apr 012016
 

1.4.2016
Podobne teplý deň ako včera. Večer som rozdelil/doplnil do kŕmidiel cca 2 litre vody. Znova som pozbieral spod sita na podložkách za hrsť peľu.

2.4.2016
Deň v škole pod Bánošom. Robila sa prehliadka a jarná taxácia včelstiev.

  • počítali sa obsadané rámiky, voči plodovým
  • rámiky s plodom sa premiestňovali do vrchného nadstavku a centrovali
  • ak boli plodiská zanesené nektárom a peľom, vymenilo sa tam pár voľnejších zo spodného nadstavku
  • hľadali sa matky a neoznačené sa značkovali, povedali sme si, že pred vrátením matky je potrebné nechať pár minút odvetrať farbu/lepidlo a pred i po pridaní čerstvo značenej matky späť do úľa dobre zadymyť

Večer doma som len nakukol na podložky a do podmetov. Postrácaneho peľu je výrazne menej ako predošlé dva dni.
V 1.úli sa o 18tej zdržuje za dlaň včiel pri očku a v podmete visí chumáč hádam cez 7 uličiek. Toto je krajné včelstvo a na dvoch nadstavkoch.
V 3.úli sú v podmete stále mrtvolky včelstiev. Toto je stredné včelstvo na troch nadstavkoch. Zjavne spodnú časť úľa veľmi neohospodaruje.

3.4.2016
Kvitne drieň pri včelničke, dnes už na ňom bolo pár včiel.
Drieň a včela

Využil som voľný deň, pekné počasie a poznatky zo včerajšej praxe pod Bánošom a spravil som si jarnú prehliadku včelstiev.
Všetky včelstvá veľmi slušne obsadajú horný nadstavok, niektoré i cez dva. S plodom sú všetky v hornom nadstavku, u 1.,2. a 3. som prehodil 1/2 rámiky s plodom zo spodu do horného nadstavku.
U 3. a 5. som odstránil neobsadený a nevystavaný spodný (tretí) nadstavok s medzistienkami.
Všetky včelstvá majú čerstvo prinesenú sladinu a peľ z vŕb. Je už i zaviečkovaný trúdi plod. Urobil som si nákresy a poznámky do excelu, možno si to sem na web odarchivujem a umiestnim odkaz na súbor.

Po zásahu to vyzerá takto:
vcelnica_zaciatok_aprila_20160403

Zinkasoval som dve žihadlá do chrbta prave ruky. (Teda štvrté a piate tento rok) Je to po štyroch dňoch od predošlého a lokálna reakcia je tentoraz intenzívnejšia – po 24 hodinách opuch cca 10 cm na obe strany od miesta vpichu (do polovice predlaktia a prvé články prstov).
Vymenil som vodu, každá rodina dostala cca 1l čerstvej.

6.4.2016
Podvečer som nazrel do 4.úľa, kde som vložil SR v nedeľu. Dnes, teda po 3 dňoch je zo 4/5 vystavaný trúdimi bunkami a promenádovala sa tam matka. Pekný pohľad. Včely obsadajú všetky uličky. Začala kvitnúť jedna z malých broskyniek, v okolí začínajú kvitnúť trnky.
Po teplých dňoch sa majú od zajtra vrátiť teploty do aprílového normálu a má pršať. Pridal som do kŕmidiel každému včelstvu cca 0,5kg cesta pre istotu.

8.4.2016
Začína kvitnúť čerešňa, trnky.
Povkladal som večer na rýchlo SR aj do ostatných úľov (1,2,3,5). Včely obsadajú celé 2 nadstavky.
V 2. úli dokonca bol plod aj na 1. krajnom rámiku. Asi budem musiť pridať tretí nadstavok.
Z 5. úľa som vybral krajný krycí rámik a dodatočne si všimol, že je tam natiahnutý náznak matečníka.
Žeby dôsledok odobratia spodného prázdneho NN spred piatich dní a zmenšenia priestoru ?

9.4.2016
Pošmúrny zamračený deň. Využil som vymoženosti moderného človeka sledujúc predpoveď počasia, meteo radar a cez pauzu, keď nepršalo okolo obeda som poprehadzoval nadstavky všetkým 5. včelstvám.
Vzhľadom na riziko dažďa a nie úplne ideálnu teplotu to bol len rýchly zásah, žiadne dlhé obzeranie a zábavky.

