jan 262015
 

Čo vyplynulo z predošlého roka:
– Caridina cantonensis vyzerá byť citlivejšia ako neocaridiny. Po väčšom zásahu do 1. akvária nasledoval úhyn veľkej časti CRS. Podobne v 2.akváriu uhynul jeden zo štyroch tigrov po podstatnejšej výmene vody.
Pomeral som tvrdosť vody, GH aj KH mám okolo 6. To by mohlo vyhovovať tigrom, pre CRS skúsim vodu riediť s dažďovou. Uvidíme aký bude efekt.

1.1.2015
-Akva 1-
Preplachujem molitan filtra. Dlhšiu dobu nebol čistený, vyplavilo sa z neho hodne nečistoty. Mením kúsok vody, odhadom možno iba 5l.
Našiel som jedného pekného sýtočerveného samca neocaridiny, ďalšie 4 menej vyfarbené odlovujem pre Rajovce. Týmto sú samce neocaridín dosť zdecimované, avšak aspoň tri samice nosia vajíčka a v nádrži vidieť aj malý drobizg neocaridin, okolo 0,5 cm, niektoré sú už teraz pekne vyfarbené. Selekcia má zrejme účinok.
CRS vyzerajú všetky v poriadku. Aj staršie 3 kusy z prvej dodávky aj novšie prírastky od Denisa.
Pozorujem jednu malú kotúľku. Zavliekli sa do akvária s valisnériami. Údajne sú kotúľky ku krevetkám vhodné, tak uvidíme.

-Akva 2-
Dnes žiadne zásahy. Na filtry je zachytená nová zvlečka. Všetky krevetky žijú, aj tigre aj neocaridiny.
– – – – – – – – – – – – – – – – – –

2.1.2015
-Akva 2-
Malá výmena vody za odstátu vodovodnú, cca 5l. Všetky krevetky žijú. 3 modré neocaridiny sú určite samice, majú výrazné sedielka. Štvrá je modrejšia a s tou som si nie úplne istý, či je samica. Asi áno, ale sedielko nevidno. Buď ho nemá, alebo nie je dobre viditeľné, kvôli sýtejšiemu sfarbeniu.
Tigre vyzerajú večer v poriadku. Jeden predpoludním sedel dosť nečinne pod hladinou na Cerathylum, ku koncu dňa však všetky čiperne na dne voľačo hľadajú.
Família bola odídená na chalupu a v dome znížená teplota. V akváriách je teraz cca 19,5 stupňa Celzia.
– – – – – – – – – – – – – – – – – –

6.1.2015
V akváriách je 4 dni teplota asi 17,5 stupňa Celzia.
Včera som v 1.nádrži vymenil asi 10% vody za zmes vodovodnej a roztopenej zo snehu. Dnes som našiel jednu z mladších CRS uhynutú. Ostatné, ktoré sú pozorovateľné, vyzerajú vitálne.
– – – – – – – – – – – – – – – – – –

8.1.2015
Domácnosť sa vrátila z prázdninového režimu do normálu, s ňou pomaly aj teplota vody v akváriách, blíži sa k 20ke.
Včera v 2. nádrži vymenených 6-7 litrov vody za odstátu vodovodnú.
Dnes výrazné dve novinky.
Pribudlo od Denisa Maďara 11 Tigrov. Po krátkej postupnej adaptácii na miestnu teplotu, vodu boli vypustení do akvária. Tvária sa životaschopne. Zdá sa, že prežili min. 10 hodín pobyt v sáčku bez úhony. Rozliezli sa po akváriu na prieskum.
Tieto tigre majú pôvod z Ostravy od pána Šabršulu. Je to sympatická zmeska divo sfarbených, niektoré mladšie majú nádych do modra a tri kusy majú oranžové oči. Oproti trom, ktoré mám z burzy zo Zvolena, sú menšie/mladšie a s výraznejšou kresbou, farbou. Čo by mohlo byť sľubné do budúcna, ak by sa mienili v týchto podmienkach aj množiť. Podľa rodostromu variet caridin tie zo Zvolena vyzerajú ako „Wild“, zatiaľ čo tie nové ako zmeska „black tiger – cca BT5“ a „blue tiger – cca blonde“ niektore oranžovooké.

