apr 032017
 

-Apríl 2016-

2.4.2017
Nedeľu s pekným teplým počasím som plne využil na prvú jarnú prehliadku.
Prezrel som všetky rodiny. Rozdelil som si ich do troch skupín.

  • Jedno včelstvo je slabunké (7). Obsadá len zo tri rámiky. Má síce matku, avšak plodu je len za dlaň a z toho je časť trúdieho. Pohybujú sa tam už i trúdy. Skúsil som si na tejto matke značenie opalitovou značkou. Dostala bielu dvojku. Zastrihol som jej i krídlo. V rámci pokusu som do tohoto včelstva pridal 2 rámiky prevažne s uzavretým plodom i s mladuškami z rodiny č.0. Som zvedavý, či sa má šancu nejako spamätať. Predpokladám, že nie.
  • 4 včelstvá sú pomerne silné – 0,1,3,8.
  • 4 včelstvá sú v strednej kondícii – 4,5,6,9.

Vyčistil som okrúhle krmítka. Stropné Nicot som vymenil za čisté. Všetky rodiny dostali čistú vodu, asi liter.
Niektoré rodiny dostali na hranie aj stavebný rámik.
Všetky rodiny mali prinesenú čerstvú sladinu a donášajú si aj peľ.
Zinkasoval som tohoto roku prvé žihadlá. Do pravej ruky iba jemne, bez opuchu. Ľavá dostala zabrať viac, tri – štyri vpichy majú za následok opuch do pol predlaktia.

4.4.2017
V okolí začínajú kvitnút prvé trnky a skoré čerešne. Kvitne i krušpán, kamčatská čučoriedka, prvé púpavy.

8.4.2017

Včelnička 8.4.2017

9.4.2017
V okolí kvitnú trnky, už badať i rozkvitnuté čerešne a marhule.
Včely sa činia, aktivita je čulá, ak to teplota dovolí. Dnes dovolila, bol príjemný deň. Lietavky nosili peľ, sladinu i vodu.

Skontroloval som po týždni, čo sa udialo s vloženými stavebnými rámikmi. Do dvoch som ich vložil zjavne dosť nešikovne, mimo kontaktu s plodovým telesom, tie neboli vystavané (4,6).
V ostatných sú už plne vystavané i zakladené, zväčša trubčinou.
8-ke, ktorá sa mi javila ako pomerne silná mladá rodina, som pridal na vrch tretí nadstavok z MS.
Ostatným som ešte nepridával. Silnejším rodinám som prehodil vrchné dva nadstavky. Kde tu som ešte pridal stavebné rámiky.

V slabunkej dvojke badať viac včiel po posilnení plodom. Matka žije, našiel som vajíčka. Toto včelstvo som zúžil na 2 nadstavky. Prebytočné zásoby šli bokom.

12.4.2017
Dolial som do stropných kŕmítok spolu 5l vody.

15.4.2017
Dnes operácie na úrovni nadstavkov.

  • 9-ku som spojil so slabunkou 7-kou, tak, že som ju pod ňu podložil.
  • 0,1,3,4,5 som prehodil vrchné dva nadstavky. Okrem 5-ky som všetkým na najspodnejšiu pozíciu podložil nadstavok s medzistienkami. Takže všetky zatiaľ vymenované rodiny sú na 4 nadstavkoch.
    Vrché dva sú s plodom a zásobami, tretí od vrchu so starými hnedými súšami s peľom, dole medzistienky. Nadstavok s medzistienkami poputuje medzi plodiskové, ale až keď prejde vlna ochladenia, ktorá je avízovaná na najbližší týždeň. Dnešný zásah bol prípravný a preventívny na rozšírenie priestoru, aby sa náhodou silnejšie rodiny necítili stiesnene a nepomýšľali na rojenie.
  • 8-ku a 6-ku som iba pozrel bez zásahov. 8-ka vystavala vo vloženom vrchnom nadstavku 1, 1/2 a 1/2 rámika. 6-ka vystavala a zakládla SR v hornom nadstavku.

