mar 192020
 

19.3.2020

Včely bez akéhokoľvek zásahu od jesenného zazimovania. V týchto dňoch je veľmi teplé, slnečné počasie. Teploty sa poobede šplhajú ku 18°C.

Vzal som si po zime prvý krát bundu a včelársky klobúk a šiel si obzrieť aktivitu úľov zblízka. Tri rodiny vyzerajú byť v poriadku. Letáče majú vyupratované, nosia si peľ. Jeden úľ je úplne bez aktivity. V ďalších dvoch úľoch panuje čulá premávka, avšak nevidieť žiadne lietavky prilietajúce s peľom. Zdalo sa mi, že včely odlietajú plnejšie ako prilietajú. Skôr to vyzerá na rabovku alebo vyberanie zásob po umretých včelstvách.

Pozrel som sa na podložky pod sitá. Je tam rozdiel medzi troma prvými a troma ďalšími. Tie posledné majú oveľa viac čerstvo namrveného šťavnatého meliva.

Čiže pravdepodobne tri včelstvá neprezimovali. Musím ich najbližšie dni rozobrať a skúsiť odhadnúť príčinu.

22.3.2020

Využil som ochladenie a jasný deň bez aktivity včiel na prezretie úľov, kde som mal podozrenie na úhyn.

Všetky 3 boli prázdne, resp. len zo zvyškami ešte nevyrabovaných zásob a pár mŕtvymi včelami. Uhynuli spájané včelstvo 6/8 – tu to vyzerá na to, že sa nevedeli presunúť za zásobami vyššie. A aj rodiny 6 a 8.

Ostali minuloročný roj a rodina 0 a 4. 0-ka, krajná minulý rok na jar bola úplne bez plodu a potom začala mať plod relatívne neskoro. 4-ka bola jedna z aktívnejších rodín, ak som dobre vylúštil svoje poznámky z vlani, tak táto nebola delená na preleták.

4.4.2020

Po krátkom ochladení opäť príjemný slnečný deň s teplotou okolo 15 °C. Dohodli sme sa s miestnym asistentom veterinárneho lekára na prvej jarnej prehliadke.

Roj z minulého roka sa ukázal ako slabučké včelstvo, ktoré má málo včiel a v plode je prítomná iba trubčina. Budem ho musieť čím skôr spojiť s niektorým z ostatných.

Stredná 4-ka vyzerá byť v poriadku, plod je zdravý, odhadom na 5-tich rámikoch.

Krajná 0-ka tiež životaschopná, plod na najvrchnejšom nastavku a zrejme tom pod ním. Odhadom na 6-tich rámikoch.

Obe posledné včelstvá už majú trúdy.

5.4.2020

Rozobral som roj z minulého roka. Bol na 3 nastavkoch. Jeden sa mi podarilo oddeliť s prázdnymi súšami na vytavenie. Ďalší s pomerne dosť zásobami a dvoma stavebnými rámikmi som dal nad 0-ku. Posledný s trochou trúdieho plodu, pár včelami a trochou zásob nad 4-ku.

Stav po zásahoch.

Aktívne rodiny dostali po nastavku z rozobratého roja.

Včelnica, 5.4.2020
Včelnica, 5.4.2020

Lietavky z odstráneného úľa nalietané na pôvodné miesto.

Kôpka včiel, 5.4.2020
Kôpka včiel, 5.4.2020

9.4.2020

Kvitnú vtáčie čerešne, začínajú trnky. Na exponovaných miestach i púpavy.

12.4.2020

Je teplo a veľmi sucho. Odobral som spodné nastavky a medzi dva plodiskové vložil nový vyčistený s 8. rámikmi s medzistienkami a 2. rámikmi s plodom ako mostíkmi. Na miesto vybratých plodových rámikov vložené rámiky s medzistienkami.

Krajná 0-ka má plod na 2-4. nastavku. 4-ka na 1-3. nastavku od spodu.

22.4.2020

Už asi dva dni kvitnú slivky, začínajú rozkvitať záhradné čerešne.

28.4.2020

Je extrémne sucho. V diaľke (1km) začínajú žltnúť repkové pole. Kvitnú ovocné stromy, jablone.

Skoro totožné zásahy v oboch rodinách:

Skontroloval som plod. Je ho hojne a to skoro skrz všetky nastavky (5). Nastavky pridané pre 2 týždňami sú cca z 2/3 vystavané. V očakávaní repky som pridal 6.nastavok z medzistienkami. Rozdelil som úle materskou mriežkou. V každej časti teraz je tohtoročný teplom dezinfikovaný nastavok s medzistienkami. Vybral som jeden plodový rámik a jeden zásobný do odloženca.

Rojová nálada zatiaľ nie je. Včely stavajú. 4-ka dosť prestavuje medzi poschodiami. Materské kolísky sú vystavané, ale ešte nezakladané. V 4-ke asi trocha mierne viac.

Z odobratých rámikov som urobil malý odloženec z 2. plodových a 2.zásobných rámikov.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.