Druhá novota je prikúpené krmivo Tetra Crusta Menu. Srandovná záležitosť, v jednej dózičke sú 4 rôzne typy. Hodil som dnes do oboch akvárií po jednej zo „šošovičiek“. Zatiaľ nejak extra nezaujali, jedna-dve krevetky sa pristavili a nechali tak. Viac zaujal mrazený špenát.
– – – – – – – – – – – – – – – – – –

10.1.2015
Nazbieral som dnes i do zásoby dubové lístie a jelšové šištice. Šištice som zatiaľ nepoužíval, pridal som pár (4-5 kúskov) do oboch nádrží.

-1.akva-
Pokračujem v postupnom pokuse o zmäkčenie vody. Mením asi 10% objemu za zmes odstátej vodovodnej a dažďovej. Novovlievaná voda má hodnoty KH i GH okolo 3. Neocaridiny stále nosia vajíčka. S CRSkami nič nové, obžili po výmene vody.

-2.akva-
Dnes bez nejakých zásahov až na pridanie jelšových šištíc. Všetky krevetky sa tvária v poriadku.
Jedna z modrých neocaridin nosi vajíčka. Zdalo sa mi, že včera boli modré neocaridiny nejaké hyperaktívne, toto je pravdepodobne výsledok.
Uvidíme, čo bude z potomstva, pretože oplodňoval určite jediný a to červený samček v nádrži.
Dva z divoko sfarbených tigrov zo ZV burzy sú večer nepokojné, plávajú okolo nádrže. Tretí z burzy sa v kľude pasie, iba občas sa niekam presunie. Zdá sa mi, že tomuto sa tvorí sedielko. Žeby dvaja samci a samica blížiaca sa k dobe párenia ?
– – – – – – – – – – – – – – – – – –

12.1.2015
Pokus o inštaláciu druhého molitanového filtríka do oboch akvárií s krevetkami skončil rozpačito. Vyladiť oba filtre, aby bublali súčasne, je ťažké.
Nechávam ale aj doplnené nebublajúce molitany zatiaľ v akváriu, nech sa osídlia baktériami. Skúsim riešiť zväčšenie filtračnej plochy molitanovými dvojfiltrami.

Inak v nádržiach nič nové. Obmedzil som včera a dnes kŕmenie, zdá sa mi, že na ten malý počet krevetiek som dával potravy predošlé obdobie asi až priveľa, keď javia len malý záujem o komerčné Tetra krmivo a vlastne aj čokoľvek novodohodené do akvária.

Jelšové šištice klesli po 2 dňoch na dno. Pomerne dosť sfarbili vodu do hneda. Nabudúce nechám pred vložením ku krevetkám trocha vopred vylúhovať.
– – – – – – – – – – – – – – – – – –

15.1.2015
V 2.nádrži menených cca 10% vody za odstátu vodovodnú. Modrá neocaridina stále nosí vajíčka, 5.deň. Nové tigre vyzerajú ok. V akváriu vidieť mladé kotúľky.
– – – – – – – – – – – – – – – – – –

16.1.2015
V 2.nádrži výborná novinka. Jedna tigrica z burzy vo Zvolene nosí vajíčka. Jedná sa o krajšie, výraznejšie pruhovanú krevetku z tých troch. Zvyšné dve zo Zvolena teda asi budú samce.
Tiger, samica s vajíčkami Tiger, samica s vajíčkami
Teplota v akváriu je teraz asi 20,5 – 21 stupňov. Aktuálnu tvrdosť pomeriam a zapíšem.
Modrú neocaridinu s vajíčkami prelovujem do 4l pohára. Tigre majú prioritu momentálne. Spravím zrejme separátnu nádrž pre modré neocaridiny, resp. mix, čo vznikne po napárení červeným samcov.
– – – – – – – – – – – – – – – – – –

17.1.2015
V 1.akváriu výmena cca 10% vody za zmesku odstátej vodovodnej a dažďovej. GH ak KH sú už na úrovni 4,5 – 5 stupňa. Skúsim to držať zhruba na tejto úrovni nejaký čas, uvidíme ako budú reagovať CRS.
– – – – – – – – – – – – – – – – – –

23.1.2015
Výmena vody v 2.akva (cca 10%, odstáta vodovodná). Všetci samci sú nekľudní. Aj jeden červený od neocaridin aj tigrí. Z tigrov plávajú hore dole po akváriu dvaja divoko sfarbení a minimálne dvaja od Denisa, z toho jeden oranžovooký. Tigrov s oranžovými očami som narátal dokonca štyroch.
Otázka je na aký feromón reagujú samce, či na niektorú z neocaridin (pravdepodobne, tie majú všety 3 sedlá) alebo na caridiny (? nevidel som žiadnu so sedielkom a nové sa mi zdajú na to ešte malé).
– – – – – – – – – – – – – – – – – –

