sep 132020
 

13.9.2021

Odobral som sponad vnútorných vrchnákov malé okrúhle kŕmítka. Otvor som prekryl vrecovinou, novinami. Kŕmítka som umyl.

Chvíľku som pozoroval aktivitu na letáčoch. Včielky si nosia peľ. Takže by to mohlo byť v poriadku, mali by mať i plod. Nazrel som na podložky. Nič podozrivé nebolo vidieť.

Do vnútra úľov som nebabral. Považujem týmto obe rodiny za zakŕmené a pripravené na zimu, čo sa týka zásob a priestoru. Predpokladám, že by mali mať okolo 10 kg medových a okolo 5g cukrových zásob. A sú na 4 nastavkoch. Z čoho (odhora) 1. je zásobný na tohoročných panenských súšach, 2. a 3. sú tohoročné plodiskové, z čoho aspoň jeden bol na jar pri prehadzovaní nastavkov nový. 4.-spodný je prázdny pol na pol z prázdnými paneneskými súšami a stavebnými rámikmi.

21.11.2020

Dnes som aplikoval po 2-3g kyseliny šťaveľovej sublimáciou pomocou „Oxalvap“-u.

Oba úle sú navštevované osami.

1.12.2020

Zopakoval som sublimáciu kys. šťaveľovej. Druhá aplikácie tohoto roku sublimáciou. Predchádzali jej ošetrenia pokvapom v lete po vytočení medu.
Na podložkách bolo napadaných niekoľko stovák klieštikov po novembrovom zásahu. Očistil som ich.

30.12.2020

Na podložkách je viditeľná aktivita v oboch úľoch. V 0-ke je žiaľ veľmi malá. Vyzerá to, že včelstvo je iba na jednej uličke. V 4-ke to vyzerá byť zatiaľ v poriadku. Od začiatku mesiaca ešte padlo možno 50 klieštikov. Melivo je roztrúsené z 3-4 uličiek. Pri slnečnom teplom dni po vianociach bolo vidno aj prelety včiel.

  2 komentáre na “Včely v septembri, októbri, novembri, decembri 2020”

  1. Dobrý deň, pán Rudík,

    je možné preliečiť včely i teraz (v druhej polovici januára) sublimáciou kyseliny šťaveľovej, keď je povedzme vonku cca 5-10 °C?

    Ďakujem

  2. Povedal by som, že áno. Aj keď už je po slnovrate a niektoré rodiny už môžu mať trocha plodu. Obvykle sa snažím to stihnúť do zimného slnovratu. Myšlienka za tým je, aby sa eliminoval klieštik v období, keď vo včelstve (v ideálnom stave) nie je plod.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.