apr 032018
 

– apríl 2017 – – apríl 2016 –

Včelnica, 3.4.2018


3.4.2018
Po daždivej a vetristej Veľkej noci sa oteplilo. Po zrušenom včelstve ostala medzera. Ostatných 9 rodín je aktívnych. Som zvedavý, ako to bude vyzerať vnútri v úľoch, keď sa do nich pozriem.
Cez predošlé dni na to nebola kvôli počasiu dobrá príležitosť. Zatiaľ som aspoň vytavil vosk po zrušenom včelstve a skúsil si odkvapkať cez sito trochu „medového“ sladidla.

4.4.2018
Pred zotmením sa mi podarilo zrušené minuloročné rámiky zbavené vosku i vnútro nastavkov vydezinfikovať v roztoku Sava. Ponamáčal som ich, buď celé, alebo nastavky zvnútra metličkou. Do zajtra ich nechám odkvapkať a odvetrať a opláchnem ich.

Suseda postretla na večernej prechádzke so psom neďaleko dediny 3 medvede. Svižne som do elektrického ohradníka nasadil čerstvo dobitú batériu.

5.4.2018
V okolí kvitnú rakyty. Ostatné kry a stromy zatiaľ ešte veľmi nie. Kvitnutie vegetácie je oproti minulému aprílu posunuté minimálne o týždeň.
Večer som podľa plánu opláchol vodou včera osavované rámiky a nastavky.

6.4.2018


Kvitnú sedmikrásky, fialky, bezstonkové prvosienky, drieň, rakyta.

8.4.2018
Víkend teplotne príjemný a bez dažďa. Sobota pod mrakom, nedeľa aj so slnkom a veľmi vetristá. Včely veľmi aktívne po oba dni u všetkých deviatich včelstiev. Na rozdiel odo mňa, ktorý som sa necítil celkom fit a strávil čas som miesto jarnej prehliadky doma a v posteli. Vyzerá to tak, že budúci týždeň spojím potom oneskorenú prehliadku už i s vložením stavebných rámikov a možno i rámikov s medzistienkami.

Salix caprea – pendula; 8.4.2018

14.4.2018
Sobota slnečná, teplá. Tentoraz som včely pozrel. Všetkých 9 rodín vyzerá zdravo, matky kladú. Všade je robotníčí aj trúdí plod. Trúdy ešte nie.
Dnes som sa obmedzil len na prehliadku. Navštívil ma kolega včelár a asistent veterinárneho lekára, takže som nezdržoval a fakt sme včely iba prezreli, či sú fit. Celkom poctivo, pretože v susedstve sa našiel v melive nález na mor včelieho plodu.

Zatiaľ ešte nekvitnú ovocné stromy, ani trnky. Kvitne zlatovka prostredná (Forsythia x intermedia) a dnes som si na väčšom kríku všimol, že si tam včielky zberajú peľ.

15.4.2018
Najbližšie dva týždne sa asi do včiel veľmi nedostanem. Vyzerá to, že o pár dní vykvitne toho naraz viac – trnky, ovocné stromy, púpavy.
Dnešok som využil a podnikol som nasledovné:

  • Zo starších 6-tich rodín som vybral jeden najspodnejší nastavok s prázdnymi súšami. Tmavé pôjdu na vosk, peknejšie do medníkov.
  • Všetkých 9 rodín dostalo 10 nových rámikov. 5 alebo 6 s MS(medzistienka) a zvyšné SR (stavebný rámik). Nový nastavok šiel nad plodisko.

Tam, kde boli plodiská cez dva nastavky, som povytiahol zo dva so zaviečkovaným plodom do nového nastavku. Do plodisiek boli povkladané SR. Občas aj MS.
Poväčšine je v novom nastavku 6M, 2 rámiky so zaviečkovaným plodom a 2 krajné so zásobami. Vybraté zásobné a plodové boli nahradené SR.
Takže som získal 6 nastavkov a 60 rámikov – na vytavenie alebo použitie ako svetlé súše do medníka.
Plus sa nádejám, že včelám sa týmto zásahom trocha pozdrží nálada na rojenie a minimálne najbližšie dva týždne sa zabavia budú v kľude.
Včielky vyzerajú pekne, majú nanosené dokonca aj trocha sladiny.

16.4.2018
Začínajú kvitnúť trnky, divé čerešne. Kvitnutie je posunuté oproti minulému roku teda asi o týždeň.

18.4.2018
Začínajú rozkvitať záhradné čerešne, púpavy. mahónie. Sú pekné, teplé slnečné dni a predpoveď na nasledujúce dni je podobná.

21.4.2018
Parádne počasie graduje. Kvitnú záhradné čerešne a bzučia včelami. Dnes som ich nechal na pokoji. Pozriem o týždeň, čo podnikli s vloženými rámikmi a akú majú náladu, čo sa rojenia týka.

28.4.2018
Po týždni s ochladením i dažďom znova oteplenie. Kvitnú jablone a včely ich hojne navštevujú.Okrem toho ich vidieť medziiným i na púpavách a mahóniách.
Dnes som len urobil obrázky, do včiel na dlhšie kvôli inej práci nebol čas ísť.

30.4.2018
Dnes smutný daždivejší deň. Navyše sa potvrdili podozrenia na mor včelieho plodu a dvom blízko sídliacim včelárom dnes pália úle s včelstvami.
Svoje včely pozriem zajtra. Má byť lepšie počasie.
Apríl sa končil morbídnou dvojvatrou.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.