby som mal istotu, že sú včely zdravé. Bude sa hodiť aj, ak sa mi podarí prípadne nejaké odložence namnožiť navyše na odpredaj.

Melivo a vzorkovnica s melivom

25.2.2017
Veterný a chladný víkend s teplotou len mierne nad nulou. Včely sedia dnu v úľoch.
Mrkol som sa im na podložky, či napadalo melivo od minulého týždňa. Niečo natrúsili všade, niekde viac, niekde menej.

28.2.2017
Využil som prázdniny a voľnejšie ráno bez potreby dopravovať potomstvo. Zašiel som na RVPS odovzdať vzorkovnicu s melivom na rozbor.
Keď už som tam bol, opýtal som sa, čo je potrebné k prípadnému predaju medu. Bol som rovno odprevadený na potravinové oddelenie, kde ma ochotne a promtne vybavili, vypísali mi tlačivo pre registráciu prvovýrobcu a priameho predajcu medu. Keďže predaj medu môže časom zaujímať takmer každého začínajúceho včelára, spísal som k tomu samostatný príspevok – Chcem predať svoj med, čo musím splniť ?.

—–
Tento február v porovnaní s minulým rokom pre včely nepriaznivejší. Minulého roka už koncom februára zbierali peľ z liesky, tohoto roku ešte lieska nekvitne.
Inak nie je veľmi čo hodnotiť, viac sa ukáže v marci.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.