apr 032018
 

Odkvapkávanie medu z plástov, cez sito

Po rozobratom úli po vyhladovanom včelstve zostalo aj pár pekných rámikov so zásobami.
Včelstvo síce podľa mňa uhynulo na hlad, nie na chorobu, avšak rozhodol som sa, že rámiky nebudem dávať pre istotu ostaným rodinám ani neskôr odložencom.
Prázdne súše som vytavil na vosk i pár poloplných. Potom mi však napadlo, že tieto rámiky neprešli liečením tvdou chémiou a na naše rodinné použitie ako sladidlo do pečenia a varenia by sa získaný „med“ dal použiť.

Kvôli dvom – trom rámikom sa mi nechcelo vyťahovať a špiniť medomet. Tak som jednoducho špachtľou (išlo o rámiky s plastovou medzistienkou) oddelil medové dielo od medzistienky do nerezového sita a nechal cez noc odkvapkať.

Sito na obrázku je takto naplnené z dvoch rámikov. Odkvapkalo z nich približne 2 a pol kila „medu“. Píšem med v úvodzovkách, lebo v ňom môže byť prímes po zakrmovaní cukrovým roztokom zo septembra.

Takže, ak nemáte alebo sa vám nechce špiniť medomer a máte len pár medových rámikov, kde vám nie je ľúto zničiť dielo, vystačíte si i s nerezovým sitom a hrncom. ;)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.