máj 042016
 

1.5.2016

Včera odchytenému roju som pridal MS. Sú na dvoch NN s MS a majú krmítko s cukrovým roztokom nad hlavou na vnútornom vrchnáku. K večeru, keď som nakukol, si z neho už aj brali.

Prezrel som dôkladnejšie 3.rodinu, kde som včera prezel len vrchné NN. Táto je tiež silná. Rozbil som ju na časť, ktorá bola pod mriežkou a mala by tam byť matka – túto som posunul o pozíciu vedľa na voľné miesto. Na pôvodné miesto som dal časť, ktorá bola nad MM. Teda rámiky s plodom, zásobami, doplnené prázdnymi MS. Teda čosi ako preleták. Uvidíme ako to bude fungovať, časť lietaviek zjavne našlo cestu i do posunutého pôvodného úľa.

Vľavo usadený roj, celkom vpravo v zelenom a červenom pokus o odložence, pôvodný tretí úľ rozbitý na 2, pokus o preleták.

Vľavo usadený roj, celkom vpravo v zelenom a červenom pokus o odložence, pôvodný tretí úľ rozbitý na 2, pokus o preleták.

Mám záznamy a nákresy na papieri, plánujem ich dostať aj do excelu a odložiť si ich sem niekde.

Priamo nad hlavami včiel kvitnú teraz jablone, chodia na ne.

Evidencia žihadiel – dnes tohoto roku deviate – tentoraz na vnútornú stranu zápästia pravej ruky. Nepríjemné miesto, zatiaľ čo na ľavačke je od včera len pár cm lokálna reakcia, z tohoto nového pichnutia opúcha veľká časť predlaktia.

3.5.2016

Letmo som nakukol podvečer do úľa s rojom, iba pod vrchnák. Berú si cukrový roztok z krmítka. Od soboty večera z neho ubudlo odhadom okolo litra. To je potešiteľné, zrejme sa pustili do stavania. Nové roje okolo včelničky som nepobadal, hádam to vydrží.

5.5.2016

Z domu okolo 12:30 hlásený pani manželkou pohyb roja za domom. Postupne sa presunul okolo domu až k a do veľkej dutej lipy cca 20-30m od domu.
Ťažko povedať, či išlo o moje včely, keďže neďaleko v smere pohybu roja sú ešte traja ďalší včelári. Avšak šanca, že sa vyrojila niektorá moja rodina je slušná.
Večer som stihol nazrieť do úľa s rojom odchyteným v sobotu. Skŕmili všetok cukrový roztok, cca 1,5 litra. Vystavali značnú časť druhého nadstavku. Vystavané bunky sú zanesené sladinou a peľom. Krajné rámiky ešte nie sú vystavané. Jeden z rámikov, ktorý som pozrel, mal pôvodne iba časť MS. Na zvyšnej ploche si potiahli trubčinu. Cez víkend im asi prihodím tretí nadstavok s rámikmi, ak majú chuť stavať, nech stavajú-

Ešte som dôkladne prezrel rodinu č. 1. Prehliadka ma veľmi nepotešila. Vrchná časť nad MM je zčasti zanesená medom; časť, kde boli iba MS vystavali minimálne.
Pod MM som našiel tiež veľa zásob, zaviečkovaný plod, trocha nezaviečkovaného plodu. Hlavne som sa sústredil na matečníky. V sobotu som síce vylámal tie, ktoré boli zo spodu latiek rámikov, avšak teraz som našiel ďalších 4-5 už zaviečkovaných. Žiadna sláva, rojová nálada ako vyšitá. Vylámal som ich, nasledovné dni, keď mi to čas dovolí, budem musieť dôkladne prezrieť všetky rodiny a niečo podniknúť, lebo sa rozletia do sveta všetky. Matku som u 1. nenašiel ani vajíčka, ani som ju extra nehľadal. Kľudne však môže byť už v lipe.

6.5.2016


Stále kvitnú jablone a je na nich aktivita včiel. Okrem toho však už prinášajú aj obnôžky pekného žltého peľu. Žeby už toto bola repka ?

