dec 112022
 

Občas stojí včelár pred nemilou úlohou zlikvidovať včelstvo. Dôvody bývajú rôzne. Najčastejšie je to choroba a včelstvo sa likviduje, aby sa zabránilo jej ďalšiemu šíreniu do okolia.

Jedným zo spôsobov, ako včely rýchlo, bez zbytočného trápenia zabiť, je vysírenie. Oxid siričitý (SO2) je pre včely toxický a pri nadýchaní sa rýchlo udusia. Oxid siričitý sa uvoľňuje i pri horení tzv. sírneho knôtu. Sírne knôty sa dajú bežne kúpiť v potrebách pre vinárov, včelárov, záhradkárskych, domácich potrebách, atď. Používajú sa vo vinárstve na dezinfekciu nádob a priestorov, ale aj vo včelárstve ako ochrana proti plesniam, rozličným mikroorganizmom, vijačke voštinovej.

Postup:

1/ Prečítajte si návod na sírnych knôtoch a dodržte odporúčané bezpečnostné opatrenia a množstvo sírnych pásikov s ohľadom na veľkosť úľa.

Ak používate na zásahy proti klieštikovi „zadymovanie“ prúžkami Avartínu, Varidolu, tak v zásade postup je veľmi podobný.

2/ Dobre utesnite úľ. Zavrite všetky očká, ak máte. SO2 sa bude šíriť dymom medzi uličky plástov a dym by nemal unikať z úľa. Ani včely.

3/ Pripravte si bezpečné miesto na dne úľa kam a kade vložíte sírny knôt. Tak, aby ste úľ po vložení a zapáleni mohli rýchlo zavrieť. Dobré miesto je priamo na kovovú mriežku, resp. na inú nehoriacu podložku, tak aby horiaci/dymiaci pásik nebol v bezprostrednej blízkosti rámikov, stien úľa. To sa dá dobre aplikovať v prípade vysokého dna.
Ak máte nízke dno alebo neviete bezpečne umiestniť sírny pásik zospodu, môžete urobiť dostatočné miesto medzi rámikmi v najvrchnejšom nastavku (vybrať 2-3 rámiky neobsadené včelami) a zavesiť pásik na drôt do vzniknutej medzery.
Ak máte, môžete samozrejme použiť varroa lampu alebo sírnu lampu.

4/ Ak pásik kladiete na podložku, je dobré ho po dĺžke prehnúť do tvaru striešky. Aby neležal na podložke plochou, ale iba hranami.

5/ Zapáľte pásik(y) a okamžite uzavrite úľ. Dávajte si pozor, aby ste neprišli do kontaktu s dymom a nenadýchali sa. Oxid siričitý je jedovatý aj pre človeka.

6/ Nechajte pôsobiť minimálne 15 minút alebo dlhšie.

Po tejto dobe by mali byť včely usmrtené a môžete úľ otvoriť, nechať vyvetrať a pokračovať v dezinfekcii, (prípadne pálení úľa, ak je to nevyhnutné – v extrémnom prípade moru včelieho plodu).

Sírne knôty
Sírne knôty

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.