okt 092016
 

– október 2015 –

9.10.2016

Odobral som zo všetkých rodín krmítka a založil „zimné stropy“.
Vnútorný vrchnák (teda vlastne preglejka s otvorom uprostred), otvor prekrytý kúskom vrecoviny, novinami. Nad to priedyšná uteplivka a odvetraný vrchnák.

Keďže odvetraných falcovaných vrchnákov mám iba 5, pre zvyšok úľov som použil ako odvetraný vrchnák prázdny nadstavok s obyčajným jednoduchým plechovým vekom.

23.10.2016
Včera som si vyčistil a pripravil zásuvky pod zasieťované dná. Večer som úle pozatváral.

Pohľad na uzavreté a utesnené včelstvá pripravené ráno na fumigáciu:

Včelnica príprava na fumigáciu 23.10.2016

Včelnica príprava na fumigáciu 23.10.2016

5 dien z SOŠ Pod Bánošom nemalo zakrytú prednú stranu pod sitom a letáčom. V rámci improvizácie som prekrytie a utesnenie vyriešil pásmi styroduru 30 x 375 mm. Aby povrch nedegradoval UV žiarením, pretrel som akrylovou farbou.

Pár záberov na rôzne riešenie uzavretia a utesnenia vysokého dna:

Fumigoval som Varidolom. Pre 3 nízke nadstavky som použil na pásik 3 kvapky liečiva. Pásik prehýňam pred nakvapkaním pozdľžne a umiestňujem zapálený pod sito na kúsku alobalu. Zásuvku s takto umiestneným tlejúcim pásikom zasuniem. Úľ nechávam zatvorený aspoň pol hodinu až hodinu.

Po kontrole to vyzeralo asi takto:

Na poludnie vykuklo aj slnko, takže spočiatku oblačný deň sa vyvinul ako celkom príjemný aj pre včely. Mohli sa preletieť.
Večer po návrate z veľmi uspokojivej prechádzky so psom som ešte skontroloval spád klieštika. To už bolo menej uspokojujúce. Na jednu stranu je pozitívne, že liečenie zabralo a roztoče padli. Na druhú stranu v niektorých rodinách ho padlo priveľa, ak vezmem do úvahy, že som preliečoval aj cez sezónu organickými kyselinami.
č.0 – 200
č.1 – 600 !
č.7 – 600 !
č.3 – 300
č.4 – 100
č.5 – 200
č.8 – 100
č.6 – 300
č.9 – 100

Včelnica, pohľad od západu, 23.10.2016

Včelnica, pohľad od západu, 23.10.2016

1.11.2016
Voľný deň vyšiel na 9.deň po 1.fumigácii. Aj počasie vyšlo, cez poludnie slnečno a teplota nad 10 st.C.
Využil som situáciu na druhé zadymenie Varidolom.
Ešte predtým som očistil podložky, bolo tam ešte napadaných od minulého liečenia, keď som zrátal len večer v ten deň, ešte ďalších 50 až 200 roztočov.
Takže súhrne po prvej fumigácii padlo v závislosti od rodiny od cca 150 až po cca 800 ks klieštika.

Rodiny sú v rôznej sile. Najpočetnejšie sa javia 1 a 7, s menej včelami 5 a 9.

5.11.2016
Skontroloval som spád klieštika po zadymení v utorok. Popadalo od 2 kusov až po 50.

26.11.2016
Séria teplých dní na konci mesiaca s teplotami cez deň aj cez 10 stupňov. Dnes aktívne a lietajúce viaceré rodiny. Ako prvá, najskôr, zelený odloženec (6).
Pozrel som na podložky. Vyzerajú, ak to môžem posúdiť, v poriadku. Melivo indikujúce, kde sa zdržiava chumáč, a cez sieť prepadané nožičky a krídelka po mrtvých včielkach.

  6 komentárov na “Včely v októbri, novembri 2016”

  1. Ahoj,
    tiez riesim teraz vnutorny strop. Ten otvor ma aky priemer? zrejme cez to aj krmis alebo zalozis vyklz kvoli medobraniu.
    A tu vrecovinu vcely neprehryzu?
    vdaka

  2. Otvor má asi 7cm. Dá sa naň umiestniť malé ukrajinské krmítko alebo voľne položiť vrecko s cukrovomedovým cestom. Výklz som zatiaľ nepoužil, ale plánujem skúsiť aj to.
    Do otvoru by sa dala založiť aj tzv. varroa lampa na fumigáciu zhora, tam by už ale bolo dobre ju odmerať presne a otvor tomu prispôsobiť, aby presne sadla.
    Vrecovinu mi včely neprehrýzli, len trocha zapropolisovali.

  3. feri, ten molitan (uteplivka) má hrúbku koľko? …0,5 mm? a nad včelami bude „prázdny “ nadstavok???

  4. Uteplivka nie je molitan, je to akési umelé vlákno. Má to na hrúbku cca 2,5 – 3cm – nestlačené.
    Prázdny nádstavok nad tým vnútorným vrchnákom (preglejka vlastne) mám len tam, kde mám jednoduché neodvetrané plechové veká.
    Tam kde sú serióznejšie falcované odvetrané veká, tak sú len tie, bez prázdneho nadstavku.

  5. Dobrý večer
    Aká je hrúbka použitej preglejky?

    Ďakujem

  6. Preglejka má hrúbku 5 mm.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.