apr 082017
 

Apríl a jarné počasie prebudilo chuť do života a rastu nielen u včiel, ale i sliepok.
Jedna z vlašiek jarabičích už zo tri dni neschádza z hniezda a sedí urputne na vajíčkach. Hnevá sa, keď jej ich podvečer beriem.

Vlaška jarabičia – kvočka na hniezde

K momentu, keď píšem tieto riadky, ešte nie som rozhodnutý, ako sa k tomu postavím.
Keďže mám kŕdlik čistokrvných španielok i s kohútom, natíska sa myšlienka odchovať si od nich kuriatka.
Zatiaľ spod kvočky vajíčka beriem. Začal som vyberať tie kriedovobiele, ktoré by mali byť od španielok čiernych.
Tie väčšie, ktoré majú aspoň 60g váhu odkladám do chladu, tupým koncom hore. Mohli by z nich byť potenciálne násadové vajíčka.
Ak ich nazbieram zo 10 pekných a kvočku to neprestane baviť, vážnejšie sa zamyslím, či ju nechám skúsiť ich i vysedieť. A ak áno, či v spoločnom hniezde alebo vyčlením samostatný priestor.

Ostatné sliepky sa majú k svetu. Denná znáška osciluje medzi 3 až 7 kusov vajec.
Kohút je pekne operený, omrznuté miesta zo zimy sa zregenerovali, avšak vidno, že nietoré postihnuté časti sú teraz menšie.

15.4.2017
Kvočka vytrvalo sedí. Odoberám jej vajíčka každý večer a vyberám z nich bokom biele, ktoré majú aspoň 60g. Obvykle je takéto iba jedno.

17.4.2017 (Veľkonočný pondelok)
Dnes som vyčistil priestor vzadu vo voliére. Ten istý, ktorý som využil vlani, keď prišli mladé vlašky.
Od augusta ho mali sliepky sprístupnený. Teraz som tam umiestnil provizórne hniezdo z dvoch kartónových krabíc od ovocia naplnené rezaným senom. Do hniezda som poukladal 8 vajíčok, čo som
za predošlý týždeň nazbieral. Kvočku som večer šupol do nového hniezda, zavrel dvierka na predeľovacej pletivovej stene a z druhej strany tiež zaplátal otvor.
Veľmi dlho na studených vajíčkach v cudzom priestore nepobudla, vybrala sa o chvíľu von a hľadať si cestu nazad do kurína. Nechal som ju na pokoji. Neskôr, už po tme, keď som bol skontrolovať situáciu, už sedela na hniezde.

20.4.2017
Včera a predvčerom kvočka ráno pobehovala mimo hniezda. Po večeroch i dnes ráno sedela na ňom. .

30.4.2017
Ako na potvoru, začala pred dvoma dňami kvokať ďalšia sliepka. Tentoraz malá Maranska. Nie je už malá, avšak vyvinula sa opozdene oproti druhej. Ďalšiu kvočku ozaj nepotrebujem. Zatiaľ ju vyhadzujem z hniezda, keď idem po vajíčka, avšak asi to ju to neprestane baviť. Budem ju musieť dať asi chvíľu do debničky od zeleniny, aby nemala na čom sedieť a kde si hriať brucho.

1.5.2017
Kvočka – vlaška sedí už 14 dní

5.5.2017
Epidémia kvokania sa stupňuje. Nielenže kvoká malá Maranska, ale začína i ďalšia z Vlašiek.
Dnes večer som obe uväznil. Pre Maransku som z dvoch plastových prepraviek na zeleniny urobil improvizovanú debničku a Vlašku som strčil do prepravky pre mačky.
Boli by sa asi obe zmestili aj v zeleninovom väzení, avšak neviem ako by sa k sebe dve hormónmi poháňané, rozčúlené sliepky v stiesnenom priestore správali. Radšej som to neriskoval.

Improvizované väzenie pre kvočku z dvoch zeleninových prepraviek

9.5.2017
Maranska a druhá kvokajúca Vlaška nepobudli vo väzení dlho. Hneď na druhý deň sa ozval záujemca o obe kvočky, tak som ich pustil a nechal vysedávať v hniezde. Dnes putovali k novému majiteľovi a tam si môžu hádam aj vysedieť kuriatka.

Prvá kvočka zatiaľ už sedí 22.deň. Kuriatka by už mali byť vyliahnuté. Zatiaľ nebolo žiadne vidieť ani počuť.

Slepačie zápisky – Úvod / Obsah

  3 komentáre na “Kvokajúca vlaška”

  1. vyliahli sa kuriatka?

  2. Nevyliahli. Myslím, že kohútovi nie celkom prospela zima a oplodnenosť vajec bola asi otázna.

  3. Skoda :(

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.