apr 162022
 

16.4.2022

Z dvoch zazimovaných rodín prežili zimu obidve. Túto jar som im nijako nepomáhal, ani vodou v kŕmítku pod vrchnákom.
Navštívil ma miestny pán asistent veterinárneho lekára a spravili sme svižnú jarnú prehliadku. Počasie nebolo úplne ideálne, iba mierne nad 10 stupňou a vietor.
Včely v oboch rodinách sa javia životaschopne, majú hneď vo vrchnom nastavku plod na 4-5 rámikoch. Prítomná už aj trubčina. Časť plodu bude aj v strednom nastavku, ale ten sme tentoraz nerozoberali. (Zimovali na troch)

Cornus mas – Drieň – detail kvetu; 6.4.2018

1.5.2022

Kvitnú čerešne, slivky, púpavy. Vidno na nich včely.
Spravil som malý zásah na rozšírenie priestoru u oboch rodín.
Pridal som 4 nastavok. Zložil som vrchný bokom. Zo stredného som striedavo vybral rámiky s plodom a prevesil ich do nového nastavku. Voľné miesta som vyplnil stavebnými rámikmi, bez medzistienok, iba s drážkou v hornej latke vyplnenou voskom.
Takže vrchný nastavok ostal bez zásahu na najvrchnejšej pozícii, pod ním dva prezebrované nastavky.
Najspodnejší opäť nedotknutý.

Rozkvitnutá čerešňa; 21.4.2018

15.5.2022

Dnes mi uleteli včely. Včera (v sobotu) vyletel roj zo silnejšieho včelstva. Sadol pomerne blízko, asi 20 metrov, na jabloň. Relatívne vysoko, asi 3-4 metre a na hrubší konár, ktorý neplánujem zrezávať.
Nemal som pripravené veci, aby som roju rovno ponúkol priestor. Dnes (v nedeľu) som si spravil malú inventúru vyčistených nastavkov a rámikov. Pripravil som jeden nastavok s pár panenskými súšami a pár stavebnými rámikmi a položil som im potenciálne nové obydlie pod strom.
Avšak ohrdli ma, medzičasom si vyhliadli dutinu inde a poobede kamsi odleteli.

26.6.2022

Po dlhej dobe som sa pozrel do vnútra úľov. Obe rodiny majú prítomné otvorený i zavretý plod, vajíčka. Predpokladám, že tam sú kladúce mladé tohoročné matky.

V oboch majú plný horný nastavok medu v zaviečkovaných plástoch. Podložil som výklzy, že im ho vezmem.

Slabšia rodina má ešte pomerne dosť miesta, dokonca v najspodnejšom nastavku zo dva nevystavané stavebné rámiky. Tá zostala pod výklzom na troch nastavkoch. Dva s plodom som navzájom prehodil.

Silnejšia rodina má pomerne dosť zásob skrz celý úľ. Tiež som prehodil dva plodiskové nastavky a ešte som pridal nový nastavok so súšami a stavebnými rámikmi. Vytiahol som doň tri rámiky s plodom. Takže táto rodina je pod výklzom na štyroch nastavkoch.

29.6.2022

Včera som odobral oba výklzy. Vytočil som večer z dvoch nastavkov vyše 30kg medu. Dnes som vybral 8 najkrajších – najsvetlejších alebo panenských – rámikov a vrátil spolu s dvoma stavebnými rámikmi do rodiny, ktorá zostala len na troch nastavkoch. Oba úle sú teda teraz na 4 nastavkoch.

5.9.2022 (pondelok)

Cez víkend som po vyše dvoch mesiacoch pozrel na včely. Napriek mojej nestarostlivosti ešte obe včelstvá žijú. Pravda môj darebácky prístup sa aj prejavuje. Slabšie včelstvo vyzerá byť v biednom stave. Videl som na dvoch včielkach klieštika prisatého na chrbte, čo už naznačuje vysoký stupeň zamorenia. Plus som pozoroval aj včelu bez krídel, resp. so zakrpatenými krídelkami. Táto rodina má minimum zásob.

Druhý úľ je životaschopnejší, viac včiel, nevidel som voľným okom žiadne podozrivé príznaky chorôb. Po vytočení medu v júni majú pomerne veľa voľného a ešte i nedostavaného priestovu v horných dvoch nastavkoch a zásoba vyzerá byť prevažne v spodných dvoch zo všetkých štyroch.

Síce neskoro, ale dnes som vymenil papierové podložky pod sitami a vložil na vrchné rámiky Formidol. Skúsim v prvom kroku zredukovať klieštika, kým sa rozhodnem čo ďalej.

11.12.2022

Rozhodol som sa v priebehu jesene, že nechám prirodzene znížiť početnosť včiel v oboch rodinách a potom ich zlikvidujem. Slabšia rodina mala viditeľný problém s virózou. Silnejšia rodina sa zdá byť navonok síce v poriadku, ale povahovo je nervóznejšia, nie je príjemné s nimi pracovať.

Využil som ochladenie, a obe včelstvá vysíril a všetky rámiky spálil.

Sírne knôty
Sírne knôty


Poupratujem si v nasledujúcom období všetky použité veci okolo včiel a dám si chvíľku od včelárenia pauzu.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.