feb 022015
 

2.2.2015
V 2.nádrži sa veľká časť tigrov zdržuje na jednom molitane dvojramenného filtra. Bolo ich tam chvíľami aj zo sedem. Zdá sa mi, že krevetky od Denisa podrástli. Už ich je lepšie vidieť. Dnes sa mi podarilo zrátať všetky kusy. Je ich 14, 11 z black/blue/orange eye vetvy z Ružomberka a 3 staršie divoko sfarbené kusy zo Zvolenskej novembrovej burzy. Tigrica stále nosí vajíčka, tá sa dnes motala po dne.

V novom 4. akváriu nepríjemnosť. Jedna z modrých neocaridin po premiestnení uhynula. Mala čiastočne „roztvorený“ pancier. Predpokladám, že nastal nejaký problém pri zvlečení. Ostatné 2 modré samičky a červený samček žijú. V akváriu aj jedna zvlečka, čiže aspoň jedna krevetka sa zvliekla a prežila to.

Modrá samica v 4l pohári nosí vajíčka naďalej. Asi ju tam nechám až do vyliahnutia mladých a potom ju prelovím.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

4.2.2015
V 1. akva obmena vody za zmesku vodovodná/dažďová. Asi 6-7 litrov. CRSky sa pekne zgrupovali, v jeden moment boli takmer všetky po kope. Narátal som 10 kusov. Malé neocaridiny podrástli, už majú okolo 1 cm. Jedna menej farebná neocaridina má nasadené sedlo. Inak nič nové v tejto nádrži.
V 2. akva u tigrov nič nové. Tigrica nosí vajíčka poctivo ďalej.
Do 4. a 5. nádrže som dal po 1-2 malých koreňoch cryptocoryne affinis a po kúsku anubias barteri nana.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

5.2.2015
V pohári s modrou neocaridinou sa objavili malilinké krevetky. Samica stále nosí vajíčka, avšak je tam už aj minimálne 4-5 mladých.
Zaujímavé. Ak dobre rátam, dnes je to 25.deň. Krpaté vyzerajú byť bezfarebné alebo červené.

Krevetky dnes kŕmim iba spareným čerstvým šalátom. Krevetky sa mi zdali byť chvíĺu potom nejaké nekľudné.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

7.2.2015
V 1.a 2.akva prepláchnutý ľavý molitan. Inak tieto bez zásahu. Tigrica v 1. stále nosí vajíčka, v 2. nič nové.
Modrá neocaridina z pohára premiestnená do 4.nádrže aj so všetkými mladými. Mladých odhadujem zo 20. Pár ich bolo mŕtvych na dne pohára.
V 4.akváriu teda je aktuálne 1 červený samec, tri modré samice neocaridin a X mladých. Jedna samica je nejaká pobledlá a zdá sa mi, že pri plávaní ju nakláňa na jednu stranu. Rovnováha v akváriu ešte je asi mizerná.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

13.2.2015
Od posledných výmen vody pri caridinách uplynulo už vyše týždňa. Mením teda časť vody v 1. aj v 2. akváriu.
Tigrica stále nosí vajíčka, očakávam každú chvíľu, že by sa mohli vyliahnuť mladé. Dúfam, že obmena vody v tomto štádiu nebude problém.
V 1. nádrži nič nové, žiadne samice s vajíčkami. Malé červené neocaridiny sú niektoré veľmi pekne vyfarbené.
V 4. akváriu predvčerom mŕva modrá samička neocaridiny. Škoda, tým pádom sú tam len dve modré samice a červený samec. Ak prežili, tak aj mladé krížence, ale momentálne nevidieť žiadnu mladú. Čo je nepodstatné, lebo sú mrňavé a môžu byť zalezené.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

15.2.2015
Vyčistené po jednom molitane (pravé) z 1. a 2. akvária. Inak bez noviniek a bez iných zásahov.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

18.2.2015
Výborná novinka! Tigrica už nenosí vajíčka a na filtry a skle blízko filtra som narátal asi 8 mrňavých krevetiek. Dúfajme, že ich bude a aj prežije viac.
Ak rátam, že sa vyliahli niekedy včera, to by znamenalo, že štádium vajíčka trvalo 32 dní (od 16.1).
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

19.2.2015
Od samého nadšenia nad vyliahnutými tigrami intenzívnejšie kŕmim. Aby chudinky malé nepokapali hladom. Inšipirovaný Shi ebi krmivom pre mladé krevetky a jeho zložením som rozmixoval v asi 1dcl vody zo 4 uvarené sójové bôby a šupol som do akvárií s krevetkami za čajovú lyžičku. V akváriách zostalo po tom hýrení dosť veľa zvyškov, zajtra zrejme kŕmenie vynechám, nech sa nenarobí viac škody ako úžitku.
Mením dnes trocha vody aj v 1. aj v 2. akváriu, opäť odhadom okolo 10%.

U tigrov okrem včerajších mladých nič ďalšie nové. Jedna wild samica sa zaujímavo tmavšie hnedo sfarbila a drepí, skoro až leží, pasívne na jednom filtry, len občas zamáva plutvičkami. Zdá sa mi, že samce sa o ňu zaujímajú, snažili sa na ňu naliezať aj divoké z burzy aj dva mladšie oranžovooké. Neviem rozoznať, či má samica sedlo, keď je teraz taká hnedá. Nie som si teraz už istý, či je to matka, ktorá odnosila alebo novší prírastok z Ružomberka. Veľkosti medzi oboma várkami sa už stierajú. Malé tigríky sa trocha popremiestňovali. Zatiaľ čo včera boli prevažne na a okolo filtry, dnes už sú zo 3 po valisnériách a ďalšie na skle. Sú ale veľmi nenápadné, krpaté a bez farby. Našiel som ich okom zo 7, hádam sa ostatné motajú niekde mimo dohľadu.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

20.2.2015
Pochopiteľne stále trvá zvýšená pozornosť nádrži s tigrami. Mladé žijú, dnes som v príhodnom okamihu mal dojem, že ich vidím „až“ 10.
Po včerajšej obmene vody sa na dne objavili tri zvlečky veľkých kreviet. Jedna mala okolo ústnej časti oranžové sfarbenie, na prvý pohľad pôsobila desivo, takmer ako mrtvolka. Uhynutý kus som však nikde nenašiel, tak hádam bude exmajiteľka farebného skeletu v poriadku.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

22.2.2015
V 2.nádrži u Tigrov vyzerá byť všetko v poriadku. Malé tigríky žijú, narátal som 13 kusov, väčšinu na skle nie ďaleko hladiny.
Zvlečky spred dvoch dní skoro zmizli.
V 1. akváriu jedna uhynutá CRS. Jedna z menších. Ostatné krevetky vyzerajú v poriadku.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

27.2.2015
Od posledného zápisu nič nové. Malé tigríky žijú. Dnes výmena vody u tigrov.

Krevetky (denník) – obsah

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.