jan 032018
 

Dekalb biely


3.1.2018
Španielky sa preperili, vyzerajú pekne. Mladým Dekalbom sa sfarbili hrebienky aj laloky do červena. Vyzerajú už ako takmer dospelé. Stále sú však oproti ostatným o čosi drobnejšie. Dnes sa objavilo jedno vajíčko normálnej veľkosti, zrejme od starých sliepok. Okrem neho bolo v hniezde i drobné podlhovasté vajíčko, ktoré mohlo byť i od jednoho z Dekalbov.

14.1.2018
Po dlhej znáškovej prestávke sa znova objavuje v znáškovom hniezde viac vajíčok. Včera 3 kusy, dnes dokonca už 4, čo nebolo obvyklé pekných pár týždňov.

17.2.2018
Sliepky celkom pekne znášajú – 3-4 vajíčka denne. Táto zima je miernejšia, ako minulá. Nespozoroval som žiadne omrzliny na kohútovi, ani na sliepkach.
Takmer celú zimu sa snažila v hniezde usadiť na noc najprv jedna zo španielok, potom jedna z Dekalbov. Zdá sa, že vytrvalým prenášaním večer z hniezda na bidlo, sa to odnaučili. Už pár dní sa usádzajú a nocujú všetky na bidlách.

Dekalb biely

31.3.2018
V polovici marca uhynula jedna zo španielok. Všetky ostatné vtáky vyzerajú v poriadku. Znáška je veľmi pekná, niekedy i sedem vajíčok denne.

6.4.2018
Sliepky veľmi pekne znášajú, stane sa, že je denne i 8 vajíčok.
Dnes som ich trocha sportrétoval.

9.6.2018


Koncom mája uhynula ďalšia zo španielok. Takže momentáľna kŕďeľ tvoria dve vlašky jarabičie, jedna maranska modrá, tri dekalby, dve sliepky a jeden kohút španielky čiernej. Osem sliepok. Jedna z vlašiek začala začiatkom mesiaca kvokať a po pár dňoch ju nasledovala i španielka.
Vajíčok máme stále prebytok. V chladničke ich je neraz i cez 60. Takže kvočky nechávam, nech sa vybláznia. Iba ich odtiaľ vyhodím ráno pri kŕmení a potom večer, keď odoberám z hniezda vajíčka.

17.6.2018
Vlaška spontánne prestala kvokať. Španielku to ešte baví.

Slepačie zápisky – Úvod / Obsah

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.