Preloženie z 1-2 na 2-3-1:
– Strieška a krmítko bokom
– Do pripraveného prázdneho nadstavku (3) preložiť na pozíciu 4-6 dva rámiky s plodom z vrchného nadstavku (2)
– Na uvoľnené miesto druhý stavebný rámik (Na prvom od včera večera vystavali 5-7 cm) a ešte jeden z medzistienkou alebo vybratý pekný zo včera.
– Vrchný NN(2) bokom na kant. Skontrolovať spodok rámikov. Nachádzal som základy pre materské bunky, aj 3-4 takmer v každom úli. (v silnejších hlavne – 1-3-5) Tieto som oškrabal ako aj prebytočný vosk a mostíky.
– Spodný NN(1) preložiť na nový NN(3)
– Na uvoľnené dno putoval NN(2)
– Nad NN(2) NN3 a 1
– Vrátiť krmítko a striešku
– Otvoril som očká, hore najviac, spodným na menší otvor

Zrejme som to mal urobiť o pár dní skôr, súdiac podľa základov materských buniek.
Pod 3.úľ som podložil prázdny nadstavok z troma „škaredými“ zdeformovaným zásobnými cukrovým plástami.
Dúfam, že ho vyjedia a vyčistia od zásob.

Ozaj, dolial som vodu, jednu dvojlitrovku podelil medzi všetky rodiny. Už som ju dolieval i predošlé dni. Pijú toho relatívne dosť.

10.4.2016
Dnes bez zásahov, iba som vysypal neporiadok z podložiek a dolial trocha vody do krmítiek.

V okolí kvitne trnka, čerešňa vtáčia. Záhradná čerešňa je pripravená rozkvitnúť. V dolete včiel, cca 700-800m je repkové pole. Puky sú pripravené za pár dní rozkvitnúť. Načase dokončiť pár desiatok rámikov do medníka.
Včelnička - 10.04.2016

11.4.2016
Kvitnú púpavy a mirabelka. Do včiel som dnes nebabral, len som nazrel, či mali vodu a nakukol do podmetov.
Celkom slušný neporiadok od včera. Peľová obnôžka, vytrúsené voskové zrkadielka i kúsky vosku.

15.4.2016
3.včelstvo už malo včera zjedené cesto. Kvitne toho už viac, i záhradná čerešňa. Z domu je hlásený na čerešni čulý ruch.
Podvečer pod Bánošom. Inšpiratívna prednáška pána Ing.Fiľa. Pre mňa veľmi aktuálne informácie o prehadzovaní nízkych nadstavkov na jar. Vyplynulo mi z toho, že som možno trocha predbehol situáciu s tretím nadstavkom.

16.4.2016
Deň pod Bánošom. Zaujímavé informácie o včelej pastve i chove čmeliakov a včiel samotárok od pána Chleba. Poobede pri včelách, pozreli sme si varroa controler v praxi.
Už takmer na odchode zo školy mi napadlo vytrhnúť púpavu pod jedným z úľov. Zinkasoval som od pritlačenej včielky žihadlo do prstenníka. (teda šieste tento rok) Zaujímavé, že reakcia je tentoraz veľmi mierna a iba na zasiahnutom článku jednoho prsta.

17.4.2016
Kvitnú čerešne, pár včiel sa na nich zdržuje. Rozkvitol muchovník jelšovitý, začína kvitnúť hruška, mahónia. Repkové pole je uz sčasti žlté.
Dnes som prehliadol včelstvá, zobral zvyšky cesta z kŕmidiel, trochu vyčistil časť na vodu a vymenil vodu.
Vo všetkých včelstvách je na novom strednom nadstavku zaplodovaných 3-5 rámikov. Všetky vystavali nový stredný rámik a okolité 2-4, podľa sily včelstva. Najsilnejšie sú 3.,5. potom 4.,2. a 1.

V 3.úli ma čakalo prekvapenie. Minulý týždeň som podložil na dno 4.nadstavok iba s 3. trocha deformovanými plástami so zásobami. Čakal som, že včely zásoby vynosia hore a prázdne čisté rámiky budem môcť odobrať. Miesto toho využili milé včely priestor a postavili si na od spodku rámikov vyššieho nadstavku panenské dielo s trúdimi bunkami. Celkom pekný kus toho bolo, naplnil som plástami jedno malé 5l vedierko. Z veľkej časti boli bunky už zakladené vajíčkami, na malej časti už i larvičky. Dúfam, že som neublížil matke, keď som 2. nadstavok dával bokom a tieto nové plásty sa odlámali. Z toho plynie poučenie – Ak človek nechá pod rámikmi veľký priestor (napr. nadstavok sčasti bez rámikov), včely to využijú pre voľnú stavbu.
V tomto včelstve som tie tri nešťastné rámiky vrátil do horného 3.nadstavku, naň materskú mriežku (MM) a nadstavok z MS. Vytiahol som hore 2. už zastavané rámiky.

