sep 142013
 

Znáškové hniezdo - pohľad zvonka

Pre znáškové hniezdo pre malý počet sliepok (2-4 ks) sa odporúča približne rozmer (d x v x š) 60 x 40 x 40 cm.
Pre 5-8 ks šírka a výška ostáva rovnaká, cca 40cm a dľžka sa predlžuje na 90 cm. Teda rozmer (d x v x š) 90 x 40 x 40 cm.

Pre malý drevený kurín, aký som popísal v článku znáškový kurín, je praktické umiestnenie hniezda zvonka konštrukcie a s otvárateľnou strechou. Umožňuje to pohodlnú kontrolu, čistenie hniezda a vyberanie vajec.

 

 

Znáškové hniezdo - pohľad dovnútra

Dno hniezda by malo byť pod úrovňou bidiel, tak aby nelákalo sliepky k nocovaniu v hniezde a zároveň nad úrovňou dna kurína, aby sa predišlo prievanu a pôsobilo pre nosnice bezpečne. Takáto výška je zároveň pohodlná aj pre manipuláciu zvonka.

Na obrázkoch vidieť moje prevedenie hniezda. Zvnútra kurína vedú do hniezda 2 otvory. Ako som si všimol, sliepky využívajú oba. Podstielku na obrázku tvorí nastrihané seno. Odporúča sa na kratšie rezaná slama, ale tú som nemal k dispozícii. Môže vraj poslúžiť aj suché lístie, alebo podobný materiál, ktorý jednak tvorí určitú ochranu pred rozbitím vajec a zároveň umožňuje pohodlné čistenie od prípadných nečistôt – trus, rozbité vajce, blato … Podstielka sa postupne čistením míňa, treba ju občas doplniť, prípadne úplne vymeniť.
V prípade väčšieho počtu sliepok sa už používajú spravidla aj serióznejšie kuríny, murované a viacero hniezd umiestnených nad sebou.

Znáškové hniezdo

Slepačie zápisky – Obsah

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.