dec 232016
 

PF 2017

23.12.2016
Po pár sychravejších zatiahnutých dňoch sa ukázala pomedzi osrienené stromy i modrá obloha. Včely som nechal celý december doteraz v kľude.
Iba som nakukol na podložky na melivo, ako sa asi pohybuje chumáč. A odložencu som vymenil navlhnutú uteplivku.
Zastrešenie nadstavkom s plechovým vekom nad medzidnom sa tu ukázalo ako slabina, keď najvrchnejší nadstavok dobre nelícuje s medzidnom.
Pri silnejších dažďoch v novembri tam zatieklo.

29.12.2016
Vymenil som staré papierové podložky za nové.

31.12.2016
Nakukol som na čisté podložky spredvčera. Všade je namrvené trocha meliva, takže všetkých 9 rodín žije.

Využil som aj pekné slnečné mrazivé počasie s teplotou mierne pod nulou a vyskúšal som si ošetriť včelstvá Varidolom pomocou aerosolu. Použil som acetónový roztok a aplikáciu 30s, prípadne mierne predĺženú pri 3 nadstavkoch LG 2/3.
Osvedčenie na ošetrovanie aerosolovým spôsobom som získal v rámci štúdia pod Bánošom minulú jeseň. Prístroj patrí našej miestnej ZO SZV Očová, do ktorej som v rámci procesu uchádzania sa o dotáciu pre začínajúcich včelárov pred vyše dvoma rokmi vstúpil.

Na odskúšanie v praxi mi to celkom stačilo. Od tvrdej chémie by som sa rád postupne odklonil a prešiel na ošetrovanie skôr organickými kyselinami.
– – – – – – – – –
Súhrn za december:

  • Kontrola meliva na podložkách
  • Kontrola zastrešenia, utepliviek
  • 3. finálne ošetrenie Varidolom pomocou aerosolu


– – – – – – – – –

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.