Včelnica, 15.4.2017

Na obrázku na stojane zľava: 0,1,7 – biela hore spojená s 9 – modré dole, (zrušená prázdna 2), 3, 4, 5, 8, 6.

20.4.2017
Piaty deň trvá ochladenie, keď včely nemôžu takmer alebo úplne vôbec vyletovať z úľa. Dnes ráno teplota len mierne nad nulou a poletoval sheh. Chlad má trvať ešte 4-5 dní. Včera som dolial 5 litrov vody do stropných krmítok. Niektoré rodiny už nemali žiadnu. (Napr. 0,3)
Zdá sa mi, že v úľoch bolo pri poslednom zásahu ešte pomerne dosť starých zásob. Rozhodol som sa neprikrmovať cestom, iba dopĺňať vodu.

22.4.2017
Sobota. Chladné počasie trvá, avšak včely napriek teplote iba okolo 10 stupňov a vetru cez poludnie vyletujú. Ojedinelé včielky som videl s peľom na kvitnúcej slivke a obzerať začínajúce kvety na hruške. I na vonkajšej napájačke sa ich pár vyskytlo.

25.4.2017
Konečne po takmer dvoch týždňoch chladu nastalo oteplenie. Vzal som si dovolenku a povenoval sa včelám. Zábavka na pol dňa. Stihol som to elegantne, medzi 11-tou a 17-tou, kým začala aprílová búročka.

  • Krajná rodina s číslom 0 ma vydesila. Našiel som tam zaviečkované materské bunky (MB). Nevylamoval som ich, urobil som odloženec z dvoch takých rámikov s MB.
    Doložil som dva zásobné plásty a zo susedného úľa ešte rámik so zaviečkovaným plodom.
    Včelstvo som rozdelil preletákom na dve polovice.
    Na pôvodnom dne ostali lietavky s dvoma rámikmi i s MB.
    Nad nimi, na medzidne, s očkami otvorenými do protismeru ostala stará matka s mladuškami. Starú matku som našiel, rovno som ju odchytil a odstrihol jej konček krídla. Je to recidivistka, táto sa mi vyrojila minulý rok ako prvá a bola i s rojom chytená. Zjavne má však chuť na dobrodružstvá i naďalej.

  • Ostatné včelstvá našťastie zostali bez rojovej nálady, materské bunky, ak boli, tak len suché.

  • Takže som mohol preložiť nadstavok s MS na 2.pozíciu zhora u rodín 1, 3, 4.
  • 5.včelstvu, ktoré už bolo rozťahané na 4 nadstavkoch, som z najspodnejšieho vzal tmavé prázdne súše. Dostali 10 nových rámikov s MS, takže situácia je teraz podobná ako u predošlých troch.
  • 7-ka spojená s 9-kou ma prekvapila. Hore stále žije matka. Stratila značku, ktorú som jej dal 2.4. Tak som si to dnes precvičil ešte raz, teraz dostala č.3. Nechal som ju vo vychytávačke trocha dlhšie, hádam už neodpadne.
    9-ka ostala dole na spodných dvoch nadstavkoch. Predpokladám, že tam je iná matka, pretože spodok je pekne zaplodovaný. Tu som nevkladal komplet nadstavok MS, avšak vytiahol som pár plodových rámikov hore a dole uvoľnil miesto pre MS. Očakávam, že sa dolné včelstvo roztiahne a pohltí slabšie horné.
  • 8-ka a 6-ka ostali na troch nadstavkoch, majú ešte dosť nevystavaného priestoru. Trocha som vycentroval plodisko, prezebroval.
    Škaredo vystavané a pritom zaplodované 3 rámiky v 6-ke som dal dole. Očakávam, že plodisko bude v horných dvoch nadstavkoch a spodný sa bude dať na budúci rok zrušiť.

29.4.2017
Po pár daždivých dňoch sa včely konečne trocha preleteli, dnes som ich nechal na pokoji. Urobil som si trochu pomocných prác.

