mar 012017
 

Prišla mi dnes otázka:

„… No chcem prejsť na chov vlašiek (leghorniek). Vy už máte nejaké tie skúsenosti, preto sa chcem spýtať, čo by ste mi odporučili vlašku bielu alebo vlašku jarabičiu ? Hlavne z pohľadu nosivosti a velkosti vajíčka, spotreby krmiva. Chcem si ich kúpiť na farme Streženice, takže to budú hybridné prešľachtené Dekalb.“

Dekalb biely 2roky a dva mesiace

Odpoveď by mohla zaujímať viacerých, takže ju zverejním:

„Dobrý deň,
Dekalby som mal. Mali veľmi pekné veľké biele vajíčka.
Znáška bola veľmi slušná v prvom roku, v druhom roku už išla výrazne dolu a potom už som sa ich zbavil. Občas sa vyskytli, hlavne zo začiatku a ku koncu, vajíčka so slabšou škrupinkou, alebo aj nejaké odchýlky. (bez žĺtka, dva žĺtky)

Vlašky jarabičie mám iba od minulého roku. V porovnaní s Dekalbami začali znášať podstatne neskôr. Znášajú spoľahlivo, vajíčka sú o čosi menšie. Škrupinka je však pevnejšía, majú pekné veľké žĺtko. Zatiaľ u nich neboli žiadne deformity. Nádejám sa, že znáška by mohla trvať dlhšie, cez viacero rokov.

Čistokrvnú leghornku som nemal, takže neviem porovnať.
Spotrebu krmiva pri tých pár mojich kusoch neriešim.
Trocha som zmenil kŕmenie.
Dekalby som kŕmil prevažne granulkami pre nosnice.
Momentálne kŕmim obilím (pšenica, nahý ovos) a granulami v pomere možno 1 : 1.“

Vlaška jarabičia, približne 9 mesiacov

Slepačie zápisky – Úvod / Obsah

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.