apr 012021
 

Aktivita v krajnom úli 0 postupne od decembra klesala až na nulu. Niekedy v priebehu marca počas teplejších dní bolo možné pozorovať rabujúce včely, pravdepodobne zo susednej 4-ky. V marci som 0-ku rozobral, v najvrchnejšom nastavku síce ešte bolo dosť zásob, vyzerá to že malinké včelstvo zimovalo pomerne nízko a nedokázalo sa premiestniť počas mrazov za zásobami vyššie. V úli som zavrel očká aj letáč, aby som znemožnil ďalšie vyberanie zásob inými včelami a potenciálny roznos choroby. Neskôr ho budem musieť zlikvidovať, plásty vytaviť na vosk, rámiky a nastavky dezinfikovať.

Cornus mas – Drieň – detail kvetu; 6.4.2018

1.4.2021

Kvitnú vŕby, drieň. Druhý veľmi príjemný, teplý deň s teplotami nad 20 stupňov som využil na prvú jarnú prehliadku jednoho úľa, ktorý prezimoval. Vyčistil som podložku pod sitom. Boli na nej viditeľné pekné známky zdravej aktivity – melivo skoro po celej ploche podložky, aj zvyšky peľových obnôžok, čo prepadli cez sito.

Aktivita na letáči veľmi malá, väčšina lietaviek využíva očko. Včely prinášajú peľ. To indikovalo, že vo včelstve už asi bude plod a že plodové teleso je pravdepodobne vyššie. To sa aj potvrdilo po otvorení úľa. Rodina nie je veľmi silná, vajíčka a plod som našiel na 4 rámikoch v najhornejšom a na 1 rámiku v nastavku pod ním. Ešte majú trocha starých zásob a aj nanosenú čerstvú sladinu, peľ. Predpokladám, že asi hlavne z vŕb.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.