sep 182019
 

18.9.2019

Začiatkom mesiaca som dokončil kŕmenie začaté v auguste. Rozdal som šiestim rodinám 57 kg cukru v sirupe s prídavkom vitamínu C. Každé včelstvo dostalo približne 10 kg cukru. Množstvo bolo mierne modifikované pre spojené včelstvo, ktoré malo viac vlastných zásob – toto dostalo menej. Každý úľ by mal mať teraz okolo 15 kg zásob.

24.9.2019

Pokračujem v zazimovaní. Odobral som spod vrchnákov krmítka. Otvor v preglejke na medzidne som prekryl vrstvou vrecoviny a savých novín. Nad ňu uteplivky.

Krytky na najvrchnejších nastavkoch som pootvoril na drobné vetracie otvory. Uvažujem, že by to mohlo pomôcť odvetrať vlhkosť a zabrániť plesni. A ak by včelám vadil prievan, zvládnu si to zatmeliť. Nechám to na ne.

Vysoká exotická tráva pri altánku kvitne. Zaujalo ma na nej bzučanie. Včely si tam zberajú pekný žltý peľ.

31.10.2019

Po mesiaci malý zásah do úľov, ani nie do včelstiev. Odobral som staré podložky pod sitami a dal som nové papiere. Spojená rodina mala viditeľný spád niekoľko stovák klieštikov. Ostatné nie.

1.11.2019

Vyniesol som ku včelám autobatériu, oxalvap zariadenie od Oharkovcov z Čiech, dózu kyseliny šťaveľovej a molitanovú upchávku. Spravil som nácvik ošetrovania proti klieštikovi odparovaním kyseliny šťaveľovej.

Schválne píšem nácvik, lebo niečo nebolo v poriadku a veľká časť kryštálov sa iba stavila do pevnej hmoty a neodparila. Podozrievam batériu.

11.11.2019

Dnes ráno opakovanie ošetrenia sublimáciou kyseliny šťaveľovej. Tentoraz prebehlo všetko v poriadku. Použil som inú batériu a všetka kryštalická kyselina sa pekne odparila.

Spád klieštika (100 – 500 ks) bol aj po prvej nepodarenej aplikácii. Tentokrát očakávam početnejší.

25.11.2019

Tretie (resp. druhé poriadne) ošetrenie proti klieštikovi Oxalvapom a kyselinou šťaveľovou.

Očistil som včera podložky pod sitami od popadaných klieštikov. Všade bolo niekoľko 100 kusov.

18.12.2019

Predvianočné oteplenie prinieslo slnečný deň s teplotou okolo 8-9 stupňov. Všetky včelstvá sa postupne boli trocha preletieť, ako na úle svietilo slnko.

  2 komentáre na “Včely v septembri, októbri, novembri, decembri 2019”

  1. Zdravim Feri. Mate male, ci velke nadstavky? A este info: pouzivate aj kyselinu mravciu?
    Vdaka, Tina

  2. Dobrý deň,
    mám nízke nastavky (Langstroth 2/3). Kyselinu mravčiu som používal v letnom období po vytáčaní prvé roky včelárenia. Minulý rok (2019) som skúšal používať proti klieštikovi iba kyselinu šťaveľovú – v lete postrekom 3% roztokom do plodiska na včely a v jeseni/zime odparom.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.