jún 032019
 

1.6.2019

Repka v diaľke definitívne dokvitá. V lánoch už prevažuje zelená farba nad žltou. Začína kvitnúť agát.

Kvitnutie agátu, Očová, 1.6.2019
Kvitnutie agátu, Očová, 1.6.2019

Letmo som pozrel včely. Dve rodiny, kde som ešte nemusel riešiť rojovú náladu, sú zatiaľ v kľude. Roj si zas kúsok vystaval, ale ešte má aj nezastavané medzistienky. Zaviečkovaného medu vo včelstvách veľmi nepribudlo. Zatiaľ vytáčanie teda ešte odkladám.

Pridal som dva nastavky s medzistenami nad plodiská. Jeden pre prvý preleták a druhý jednej z väčších rodín.

9.6.2019

Kvitne svíb pri plote. Bzučí dopoludnia včelami. Poobede som skontroloval kritické dve rodiny. Zatiaľ stále sa tvária, že rojenie ich nezaujíma. Prehodil som im plodiskové nastavky.

Roj vystaval takmer celý nastavok, doplnil som nový z medzistienkami. Podobne som doplnil nastavok s medzistenami druhému preletáku.

13.6.2019 (štvrtok večer)

Celý týždeň pretrváva slnečné teplé počasie s dennými maximami nad 30 stupňov. Dve najväčšie rodiny majú očividne viac lietaviek ako tie rozdelené. Ešte podvečer o 18-tej veľká časť včiel sedí zvonka na úľoch.

Do iných dvoch som založil výklzy. Skúsim v sobotu odobrať trocha medu.

16.6.2019 (nedeľa)

Dopoludnia som odobral sponad výklzov dva nastavky medu.

Poobede som ich vytočil.

Podvečer som vrátil vytočené nastavky nad mriežku a nakukol aj pod ňu. Obe rodiny rozdelené na preleták už majú mladé matky. V jednej už je zaviečkovaný plod, v druhej vajíčka. Dve najväčšie rodiny som pozrel tiež. Majú nanosené dosť medu, avšak ešte nie je dostatočne zaviečkovaný. Výklz som zatiaľ nezakladal. Prezebroval som zas plodisko. Jedna rodina dostala iba 10 stavebných rámikov a druhá 3 a 7 rámikov s medzistenami. Zaujímavé je, že pri letmej prehliadke plodiska stále nebadať u týchto dvoch rojovú náladu.

22.6.2019 (sobota dopoludnia)

Založil som dvom rodinám pod vrchné nastavky výklzy.

Pozrel som malé 3 rodiny. Majú dosť miesta, zastavali približne polovicu naposledy priložených nových rámikov.

24.6.2019(pondelok večer)

Odobratých a vytočených 20 rámikov z rodín 0 a 4. Vyzerá, že priniesli niečo z lesa. Med je tmavší ako predošlá várka.

25.6.2019 (utorok večer)

Vrátil som vytočené nastavky nazad. Zatiaľ len na najvrchnejšiu pozíciu. Premiestnim nad plodisko, keď bude viac času.

Medy, Očová 27.6.2019
Medy, Očová 27.6.2019

29.6.2019

Úspešne pokračujem vo svojom tohoročnom lenivom štýle včelárenia. Pozrel som 4 veľké rodiny. Založil som všetkým výklzy pod horný nastavok plný medu. Prázdne som dal nad plodiská, nad mriežku. Vo všetkých je pod mriežkou vidno vajíčka i plod. Materské bunky nevidieť. Dostavujú, nosia si nektár i peľ.

Kvitne levanduľa, lipa.

30.6.2019

3.malé rodiny som ošetril postriekaním cca 45 ml 3% roztoku kyseliny šťaveľovej.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.