  • Vyskúšal som plynovou letlampou zvnútra plameňom vydezinfikovať dno a nadstavky po zrušenej dvojke. Išlo to pekne.
  • Podvečer som vyskúšal, ako sa dá vyvíjačom pary na odstraňovanie tapiet vytopiť vosk zo zrušených rámikov.
    S trochou improvizácie to išlo. Vyústenie vyvíjača sa mi podarilo nastoknúť do očka nadstavku. Chcelo to trochu „Duck tape“ pásky na prispôsobenie priemorov očka a konca hadice.
    Nadstavok som stiahol medzi dve medzidná. Spodné malo navrtaný výpust. Horné ešte malo pod sebou fóliu. Záver je, že to funguje, avšak preglejka dna v priamom styku s horúcou parou a voskom dosť utrpela. Bude to chcieť asi lepšiu nádobu.

    Aha, ešte jedna drobnosť. Plastová medzistienka sa parou zdeformuje podobne, ako sa zdeformuje v slnečnom tavidle

30.4.2017
Nedeľa o čosi teplejšia, ako včerajšok. Čo to som podnikol okolo včiel. V skratke, skontroloval som rojovú náladu, ako stavajú a urobil odloženec č. 2, s krycím názvom O2.

  • Ráno som si nasekal do dymáka od minulého leta vysušený ohňovec.
  • Z rodiny č.0, ktorú som v utorok rozdelil medzidnom, som odobral vrchnú časť so starou matkou 99 a premiestnil ich na uvoľnenú pozíciu po 2.rodine. Dostala okrem čísla 2 aj cesto, lebo bez lietaviek to so zháňamím poživne má trocha ťažšie a pár ich stratila aj týmto presunom. Trúdov včely vyháňali.
    Dolnú časť som nechal na mieste, len som nakukol, jedna MB už bola vyhryzená.
  • Zo silnejších rodín som povyberal rámiky so zaviečkovaným plodom a urobil z nich odloženec.
    3-ka ma však predbehla, mala už naťahané materské bunky a niektoré aj zaviečkované. Mal som jej pustiť žilou už skôr, v utorok.
    Rámik s MB poputoval do odloženca, nejaké som vylámal. Zajtra je voľný deň, ešte ich asi budem musieť nejako riešiť, lebo sa vyroja.
  • 1,4,5 tiež nie sú úplne v kľude, niektoré MB si ponastavovali. Zrejme v tom hrá úlohu aj rozdelenie plodiska utorok a pocit osirotenia.
  • V 7-ke sa stále na svojom rámiku drží matka č.3. Teda držala. Zhodnotil som to tak, že zrejme bola zle oplodnená a teraz kladie veľmi zle. Veľká časť jej plodu je trúdieho, aj keď je v robotníčich bunkách. Odchytil som ju a vypustil za včelnicou do trávy. Druhá matka kladie pekne, dokonca vajíčka boli aj v druhej časti horného nadstavku neďaleko matky 3.
  • Okolo mostov na medzistienkach, niečo vystavali všetky rodiny. Veľmi pekne stavajú malé včelstvá 8 a 6.
  • Aj oba odložence dostali cesto.
  • Z kŕmidiel som už vylial zbytky vody a vyčistil ich od utopencov.

—- Zhrnutie apríla —-
V porovnaní s minulým rokom chladnejší, resp. teplotne asi „normálnejší“ apríl. Vegetácia je posunutá oproti vlaňajšku minimálne o týždeň. Chladná perioda a dažde spomalili rozvoj aj u včiel.

Rojovej nálade sa mi nepodarilo celkom predísť, najsilnejšie 2-3 včelstvá už vystrčili trocha rožky.
Z toho pre mňa vyplýva, že najsilnejším rodinám v mojich podmienkach bude treba púšťať žilou skôr, možno už niekedy v 2/3 mesiaca.
Ostatné sú zatiaľ v kľude, čo pripisujem jednak počasiu, ale možno určitú úlohu zohral aj dostatok priestoru – ponechaný 3. nadstavok.

Natrénoval som si odchytávanie a značenie matky opalitovou značkou.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.