máj 042021
 

4.5.2021

Táto jar je chladnejšia ako predošlé a vegetácia je trocha posunutá. Kvitnú divé čerešne a trnky. Ešte len začínajú rozkvitať záhradné čerešne. Bohato kvitne púpava. Neďaleko je pole s repkou, postupne sa jej už začínajú žltnúť vrcholky.

Do včiel som od apríla nezasahoval. Aktivita na letáči vzrástla, dá sa z toho usúdiť, že včelstvo pekne podrástlo. Najbližšia nedeľa má byť teplá a slnečná. Plánujem pozrieť včely.

Včela na púpave, 28.4.2018

9.5.2021

Po vyše mesiaci som pozrel do včiel. Tentoraz aj za prítomnosti miestneho asistenta veterinárneho lekára. Včely sú zdravé, plod vyzerá v poriadku. Prítomné sú vajíčka aj všetky fázy plodu. Včelstvo sa drží v horných dvoch nastavkoch zo štyroch (LG2/3). Už sú vystavané materské kolísky, avšak zatiaľ suché, bez náznaku rojovej nálady. Zásob je pomerne málo, je vidno, že predošlé dni boli chladné, daždivé a vetristé.

Predpoveď počasia na najbližších 10 dní je pomerne priaznivá, teplé počasie, ku koncu týždňa s dažďom. V okolí sa chystá kvitnúť repka a ovocné stromy. Včely majú pomerne dosť miesta, avšak pridal som jeden nástavok s rámikmi s medzistienkami a stavebnými. Prezebroval som ho s druhým od vrchu. Najvrchnejší nástavok ostal takmer bez zásahu, vyňal som len jeden krajný rámik a nahradil MS. 2. a 3. od vrchu sú prezebrované s plodom a voľným miestom na stavanie. Najspodnejšie 2 ostali bez zásahu. Najspodnejší je predpokladám ešte nevystavaný a druhý od spodu budú zrejme prázdne súše.

12.5.2021

Kvitnú jablone. Repkové pole je tiež už zväčša žlté.

21.5.2021

Repka výrazne vonia, je vidieť i počuť včely na nej. Po 12. dňoch som sa znova pozrel do včiel. Tentoraz som sa nezabával rámik po rámiku, poňal som kontrolu a zásah na úrovni celých nastavkov (Langstroth 2/3). Na spodku rámikov už v niektorých materských bunkách boli vajíčka. Rozobral som rodinu:

  • najvrchnejší nastavok s pár materskými bunkami šiel bokom na voľné nízke dno
  • nastavok pod ním na voľné vysoké dno
  • pôvodné včelstvo zostalo s jedným nastavkom, kde ešte bol plod i vajíčka i materské bunky. Prehodil som druhý nastavok od spodu na najvrchnejšiu pozíciu – takmer prázdne súše. Takže pôvodná rodina zostala na 3. nastavkoch

Dvom novým odložencom som dal cukrové cesto. Našiel som ešte balíček 2,5kg Apimedu. Slabší odloženec dostal na vrch vnútorného vrchnáku otvorený sáčok s cestom. Silnejší dostal malé plastové krmítko a doň som odobral trocha cesta z originálneho balenia.

7.6.2021

Na 17.-ty deň od poslednej prehliadky som znova pozrel do včiel. Medzitým repka už dokvitá, jej polia sú viac zelené ako žlté. Včelstvo (4) na pôvodnom mieste zostalo na 3 nastavkoch. Horný je takmer plný medu, z väčšej časti zaviečkovaného. Založil som pod nastavok výklz. 2. nastavok je bez otvoreného plodu a bez vajíčok. Našiel som ešte rámik so zaviečkovaným plodom a dvoma vyhryzenými materskými bunkami. Čiže mala by tu byť už mladá neoplodnená matka. Ďalej som neprezeral a úľ som zatvoril.

Prvý odložený nastavok (O1) má pomerne veľa zásob, je bez otvoreného plodu a vajíčok. Nenašiel som ani materské bunky. Vyzerá, že tento bude pravdepodobne bez matky. Ešte si musím rozmyslieť, či ho skúsim spojiť s inou rodinou alebo, či dodám rámik s vajíčkami, nech si vypestujú náhradnú matku.

Druhý odložený nastavok (O2) je so starou matkou. Sú tu vajíčka i všetky štádia plodu, včely stavajú, nosia peľ. Pridal som nový nastavok s medzistienkami (6) a stavebnými rámikmi (4). Stavebné rámiky šli dole, namiesto nich som vybral 4 plodové rámiky hore pomedzi rámiky s medzistienkami.

10.6.2021
Rozhodol som sa, že sa sústredím na poriadok okolo domu, záhrady aj včiel a tohoto roku nebudem, pokiaľ to nebude nutné, odoberať med a ani rozširovať počet včelstiev. Pôvodnej rodine som odobral výklz a vrchný nastavok so zásobami som im nechal. Prvý nastavok O1, ktorý je asi bez matky, som preložil na iné miesto. Očakávam, že lietavky by sa mohli vžobrať do ostatných dvoch úľov. Keď bude prázdnejší, skúsim ho nasledovný deň spojiť s druhým odložencom O2.

11.6.2021

Vložil som jeden nastavok – odloženec O1 – na najspodnejšiu pozíciu pod dva nastavky odloženca O2. Takže momentálne mám dva úle. Na pôvodnom mieste na troch nastavkoch pravdepodobne s mladou neoplodnenou matkou. A na novom mieste so starou matkou, tiež na troch nastavkoch. Obe majú zhruba jeden plný nastavok zásob a ešte majú i nedostavané rámiky. Takže by nemali trpieť ani nedostatkom medu, ani priestoru.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.