24.1.2015
Výmena vody v 1.akva (cca 10-15%, zmes odstáta vodovodná a dažďová). Samičky neocaridin už nenosia vajíčka, zato majú viditeľné sedielka. Vidieť po skle, po rastlinách pomerne veľké množstvo malinkých neocaridin, veľkosti +- 0,5 cm. Odhadom aspoň 50 kusov. U CRS nie je nič nové. Vyzerajú spokojne, pasú sa po dne, po listoch, filtry.
– – – – – – – – – – – – – – – – – –

25.1.2015
Akváriá bez zásahov. V 2.akva dve nové zvlečky. Tigrica nosí vajíčka 9.deň, vyzerá ok. Modrá neocaridina nosí vajíčka 15.deň, zdá sa, že ju premiestnenie na samotku do 4l pohára nerozhodilo.

Napúšťam dve ďalšie staré akvária. 50x40x30 cm a 60x30x30 cm. Prvé je s nepatrnou vrstvou substrátu (aqua clay), ktorý tam zostal po odstavení. Druhé je zatiaľ holé. Do oboch pridávam za hrsť jelšových šištíc a pár dubových listov. Tentoraz som oboje najprv skúsil zapariť a nechať najprv kus vylúhovať vo vriacej vode.
– – – – – – – – – – – – – – – – – –

26.1.2015
Drobné vylepšenie v 1. a 2.akváriu. Vymenil som jednoduché molitanové filtríky za dvojramenné. Sľubujem si od toho málinko lepšiu filtráciu a väčšiu pastevnú plochu. Nové filtre sú vyššie a zaberajú viac ako dvakrát toľko priestoru ako staré. V 2. nádrži sa umiestnenie zaobišlo bez úprav, avšak v prvej som neplánovane dolial asi 8-9l, aby sa zvýšila hladina, 3-4 korene krypotocoryn šlo vedľa do 4l pohára k modrej neocaridine a premiestnil som značný kus polorozpadnutého dreva, ktorý zavadzal, do nádrže rajovcom.
Čiže z malej výmeny filtra, pomerne veľký zásah. Jedno pozitívum to má, sprehľadnil sa pohľad do nádrže. Podarilo sa mi porátať CRSky. Je ich 10, ak som žiadnu neprehliadol. 3 veľké kusy, z prvej várky a 7 menších. To by znamenalo, že 4 nové uhynuli. Zrejme úhyn 6.1 nebol jediný. Predpokladám, že pokles teploty cez zimné prázdniny mohol byť príčinou.
– – – – – – – – – – – – – – – – – –

28.1.2015
2 dni po zväčšení filtrov to vyzerá v 1. aj 2. akváriu v poriadku. Žiadne mrtvolky, krevetky sa tvária čiperne. Prikrmujem mrazeným špenátom. Zdá sa, že im chutí, zmizne relatívne rýchlo. V 2.nádrži pri tigroch dve nové menšie zvlečky. Tigrica stále nosí vajíčka (12.deň). Modrá neocaridina je stále ešte v pohári a nosí vajíčka (18.deň).
Do jednoho z čerstvo napustených akvárií (bude to č.5) pridávam ako substrát jemný piesok z pieskoviska.
– – – – – – – – – – – – – – – – – –

29.1.2015
Od kolegu akvaristu z Košíc došiel list s kúskami rastlín. 2 machy – Fissidens fontanus, Vesicularia montagnei (Christmas moss) a drobný rašiaci kúsok cryptocoryne wendtii green. Machy rozdelené do 1. a 2. nádrže, zatiaľ len voľne, bez upevnenia.
– – – – – – – – – – – – – – – – – –

31.1.2015
Obmena vody v 2. nádrži pri tigroch. Asi 10%. Prelovil som tri neocaridiny, dve modré samice a jednoho červeného samca do 4.akvária napusteného pred týždňom. Je to zavčasu, avšak v tej nádrži je vrstvička dna, ktoré už bolo v akváriu, takže verím, že nie je nutný dlhý zábeh a neocaridiny premiestnenie zvládnu bez problémov. Ešte k nim poputuje tretia modrá, ktorú musím nájsť pri tigroch a posledná s vajíčkami (Nosí 20. deň).
Tigrica s vajíčkami ich tiež stále má (14.deň ). Ak predpokladám, že vývoj vajíčka trvá okolo 30 dní, mohli by sa mladé vyliahnuť okolo 10.2 u neocaridiny a okolo 16.2 u tigrice.

Krevetky (denník) – obsah

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.