Roju som pridal tretí nadstavok s MS.
Prezrel som rodinu č.2. Pod MM v plodisku som našiel matku č. 98 (resp. 93 alebo 96 – druhé číslo bolo horšie čitateľné). Boli tu aj zaviečkované matečníky. Urobil som pokus o preleták. Medníkové NN sponad MM išli na dno, jeden rámik s plodom a matečníkom som preložil tam. Ako jednoduché medzidno som použil obyčajný kus preglejky. Nad medzidno šli pôvodné spodné plodiskové rámiky i s matkou. Túto vrchnú časť som otočil o 180 stupňov.
Toto včelstvo je pomerne dosť zaplnené.
Odobral som jeden rámik so zaviečkovanou trubčinou a pár MB. Nechal som ho pohodený voľne na skale a večer už bez včiel som ho zavesil sliepkam. Je to pre ne novota, dosť sa okúňali, uvidíme nasledujúci deň ako si poradia s vyčistením.

U rodiny č.4 podobná situácia s matečníkmi i riešenie preletákom ako u dvojky. Matku som tuto nenašiel, vajíčka boli prítomné. Táto rodina má viac voľného priestoru ako 2.

Prezrel som ešte 5.včelstvo. Z tohoto sa podľa mňa odrojil sobotný roj. Našiel som ešte zo 3 zaviečkované matečníky. V spodnom nadstavku tri matečníky už opustené. Vajíčka som nenašiel. Ponechal som jeden so zaviečkovaných matečníkov. Táto rodina je na 4 nadstavkoch, avšak vo vrchných troch je časť tvorená iba MS. Toto zredkujem čím skôr a MS využiem napr. na rozšírenie 2.

Dnes 3 žihadlá. To by sme boli na čísle 12 pre tento rok.

8.5.2016
Vydarený deň. Počasie vyšlo, dalo sa robiť so včelami až na malú poobednú prehánku. Akurát pauza na čaj. Značný prínos sladiny.
Skontroloval som po týždni rozbité 3. včelstvo. Trocha ma prekvapilo, keďže som našiel na pôvodnom mieste, kde som nechával medníkovú časť (3M), vajíčka i zaviečkované MB. Čakal som, že matka bude vedľa. MB som vylámal, dve som ponechal vo vedľajšej časti (3P), tuto sa mi zdá, že je dosť veľa včiel, pridal som nadstavok na druhú pozíciu a prezebroval som so spodným. S týmto včelstvom ešte budem musieť niečo robiť.

Prezrel som odložence, našiel som už opustené MB, zaviečkovaný plod. Vajíčka ešte nie, na to je priskoro. 7-ka má menej zásob, možno ju rabujú.

5-ku som zúžil na 3 nadstavky. To je včelstvo bez matky, ktorá sa vyrojila minulú sobotu. Ponechal som 2 MB.

Do preletáku 2 som pridal nadstavok MS do hornej časti, prezebroval som. Odstránil jednu zrejme prehliadnutú zaviečkovanú MB. Do spodnej časti pod medzidno som tiež pridal jeden nadstavok MS.
Do preletáku 4 som pridal nadstavok MS iba do spodnej časti lietavkám.

Pozrel som aj do 0-ky, to bude odrojené 5. včelstvo. Vystavali veľkú väčsinu MS na 3 nadstavkoch. Vrchný nadstavok je zanášaný sladinou, v strednom ploduje matka. Podarilo sa mi ju nájsť i vyfotiť. Č. 99. Mobil sa včelám vôbec nepozdával, išli po ňom.

11.5.2016 (streda)
Roj na strome
Podvečer po návrate zo zamestnania som zbežne šiel obzrieť úle a aktivitu na letáčoch. Dlho som neobzeral, po chvíli ma zaháňal dnu začínajúci dážď. Pri návrate som sa ešte obzrel a náhodou mi padol zrak na tmavšiu škvrnu na jabloni. A ľaľaho, roj. Tentoraz asi v 5 metrovej výške na jabloni zo 10 metrov od úľov. O čosi menší ako ten, čo som odchytil 30.4. Náladu mi to veľmi nepridalo. Vzhľadom na pokročilú večernú hodinu som už toho veľa nepodnikol, akurát som pridal nad štós voľných medníkových nadstavkov jeden komplet malý úľ s dnom, vrchnákom a jednym nadstavkom s pár stavebnými rámikmi. Viac som k dispozícii v tú chvíľu nemal. Buď roj vydrží na strome, kým sa mu budem môcť venovať (obávam sa, že až cez víkend) , alebo zdrhne, alebo sa ráči usídliť v prázdnom úli. Posledná možnosť je asi najmenej pravdepodobná.

