mar 182023
 

18.3.2023

Tento týždeň uhynula posledná Vlaška jarabičia. Poznačené mám, že bola zhruba z augusta 2018, teda dožila sa približne 4 a pol roka.

Vlašky sú pekné sliepky, zaujímavé prírodné sfarbenie peria. Vajíčko so svetlou škrupinkou sa dá použiť na veľkonočné kraslice. Povahovu sú plachejšie.

V kŕdliku zostali 4 nosivé hybridy Tetra z roku 2021, teda dvojročné. V zime mali mierny útlm znášky, keď bolo občas len 1-2 vajíčka. Avšak teraz v marci s nástupom dlhších dní sa opäť rozbehli a posledné dni nachádzam pravidelne 4 vajcia od 4 nosníc.

  4 komentáre na “Sliepky v roku 2023”

  1. Zdravím Vás p. Rudík!
    Dobre, že som našiel vašu web-stránku, lebo už som sa chystal dať do chovateľských skupín na FB príspevok k úžitkovosti hybridných nosníc Tetra SL. Konkrétne mám na mysli tému ohľadne produkcie ako si udržiavajú produkciu po prvom roku znášky, v ktorom zrejme dôjde k vrcholu ich znáškovosti a potom každým ďalším rokom produkcia klesá (čo je fakticky pravidlo u všetkých plemien a hybridov). O tieto hybridy sa zaujímam už dlhšiu dobu a preto som aj hľadal informácie o nich na webe, kde som sa niekde dočítal, že dokonca aj v domácich chovateľských podmienkach je údajne lepšie po prvom roku znášky kŕdeľ vynoviť, lebo, že vraj už v druhom znáškovom roku až tak veľmi klesá produkcia vajec. Veľmi sa mi to nechce veriť, ale: neopýtaš sa – nevieš. Videl som, že Tetry SL už máte od r. 2021 a znášku hodnotíte stále ako dobrú. Takže zrejme tie aické preklady z cudzojazyčných web-stránok nemusia byť dobre preložené, alebo autor možno mal na mysli obmenu vo veľkochovoch, kde idú sliepky behom 1,5 roka na maximum (stránku už ale neviem vyhľadať…). Váš názor na tieto hybridy? Prípadne iné plemeno, hybridy do domácich chovateľských podmienok a s tým spojeným kŕmením na domácej kŕmnej zmesi? Kombinujem tiež pšenicu nešrotovanú, šrotovanú zmes, ktorú si robím z pšenice, kukurice, hrachu a čierneho ovsa v primeraných podieloch, plus kuchynský odpad, žihľavu v lete aj v zime (sušenú) a mletý vápenec. Plus majú celo-záhradný výbeh .
    Aby som nezabudol – kde ste tie mládky kupoval?
    Zvažujem ešte hybrid Bovans Brown, lebo som z východného Slovenska a ú pre mňa dostupnejšie (farma v Masrgecanoch) a Tetry SL tu na východe nie sú veľmi dostupné. Ešte tak teoreticky chovatelia z okolia Rimavskej Soboty (Gemerček) Vivien Sofia Marton, ale zbytok ponúk sú už dosť vzdialené.
    Vopred ďakujem za informácie!
    Miro.

  2. Zdravím,
    Viem porovnať tieto Tetra SL s hybridmi Dominant. Tetry boli robustnejšie, veľmi krotké a priateľské (ale to sa môže asi líšiť od dodávateľa a ako boli od kuriatka socializované). Znáškovo o málinko spoľahlivejšie boli asi Tetry. Tetry som svojho času kupoval neďaleko, na družstve v Zolnej.
    Ešte som mal kedysi kvôli bielym vajíčkam na kraslice biele hybridy odvodené od Lenghorniek, avšak tie som už kúpil dosť cintľavé a boli chúlostivejšie oproti tým farebným.
    S inými hybridmi skúsenosti nemám.

  3. Vďaka za reakciu!
    O Tetrach píšete v minulom čase. Už skončili svoju púť? Ako?
    Mali časté výkyvy v znáške a na dlhšie doby?

  4. Znáška už trocha klesala a chcel som si urobiť pauzu od chovu sliepok, koncom leta som ich za symbolickú cenu posunul na dožitie do iného kŕdľa neďaleko k susedom.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.