máj 052020
 

4.5.2020

Pred necelým týždňom som vložil materské mriežky do úľov. Dnes rýchla kontrola, kde sa nachádzajú vajíčka, ako sme na tom s rojovou náladou a zásobami.

V 0-ke je všetko v poriadku, vajíčka pod mriežkou, miesta na kladenie i na stavanie ešte je dosť, rojová nálada zatiaľ nie. Iba som prehodil nad mriežkou dva nastavky, tak aby prázdnejší/nedostavaný bol priamo nad mriežkou.

V 4-ke vajíčka len nad mriežkou. Tu som to prehodil, 3 vrchné nastavky, kde by mala byť matka, šli pod mriežku. 3 ostatné nad. Tiež majú ešte dosť nedostavaného miesta a sú bez rojovej nálady.

Odloženec má natiahnuté 2 núdzové matečníky a čo ma prekvapilo je v ňom pár vajíčok. Pravdepodobne robotnica/trúdica. Zatiaľ som to nechal tak, uvidím ako sa to vyvinie.

17.5.2020

Prezrel som dnes včely.

Malý odloženec už má vyhryzené materské bunky. Zatiaľ vajíčka nevidno. Ani od trúdic, ani normálne. Videl som lietavku s peľom. Je možné, že už sa chystajú na kladenie mladej matky.

V 0-ke všetko v poriadku, prehodil som dva plodiskové nastavky pod mriežkou. Jeden zaviečkovaný plodový rámik som vytiahol nad mriežku a zamenil za nevystavanú MS.

V 4-ke tiež vyzerá byť všetko pohodovo. Vybral som z nej dva plodové, jeden zásobný a jeden rámik s pár vajíčkami do odloženca č.2/2020. Nad mriežku som dal nastavok s peknými prázdnymi panenskými súšami z minulého roka.

Niektoré medové plásty sú už čiastočne zaviečkované, ale nad mriežkou sa ešte nachádza aj zav. plod, zväčša trúdí. Počkám ešte z vytáčaním, kým sponad mriežky nezmizne plod úplne.

27.5.2020

Repka už dozrieva. Polia v okolí sú čoraz viac zelené ako žlté.

1.6.2020

Založil som pod najvrchnejší nastavok na obe veľké rodiny výklz. Dva nastavky pod materskou mriežkou som prehodil. Zatiaľ nie sú známky rojovej nálady. Vrchné dva nastavky v medníku sú plné a takmer úplne zaviečkované.

Odložence vyzerajú dosť nepodarene. V prvom je trocha vajíčok, buď je tam mladá náhradná matka alebo trúdokladá robotnica. V druhom nie je ani náznak materskej bunky a časť plodu zachladla. Tento rámik so zachladnutým plodom som dal vyzobať sliepkam.

3.6.2020

Odobral som sponad výklzov medové rámiky. Večer vytočil. Vyšiel z toho pekný hustý jarný kvetový med.

4.6.2020

Vrátil som vytočené rámiky nazad do pôvodných rodín, nad materskú mriežku. Znova som založil výklz pod plný najvrchnejší nastavok.

6.6.2020

Odobraté medové nastavky sponad materských mriežok. Vytočené. Tento med je trocha redší ako prvá várka a svetlejší. Zrejme viac repky.

7.6.2020

Vrátené vytočené nastavky nad materskú mriežku. Obe rodiny tak majú každá dva takmer prázdne nastavky k dispozícii.

9.6.2020

Med z druhej várky som naporcoval do pohárov. Už začína kryštalizovať.

Bol som sa prejsť ponad dom. Kvitne agát. Je búrkové počasie. Som zvedavý, či bude agátový med aj nazvyš pre nás.

agát, 6.5.2018

23.6.2020

Po veľa daždivých dňoch pekný, slnečný. Prezrel som úle.

Odložence sú definitívne nepodarené. Jeden úplne bez včiel a prvý iba s pár trúdokladými robotnicali a trubčinou.

Obe veľké rodiny sú stále aj 2 dni po slnovrate prekvapivo bez známok rojovej nálady. V oboch sú vajíčka, plod. Nový zaviečkovaný med na odobratie nepribudol. 4-ka má trochu viac nanosených nezaviečkovaných zásob oproti 0-ke.

Prehodil som dva nastavky pod mriežkou. A vytiahol z 0-ky jeden a z 4-ky dva rámiky so zaviečkovaným plodom nad mriežku.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.