V ostatných včelstvách som pozrel horný nadstavok (sú obsadené 10/ 4-7) a stredný nový nadstavok. Podložil som pod horné nadstavky vo zvyšku všade MM. Očká ostali otvorené, aby mohlo vyletieť trúdi. Trúdi už sú vo všetkých včelstvách.

21.4.2016
Pár pekných avšak veterných dní s teplotami nad ránom blížiacimi sa k nule. Bez zásahov len večer kontrolujem podložky. Podľa popadaných zvyškov včely nosia peľ z púpavy a zrejme čerešne a trnky. Nie v takom množstve ako v marci, keď kvitla rakyta.
Kvitne Dráč Júliin asi o týždeň skôr ako vlani. Včely i čmeliaky ho vyhľadávajú zrejme kvôli nektáru, musí byť pre ne veľmi zaujímavý.
Dráč Júliin

23.4.2016
Prezrel som včely. Skontroloval, či sú vajíčka pod mriežkou. U všetkých tomu bolo tak, iba v 4.úli sa matka promenádovala hore nad mriežkou. Vyskúšal som nový nedávno kúpený kórejský odchytávač, vychytil ju a dal po kontrole pod mriežku.

Všetky včelstvá dostali nový medníkový nadstavok nad MM. Tieto medníky sú na 8 rámikov, majú nabité plechové pásy s výrezmi (hrebene) na 8 kusov rámikov. Pôvodné nadstavky sponad mriežky šli na úplný vrch. S týmto si nie som tak úplne istý, či to nie je privčas, keďže tam ešte bol i zaviečkovaný plod. Avšak v okolí kvitne repka, včely sú v dobrej kondícii, mám dojem, že viac priestoru by im mohlo vyhovovať.

Okrem 4. včelstva som prehádzal plodiskové nadstavky. 5. včelstvo dostalo ešte jeden nový nadstavok s MS. Toto je silné, podobne ako 3., možno silnejšie. Malo už naťahané na spodnom NN zaviečkované materské bunky. I v ostatných (okrem 2. a 4.) boli i vlhké materské bunky v rôznom štádiu, avšak v menšom počte. Musím budúci víkend znova skontrolovať a prípadne skúsiť urobiť z 5. a 3. včelstva odložence. Mohol som tak urobiť už teraz, nebol som však na to pripravený.
Včely boli veľmi mierne, celá práca sa zaobišla bez žihadiel.

Vyčistil som stropné krmítka. Bolo to už potreba, v každom boli utopené včely pri vstupe.

27.4.2016
Predošlých 4 dní v znamení ochladenia a neprívetivého počasia s dažďom, vetrom, rannými mrazíkmi. Včely trčia v úľoch až na pár kusov, ktoré sa občas vyberú na vodu aj vonku do vonkajšieho napájadla. Zo stropných kŕmidiel si berú vodu tiež, dolieval som cca 2 litre spolu.
Kvitnú jablone i repka, teplota však nedovoľuje včelám vyletieť.
Ranné mrazy dali zabrať wistérii i orechom.

29.4.2016
Dva dni so slnkom, včely mohli vyletúvať.
Vyskúšal som prvý krát slnečné tavidlo a roztavil divokú stavbu trubčiny získanú z 3.úľa. Získal som čosi cez 80g pekného žltého vosku.
Kuriér mi doručil 5 plechových vek a preglejku z nastavky.cz. Opäť bleskové jednanie, dodávka u mňa v podstate na druhý deň po zaplatení.

30.4.2016
Sobota. Pekný slnečný deň využili včely i ja. Kým som sa pozbieral a pripravil si veci, na poludnie sa vyrojila 5. rodina.
Zážitok si zaslúži hádam aj samostatný podrobnejší článok.

Roj som odchytil do nového úľa s 1 NN s MS a jedným rámikom i s otvoreným plodom a ďalšim prázdnym NN, kam som vložil odstrihnutý konár s rojom. Večer som úľ s rojom zavrel, zagurtňoval a premiestnil na prázdne miesto na stojane. Doplnil som pár MS, zakryl vnútorným vrchnákom a do okrúhleho ukrajinského krmítka dal cukrový sirup cca 1:1

V priebehu dňa som prezrel všetky rodiny, urobil dva odložence.

Aby som nezabudol na evidenciu žihadiel. Dostal som dve do ľavej ruky (to by malo byť teda 8 tento rok) a jedno do prostredníka pravej. To posledné však ani nebudem rátať, nepreniklo takmer vôbec pod kožu a reakcia bola minimálna.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.