apr 072023
 

Propolisová tinktúra je tekutý extrakt získaný z propolisu, ktorý je prírodnou zmesou živicových látok, vosku a olejov, ktorú včely zbierajú z rôznych rastlín.
Propolisová tinktúra má množstvo využití a môže byť užitočná pri liečbe rôznych ochorení a stavov.
Samotné použitie propolisovej tinktúry môže mať rôzne formy a spôsoby aplikácie v závislosti od zdravotného problému, ktorý sa snažíte liečiť. Tu je niekoľko konkrétnych príkladov:

1/Imunitný systém: Propolisová tinktúra obsahuje silné antioxidačné a protizápalové látky, ktoré môžu pomôcť posilniť imunitný systém a ochrániť telo pred rôznymi chorobami.
Na posilnenie imunitného systému môžete užívať propolisovú tinktúru orálne. Odporúčaná dávka sa môže líšiť v závislosti od zdroja, ale väčšinou sa odporúča užiť 10-30 kvapiek tinktúry 2-3 krát denne. Môžete si ju pridať do vody alebo nápojov alebo ju užiť priamo.

2/Liečba kožných ochorení: Propolisová tinktúra má protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti, čo z nej robí účinného pomocníka pri liečbe kožných ochorení, ako sú akné, ekzémy, psoriáza a popáleniny.
Propolisovú tinktúru môžete nanášať priamo na postihnutú oblasť. Tinktúru naneste na vatový tampón a aplikujte na postihnuté miesto 1-2 krát denne. V prípade, že máte citlivú pokožku, môžete tinktúru zriediť vodou.

3/Prevencia zubného kazu: Propolisová tinktúra má antibakteriálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť zabrániť vzniku zubného kazu a zápachu z úst.
Na prevenciu zubného kazu môžete tinktúru pridať do ústnej vody alebo ju použiť ako ústnu vodu. Odporúčaná dávka je 5-10 kvapiek tinktúry v pohári vody alebo ústnej vode. Tinktúru môžete tiež pridať do zubnej pasty.

4/Podpora trávenia: Propolisová tinktúra má stimulačné účinky na tráviaci trakt a môže pomôcť pri riešení tráviacich problémov ako sú hnačky a zápchy.
Pri tráviacich problémoch môžete tinktúru užiť orálne, podobne ako pri posilňovaní imunitného systému. Odporúčaná dávka sa môže líšiť v závislosti od konkrétneho problému, ale väčšinou sa odporúča užiť 10-30 kvapiek tinktúry 2-3 krát denne.

5/Boj proti vírusom: Propolisová tinktúra môže pomôcť pri boji proti vírusovým ochoreniam, ako je napríklad chrípka alebo herpes.
Tinktúru môžete užívať orálne alebo aplikovať priamo na postihnutú oblasť. Odporúčaná dávka a spôsob aplikácie sa môžu líšiť v závislosti od konkrétneho ochorenia a odporúča sa konzultovať s lekárom alebo odborníkom.

Tieto sú len niektoré z mnohých využití propolisovej tinktúry. Je dôležité si uvedomiť, že propolisová tinktúra nie je náhrada za lekársku starostlivosť a pred použitím by ste mali konzultovať s lekárom alebo odborníkom.

Okrem už uvedených spôsobov použitia propolisovej tinktúry existuje ešte niekoľko ďalších spôsobov, ako ju môžete využiť:

1/Liečba dýchacích ciest: Propolisová tinktúra sa často používa na liečbu rôznych ochorení dýchacích ciest, ako sú napríklad kašeľ, chrípka alebo bolesti v krku. Môžete si ju pridať do horúcej vody a inhalovať pary, alebo ju užiť orálne. Odporúčaná dávka sa môže líšiť v závislosti od konkrétneho ochorenia, ale väčšinou sa odporúča užiť 10-30 kvapiek tinktúry 2-3 krát denne.

2/Liečba herpesu: Propolisová tinktúra sa ukázala ako účinná pri liečbe herpesu a oparu. Môžete ju aplikovať priamo na postihnuté miesto pomocou vatového tampónu. Odporúča sa aplikovať tinktúru 2-3 krát denne, kým sa symptómy nezmiernia.

3/Podpora liečby rakoviny: Propolis obsahuje zlúčeniny, ktoré sa ukázali ako účinné pri boji proti niektorým typom rakoviny. Propolisovú tinktúru môžete užívať ako doplnkovú liečbu pri niektorých typoch rakoviny. Dávka a spôsob aplikácie sa môžu líšiť v závislosti od konkrétneho typu rakoviny a odporúča sa konzultovať s lekárom alebo odborníkom.

4/Podpora liečby tráviacich problémov u zvierat: Propolisová tinktúra sa používa aj pri liečbe tráviacich problémov u zvierat, ako sú napríklad hnačky alebo zápaly tráviaceho traktu. Dávku a spôsob aplikácie by mal určiť veterinárny lekár.

5/Liečba a prevencia paradentózy: Propolisová tinktúra sa ukázala ako účinná pri liečbe a prevencii paradentózy a zubného kazu. Môžete ju použiť ako ústnu vodu alebo pridať do zubnej pasty. Odporúčaná dávka je 5-10 kvapiek tinktúry v pohári vody alebo ústnej vode.

Je dôležité si uvedomiť, že v prípade vážnych zdravotných problémov sa vždy odporúča konzultovať s lekárom alebo odborníkom.

Zdroje:

Brudzynski K, Miotto D. Honeybee products and their polyphenolic compounds in treatment of various gastrointestinal diseases. Nutrients. 2019;11(10):2434. Published 2019 Oct 11. doi:10.3390/nu11102434
Sforcin, J.M. Propolis and the immune system: A review. J Ethnopharmacol 113, 1–14 (2007). doi: 10.1016/j.jep.2007.05.012
Sonmez, S., Kirilmaz, L., Yuksel, E. et al. The Effect of Propolis on Dental Plaque and Gingival Inflammation: A Clinical Study. Eur J Dent 12, 374–379 (2018). doi: 10.4103/ejd.ejd_130_18

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.