máj 012019
 
Berberis thunbergii atropurpurea, 1.5.2019
Berberis thunbergii atropurpurea, 1.5.2019

1.5.2019

Sviatok práce sa vydaril. Pekný polooblačný deň s trochou vetra. Štyri včelstvá mi vyhovujú. Je to počet, ktorý sa dá pohodovým tempom za poobedie poobzerať. Dnes som spojil viacero zásahov.

  • Pozrel som, či je prítomný plod a vajíčka. Je všade.
  • Letmo skontroloval materské bunky. Zatiaľ je oproti predošlým rokom pomerne kľud. Zväčša sú pripravené iba ako kolísky. Našiel som i jednu – dve s vajíčkom. Takže dúfam, že ešte mám do prípadného rojenia aspoň týždeň času.
  • Dal som preč napájadlá sponad vnútorného vrchnáka.
  • Prehodil som nastavky. 2 plodiskové šli na dno. Nad ne materská mriežka. Nad mriežku prázdnejšie predtým spodné nastavky a jeden nový nastavok s 10. rámikmi s medzistienkami. Nové rámiky s MS som „prezebroval“ s minuloročnými vystavanými.
  • Vymenil som tri dná za vyčistené a vydezinfikované
  • Založil som pod sitá nové papierové podložky

Pri altánku zakvitla pekne Vistéria. Vidieť na nej ojedinelú včelu medonosnú, páči sa aj včelám samotárkam a čmeliakom. Lietali okolo nej drevári fialoví, ale nechcelo sa im nechať odfotiť. Kvetmi láka aj dráč thunbergov.

8.5.2019

Predošlé dva-tri dni boli veľmi chladné, s teplotou len okolo 10 stupňov a s veľa dažďom. Včely takmer nevyletovali. Dnes som využil voľný deň a pekné počasie na kontrolu znova po týždni od poslednej.

Najsilnejšie včelstvo, 6-ka, malo minimálne 2-3 zaviečkované materské bunky nad mriežkou. Pod mriežkou som našiel tiež jednu s larvou, ešte nezaviečkovanú. Urobil som preleták. Časť so starou matkou, otvoreným plodom, vajíčkami spod mriežky som presunul na druhý koniec stojana. Vrchnú časť, 3 nastavky, som nechal na pôvodnom mieste a ešte som pridal jeden nastavok, 10 stavebných rámikov – prezebrovaných s jedným z pôvodných.

Ostatné 3 rodiny sú v kľude, bez známok rojovej nálady. Všetky matky sú pod materskou mriežkou. Minulý týždeň vložene medzistienky sú zastavané len približne do polovice. Prehodil som plodiskové nastavky.

Skontroloval som po týždni papierové podložky pod sitami. Klieštika som nevidel ani jedného.

Berberis thunbergii + Apis mellifera; 8.5.2019
Berberis thunbergii + Apis mellifera; 8.5.2019

18.5.2019

Rozdelená rodina je v kľude, v plodiskovej časti matka kladie. V medníkovej časti je už vyhryzená materská bunka.

Od vchodu na včelnicu dve krajné rodiny bez rojovej nálady, stavajú, majú nanosené dosť medu, zatiaľ nezaviečkovaného. Vytiahol som do medníka zo 3-4 rámiky zaviečkovaného plodu a nahradil rámikmi s medzistinkami.

Rodina č. 8 sa rozšupla. V plodisku niekoľko zaviečkovaných materských buniek. Urobil som preleták. Celé plodisko som presunul na iné miesto. Medník som nechal na pôvodnom. Pod neho materskú mriežku a dva nastavky s medzistienkami, jedným rámikom s mladým plodom a vajíčkami a aj matku, ktorú som náhodou našiel, keď som pozeral jeden plodiskový rámik.

Keď som hrdý a spokojný, že ako pekne som to vyriešil, odchádzal, všimol som si, že pred včelnicou na jabloni niečo bzučí. A tam roj. Pravdepodobne z 8-ky. Matka, ktorú som našiel mohla byť už nová. Vyzerala sviežo. Keďže už bol večer, nechal som ho na strome.

Roj na jabloni; 18.5.2019
Roj na jabloni; 18.5.2019

19.5.2019

Roj neodletel, tak som konár s ním odpílil a vložil s väčšinou včiel pod strom do prázdneho nastavku. Nad ten som dal ďalší s medzistienkami. Večer, keď zaliezli všetky včely do úľa, som ho premiestnil na stojan.

Repka pod Očovou; 19.5.2019
Repka pod Očovou; 19.5.2019

26.5.2019

Predošlý týždeň bol daždivý a chladný. Stav v úľoch tomu odpovedá. Zásob nepribudlo. Dnešná prehliadka sa poväčšine obmedzila na skonštatovanie stavu. V jednom úli sa matka dostala nad mriežku. Prehodil som nastavky.

Roj sa usadil a vystaval zatiaľ len 3-4 rámiky. Vycentroval som ich, keďže sa usadili vľavo.

Z dvoch najsilnejších včelstiev by sa uz dali zobrať zaviečkované medové rámiky. Odhadom spolu 30-40kg. Avšak skúsim tohoto roku vytáčať neskôr v lete, keď toho bude zaviečkovaného viac. A dovtedy podkladať medzi plné rámiky a plodisko prázdnejšie.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.