12.5.2016
Roj v priebehu dňa zmizol niekam do nového domova. Zakúpil som si pre takéto prípady do budúcnosti rojochyt spod Bánoša.
Večer som podložil pod vrchný nadstavok 0-ke – roju prázdny nadstavok s MS, nech majú priestor a nech stavajú, keď vládzu. Takže teraz sú veľkolepo na 4 nadstavkoch.
Podložil som aj 3M jedným nadstavkom, takže sú na troch.
Ešte som nakukol do odloženca 6. Pomerne veľa včiel, ešte i nevyliahnutý zaviečkovaný plod, vajíčka zatiaľ žiadne. Ak je tam matka, tak ešte nekladie.

13.5.2016
Poobede hlásený z domu roj. Večer ešte bol na mieste činu. Tentoraz na nevysokej hruške asi 2 metre nad zemou. Už pomerne neskoro, okolo 19tej, som ho striasol rovno do nadstavku s dvoma rámikmi s MS a ďalšími asi 4 SR. (viac som nemal pripravené) Podložil som okolo nadstavku starú plachtu, takže časť roja, ktorú som netrafil rovno dnu, spadla na ňu. Včely sa stiahli z veľkej časti dnu. Malá časť zostala na bočnej strane úľa a plachte. Keďže na noc a zajtra je hlásený dážď, preniesol som ich už takmer za tmy aj spolu s plachtou na nové miesto na stojane.
Zajtra dopoludnia im plánujem doplniť rámiky s MS a dať vnútorné veko s kŕmidlom s cukrovým roztokom.

14.5.2016
Druhému roju som doplnil rámiky a druhý nadstavok, nech sa môže realizovať. Obom rojom som pridal do kŕmidiel cukrový roztok, aby stavali.

Prezrel som všetky včelstvá.
Z prvého úľa som odobral prvý medový rámik. Ešte nemáme medomet, tak sme plásty len vyrezali a nechali odkvapkať na site.
Med je to ešte riedky, nemá potrebnú hustotu. Chuťovo veľmi výrazný, až pikantný. Cítim v ňom púpavu.


Prvú rodinu ešte musim dôkladne prezrieť. Zo spodného nadstavku zo spodu som vylámal asi 5 zaviečkovaných MB. Je tu veľa včiel, rojenie na spadnutie. Skúsim ju zajtra rozbiť preletákom na dve časti.
Ostatné rodiny sú asi viac menej zastabilizované predbežne. Novonaťahané MB som nenašiel. 1. a medníkové časti 2. a 4. rodiny majú pomerne veľa medu, ešte nie celkom zaviečkovaného. 2.-ka aj stavia MS, ostatné veľmi nie.
Situácia na konci dňa a pár detailov na vymaľované úle.

15.5.2016
Prezretý poriadne 1.úľ, objavil som už len jednu zaviečkovanú MB, tú som ponechal.

22.5.2016
Počas týždňovej neprítomnosti manželka odlovila sama jeden veľký roj a dve menšie zrejme ufrnkli.
Toľko asi k minulovíkendovým opatreniam, aby bol týždeň kľud.
Prezrel som odložence – v oboch sú už vajíčka a v 6-ke i plod.
0-ke, prvému roju som založil pod 4.nadstavok MM, lebo matka sa rozhodla klásť po celej výške 4 nadstavkov v strede a pritom časť spodných MS je ešte nevystavaná.
8-ke, druhému roju som zúžil priestor na jeden nadstavok, obsadá zatiaľ len 7 rámikov, ktoré z veľkej časti vystaval.
9-ke, tretiemu roju som naopak pridal nadstavok, tento je veľký, obsadal všetkých 10 uličiek jednoho nadstavku, ktorý mal k dispozícii.
Ešte som pozrel 5-ku, tam je to bezo zmien, včely, zásoby, žiadne vajíčka, ani plod.
4-ke – preletáku – som odstránil medzidno a pokúsil som sa spojiť obe časti cez papier.
3-ka – obe časti sú bez vajíčok a čerstvého plodu. Je tu dosť zásob. Dal by sa zrejme už odobrať med, čakám na medomet.
Včelári v okolí už vytáčajú, med je z ovocných stromov, alebo repkový.

26.5.2016
Len rýchla prehliadka u 0 – roja. Prezrel som cca polovicu horného nadstavku nad mriežkou. Vajíčka som nenašiel, iba zaviečkovaný plod a larvy. Takže matka bude zrejme pod mriežkou.
Prekvapilo ma, že už si tu postavili základy na materské bunky, zatiaľ sú suché avšak budem musieť dať pozor a nakuknúť čím skôr aj do spodných nadstavkov.

