aug 162020
 

16.8.2020

Tento rok sa včelami zaoberám veľmi ležérne. Prioritu dostali iné veci. Posledný zápis mám o zásahu 23.6.2020. Uplynulo odvtedy vyše 7 týždňov. Ak niekto okrem mňa číta tieto zápisky, neberte si prosím z môjho tohoročného letného včelárenia príklad.

Rodiny boli od posledného vytáčania 0ka na 6. a 4ka na 7. nastavkoch (LG 2/3) s materskou mriežkou nad 3. nastavkom. S ponechaným nevytočeným najvrchnejším nastavkom so zásobami.

Dnes som spojil dva zásahy – zmenšenie priestoru a použitie kyseliny šťaveľovej proti klieštikovi.

Zložil som medníkové nastavky sponad mriežky. Do plodiskových (2.,3.) nastavkov som strekol približne 50ml 3% roztoku kyseliny šťaveľovej na rodinu. Mriežku som preložil medzi 2. a 3. nastavok. Nad 3. nastavok som položil pôvodne najvrchnejší nastavok so zásobami medu – teraz 4tý. Nad tento výklz a nad výklz medníkové nastavky, ktoré chcem odvčeliť a vytočiť zvyšky medu.

Po zásahu teda každé včelstvo má pod mriežkou dva nastavky a nad mriežkou tiež dva – tretí na pôvodnej pozícii a nad ním ešte zásobný. Po vyprázdnení medníkových nastavkov vyberiem tohoročné najkrajšie súše. Zistím, kde sa pod alebo nad mriežkou vyskytuje matka. Tam jej ešte poskytnem nastavok čistých súší a tmavé plodiskové sa budem snažiť vybrať na vytavenie. (Predpokladám, že celý spodný nastavok by sa mal dať odobrať. )

22.8.2020

Odobral som sponad výklzov medníkové nastavky a pretriedil rámiky. Zostal 1 nastavok s peknými čistými tohoročnými panenskými súšami. 2 nastavky s poloplnými rámikmi so zvyškami medu na vytočenie. 3 nastavky so staršími plástami, ktoré môžu ísť rovno na vytavenie vosku.

Pozrel som aj podložky. Spád klieštika je viditeľný, zhruba 50-100 kusov u každej rodiny.

Obe včelstvá teda zostali na 4 nastavkoch. Do plodísk som dnes nebabral. Aktivita na letáčoch je normálna. Včielky si nosia aj sladinu, aj peľ.

24.8.2020

Dnes posledné väčšie úpravy pred zimou. Najspodnejší nastavok so staršími súšami som nahradil nastavkom s 5 tohoročnými panenskými súšami a 5 stavebnými rámikmi. Vybratý nastavok šiel nad výklz na odvčelenie.

Odstránil som materskú mriežku. V podstate už bola zbytočná, spodný nastavok bol bez plodu a takmer prázdny a ten som chcel odoberať.

Aplikoval som druhý krát kyselinu šťaveľovú postrekom 3% roztoku.

28.8.2020

Nastavky nad výklzom sú takmer úplne bez včiel. Odobral som ich.

Dal som na vrch opäť vnútorný vrchnák a tentoraz už aj malé okrúhle plastové 1,5l krmítko. Včelstvá majú odhadom asi 10 kg medu. Rozhodol som sa, že doplním každému ešte po 5kg cukru. Začal som dnes, obe rodiny dostali po 1 litry cukrového roztoku 1:1. Pridávam do 2 litrov asi 100mg práškového vitamínu C.

Pozrel som aj na papierové podložky pod sitami. Spád klieštika po druhej aplikácii kyseliny je opäť viditeľný v podobných množstvách – 50 – 100 kusov.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.