okt 012017
 

– október, november 2016 –

1.10.2017
Je babie leto. Rána sú chladné s hmlou, cez deň je príjemne.
Včely som nerušil. Iba podvečer, keď už boli zalezené, som poodnášal zo včelničky pod strechu a do pivnice nenatreté nadstavky so súšami na vytavenie i tými do medníkov.

Popoludní sa na garážových dverách vyhriatych od slnka slnila pekná vypasená modlivka.

Modlivka zelená – Mantis religiosa

18.10.2017
Pekné jesenné farby babieho leta.

Včelnička – 18.10.2017

1.11.2017
Voľný deň som využil na preliečenie odparovaním kyselinou šťaveľovou. Prvý krát som použil odparovač kyseliny šťaveľovej. Ide o zariadenie z čiech (Oharkovi), ktoré funguje na autobatériu. Keďže mám úle momentálne až na 3-4.nadstavkoch použil som približne 3g kryštalickej kyseliny s +- 150-180 sekundovým zohrievaním, čiže pripnutím na batériu. Zariadenie som vkladal odpredu cez letáč, ktorý som utesnil molitanom. Šlo to pomerne hladko, bolo chladné popoludnie, takže včely boli stiahnuté vyššie v nadstavkoch a reagovali iba hučaním. Okrem posledného úľa, kde sa ich pár zlietlo na horúci kov a zahynuli.
Celá procedúra i s očistením starých papierových podložiek a vložením nových mi trvala 2 hodiny pri 10 úľoch. Treba rátať +- 10 minút na jedno včelstvo.
3 minúty samotná aplikácia a potom pár minút, keď je ešte úľ utesnený a zariadenie chladne.

4.11.2017
Skontroloval som spád klieštika. Popadaný je. V najkrajnejšej rodine okolo 300, inak menej – 50-100 kusov odhadom.
Zdá sa teda, že odparovanie kyseliny šťaveľovej funguje. Otázne je ako efektívne. To sa uvidí zrejme až na jar.
Minulý rok boli počty popadaných klieštikov vyššie, avšak to by mohlo byť v poriadku podľa reakcií včelárov na fórach aj u ostatných je tomu podobne.

12.11.2017
Na vyčistených podložkách ešte od minulého týždňa pribudli popadané klieštiky. Od cca 10 kusov po odhadom možno i 200. Vysvetľujem si to tak, že časť padnutých roztočov sa zachytí na vrchných latkách dolných nadstavkov a až postupne pohybom včiel sú zmetené na dno.
Prvé 4 rodiny som druhý krát preliečil oxalvapom. Potom začalo pršať, tak som operáciu prerušil.

17.11.2017
Dokončil som druhú aplikáciu pár kyseliny šťaveľovej oxalvapom aj u zvyšku rodín. Posledná rodina zjavne má chumáč niekde v dolnom nadstavku. Opäť ako jediná reagovala na vloženie aplikátora aj priamo včelami, nielen hukotom.

18.11.2017
Prezrel som podložky. V prvých siedmych včelstvách bolo na nich odhadom od 10 po 50 kusov klieštika.
Zaujímavé, že v posledných troch – tohoročných, nebol takmer žiaden – 1-2 kusy. Zrejme efekt Bayvarolu, ktorý mali tieto tri koncom leta zavesený.

25.11.2017
Prezrel som podložky. Všetky včelstvá trúsia, takže žijú. Podľa meliva sú všetky v prednej časti.
Ešte doopadal i klieštik. Posledné tri tohoročné nemali takmer nič. Ostatné okolo 10 kusov až na rodinu č.5, kde bolo hádam zo 100 popadaných roztočov.

26.11.2017
Blížia sa vianoce a nastal dopyt po mede. Od konca mája som si nechal 16 kg medu vo vedierku. Skryštalizoval. Tento víkend som si vyskúšal, ako sa dá dostať do tečúcej formy. Do elektrickej rúry sa zmestí v nerezovom hrnci cca 10kg medu a pri sušiacom/rozmrazovacom režime s teplotou do 50 stupňov Celzia sa pekne a dúfam, že i šetrne roztopil za pár hodín.
Časť som naplnil do 1kg pohárov, časť do malých darčekových – 150 gramových, do ktorých som na skúšku urobil aj várku medu ochuteného škoricou a ďalšiu s kakaom.

Med 150gr i s kakaom, škoricou

  2 komentáre na “Včely v októbri, novembri 2017”

  1. Feri a ako dopadol klieštik po druhom oxalvape? Padali ešte?

  2. Doplnil som zápis – 18.11. Ešte popadalo cca do 50 kusov, niekde menej, niekde viac.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.