28.5.2016
Prehliadka včelstiev spojená s odobraním medových plástov. Rozpísal som sa od samého nadšenia do samostatného članku – Prvé medobranie a vytáčanie.

Okrem medu i ďalšie pozitíva.
Prezretá jednotka – tuto zrejme nemáme matku.
Preleták 2.-ka naopak prekvapila, plánoval som spojiť, avšak i v dolnej časti sú vajíčka. Toto včelstvo zrejme rozdelím na 2 samostatné.
V rozdelenej trojke (3P) sú tiež vajíčka, zrejme ich spojím s (3M) časťou. Táto je asi bez matky, zrejme jedna z odrojených ?
Zistil som, že v spojenie preletáku 4. cez papier prebehlo úspešne. Prehodil som nadstavky, aby plodisko bolo zas dole. Jeden nadstavok som ešte nechal otočený dozadu, pre istotu, aby sa lietavky vedeli vrátiť. Aj tak z toho boli dosť zmätené.
V 5-ke nemám matku.
6-7 odložence vyzerajú v poriadku. Pridal som im po MS a ostránil styrodurový prepážkový rámik, čo mali ako výplň.
Roj 8. – ten malý – už má vajíčka, stavia len robotníčie bunky. Zrejme mladá matka z poroja.

Čiže, ak dobre rátam, mal by som mať momentálne k dispozícii dokopy:
3 matky v odchytených rojoch (2 staré, jedna mladá ?) + 2 matky v odložencoch + 2 matky v 2-ke + 1 ks v 3-ke + 1 s + 4-ke.
Spolu 9 matiek.

Žihadlá dnes 2, to by sme mali pre tento rok cca 15. Zatiaľ (večer) reakcia pomerne mierna.

29.5.2016
Kvitne černica za altánkom. Je na nej aktivita včiel i čmeliakov.
Včela na kvete černice

Dnes veľké rošády na včelničke.
1-ku som zatiaľ nechal bez zásahu, tam bola 15.5 ešte zaviečkovaná MB, počkám týždeň, či sa neobjavia vajíčka.
2-ku som rozdelil na 2 časti.
3-ku som naopak spojil cez papier a MM, časť s vajíčkami a teda matkou šla dolu, druhá hore ako medník. Musím časom zúžiť, teraz sú zbytočne rozťahaný na 7 nadstavkoch.
4-ka dnes na pokoji, dostali zabrať včera.
5-ka dostala na vrch materskú mriežku, papier a odloženca 7, a ešte navrch nadstavok s vytočenými súšami a MS ako základ plodiska.
Roj 0 vyzerá OK. Nad mriežkou je plný zásob a plodu, pod mriežkou sú vajíčka a sladina a voľné miesto.
Roj 8 dnes bez kontroly.
Roj 9 si postaval v dolnom nadstavku čosi poprepájané, keďže sa zrejme uvoľnili nejaké MS v nedrátikovaných rámikoch. To je mrzuté. V hornom nadstavku zatiaľ nestavajú nič. Stačí im dolný, zdá sa.

Pri práci žiadne žihadlo, avšak paradoxne večer pri okukovaní som lýtkom pričupol včielku zatúlanú v tráve. Žihadlo č. 16.

– – – – – – – – –
Poohliadnutie sa za májom

  • Mesiac v znamení rojenia a pokusov o riešenie rojovej nálady. 3 roje sa podarilo odchytiť, minimálne toľko však odhadom ušlo.
  • Prvé pokusy o preletáky so zmiešaným výsledkom. Vcelku dobrým, keď to tak spätne hodnotím. Preletáky so starou matkou a plodiskom navrchu otočené dozadu a medníkom s lietavkami a MB orientovanými na pôvodnú stranu zabrali. Iba jednoduché rozdelenie a posunutie na stranu malo malý efekt.
  • V odložencoch z konca apríla kladúce mladé matky vychované z ponechaných MB.
  • Prvé skúsenosti s vytáčaním medu a úplne prvý med

Postreh do budúcna. Pri silnejších včelstvách (i odložencoch) riešiť preventívne protirojové opatrenia zavčasu, hneď už v marci / apríli. Hlavne pri intenzívnej znáške z rakyty.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.