máj 282016
 

Minulý víkend som mal čo robiť s niektorými medníkovými nadstavkami. Túto sobotu okolnosti boli priaznivo naklonené a mohol som ich odľahčiť od medu.
Síce mi mešká dodávka nového nerezového medometu, avšak zhodou okolností kolega daruvával staručký medomet. Štvrtok som si ho previezol, v piatok večer vydrhol a dnes sa mohlo ísť na vec.
Počasie tiež vyšlo nad očakávania. Napriek sľubovaným búrkam, nepadla ani kvapka.

Podarilo sa mi prezrieť takmer všetky včelstvá (okrem dvoch väčších z rojov) a povyberal som z nich 18 medových z väčšej časti zaviečkovaných rámikov.
Išlo to vcelku dobre, aj keď pomaly. Vybraté rámiky som dával bokom do prázdneho nadstavku a nahradil ich MS. Po ukončení prehliadky rodiny, z ktorej boli vybraté, som včely striasol postupne priamo do úľa. Zvyšných pár som omietol metličkou do trávy.

Premiéru mali vedrá na med, dvojité i uhelonové sito a oranžová odviečkovacia vidlička. Robilo sa mi lepšie s touto ako s rovnou modrou.

Medomet fungoval, i keď za škrípania a buchotania. Možno to bolo jeho posledné vytáčanie. Dúfajme, že nový príde skôr ako bude treba zas brať včelám med.
Výsledkom takmer celodenného snaženia je cca 23 kg medu, ktorý sme zväčša rovno nadávkovali do pohárov a bude ponechaný na zjedenie a / alebo rozdaný rodine, priateľom a známym.

  2 komentáre na “Prvé medobranie a vytáčanie”

  1. ahoj,
    pozeram ze na prvom a tretom obrazku mas uplne zly datum. nemyslel si 28.5.?

  2. Vďaka, opravené.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.