mar 032017
 

3.3.2017
Včera som mal možnosť okolo 16-tej hodiny zájsť na chvíľku ku včelám. Napriek teplote pod 10 stupňov mierna aktivita bola viditeľná. Do úľov sa vracalo pár včielok buď s vodou alebo možno s cukrovým roztokom, ktorým na jar podnecuje sused včelár asi o 100 metrov vzdušnou čiarou. Najviac boli aktívne krajné rodiny 0 a 1, ale pár ich zaletelo i do 3,4.

Dnes ráno cestou do práce pri ceste na exponovanom slnečnom svahu nad Hornou Mičinou už boli viditeľné prvé kvitnúce liesky i jedna vŕba.

Včelnica, 4.3.2017

4.3.2017

Teplá sobota vytiahla vonku nielen včely so všetkých rodín, ale i mňa. Včely lietali a prinášali peľ
Ja som vyčistil kŕmítka savom.

Čistenie kŕmítiek savom, 4.3.2017

Poobede som ich nainštaloval nad včely, do vrchnákov. Úle č. 0,1,7 a 3 nafasovali stropné nicot kŕmítka, ostatným som rozdelil 5 „ukrajinských“ okrúhlych. Podvečer som potom rozrobil roztok 1:1 zo 6 kg cukru a 6 litrov vody, pridal som i vitamím C cca 100 mg/1l. Každý úľ dostal približne po litry roztoku. Budú dostávať do kŕmitiek vodu, aby nemuseli vyletovať po ňu za sychravejších dní. Cukrový roztok je len na rozbeh, nech sa naučia. A tiež som si nie úplne istý stavom zásob, niektoré rodiny ich mali viditeľné v hornom nadstavku, iné sú stiahnuté nižšie a tam to nebolo z letmého pohľadu jasné. Každopádne ma aktivita u všetkých deviatich rodín potešila.

5.3.2017
Aj nedeľa veľmi teplá. Včely opäť sa mohli preletieť. K večeru začalo pršať, nakukol som do kŕmítok. Z roztoku odbudlo, avšak ešte majú. Pozriem zajtra, či je treba doplniť.

6.3.2017
Dolial som do kŕmitiek vodu. 3. a 0.(týmto sa ušlo trocha menej) zobrali všetko, 1. cca polovicu, ostatné iba trochu alebo možno aj vôbec. Neviem presne o čom to vypovedá, zrejme kombinácia faktorov – ako ďaleko je plodové teleso od stropu, početnosť včiel, množsto zvyšných zásob. Bude zaujímavé sledovať jarný rozvoj, keďže situácia je teraz už značne rôznorodejšia oproti minulému marcu, keď som mal rovnako mladé včelstvá v približne zhodnej kondícii.

11.3.2017
Minulé dni vyprázdnili kŕmítka so sirupom 1:1 aj rodiny 8. a 5. Dostali doliatu vodu.

Dnes aktivita včiel i napriek vetru a nie až tak teplému dňu. Nosili i peľ, vynášali mrtvolky. Najviac ruchu je v úli č. 1, najmenej v č.7.

16.3.2017
3-ka mala večer vyprázdnené krmítko s vodou. Dolial som im asi liter.

20.3.2017
Vŕby v okolí začínajú už kvitnúť. Sivé bahniatka sa menia na žlté.

Večer som skontroloval stav vody v stropných krmítkach. 6. a 9.ka už tiež vypili všetko, okrem toho som dolieval 3.ke a 4.ke. Spolu asi 3l vody.
Vo všetkých úľoch sa včely hýbu. 7-ka je najslabšia, ešte stále majú sirup z 4.3.

26.3.2017
Kvitnú naplno vŕby a začali kvitnúť driene. Včely som ešte nebabral. Jednak som mal cez víkend iné zábavky a bolo ešte pomerne chladno a vetristo.
Iba som vyčistil podložky od meliva a spálil ho večer.

27.3.2017
Dnes čakali v schránke tri včelárske zásielky. Časopis včelár, faktúra za objednané liečivá pre ZO z SOŠ pod Bánošom a výsledok rozboru meliva z Dolného Kubína.


Melivo som odovzdával na RVPS 28.2. Takže trvalo zhruba mesiac, kým prišiel výsledok. Pozitívne na výsledku je, že prítomnosť včelieho moru v melive sa nepotvrdila. Poplatok za rozbor je 17,70 €.
Takže ohľadne chorôb som kľudnejší a môžem perspektívne prípadné prebytky včiel v kľude posunúť záujemcom.

31.3.2017
Záver mesiaca sa niesol v znamení pekného teplého počasia s teplotami atakujúcimi na poludnie 20ku. Včely sú aktívne dlho do večera, ešte i okolo 18tej hodiny vidieť lietavky, ako sa vracajú s peľom i plnými bruškami vody alebo nektáru. Moja aktivita sa zatiaľ obmedzila na podanie vody do stropných krmítok, kontrolu podložiek a domácu prípravu nových nadstavkov a rámikov s medzistienkami.
Prvú jarnú prehliadku by som rád vykonal najbližší víkend, už aprílový
.

  5 komentárov na “Včely v marci 2017”

  1. Tiez rozmyslam, ze by som dal svojim uz vodu priamo do ula. ked som pozeral v sobotu, tak este nebolo vidno, ze by nosili pel. Vodu som im dal mimo ula zatial.
    Do kedy nechavas potom stropne krmidla s vodou (+cukrom)?
    vdaka

  2. Ako pozerám, tak minulý rok som vodu dolieval v priebehu marca a apríla. Potom som ešte zo zotrvačnosti mal krmítka aj neskôr v lete, to už tam ale voda nebola. Slúžili ako súčasť stropu. Tohoto roku uvidím, kedy už prestanú vodu brať a ako mi budú/nebudú kŕmítka zavadzať.

  3. Ahoj František, chcem sa ťa opýtať ako postupujete ako organizácia pri objednávaní liečiv. Ako zbierate objednávky od včelárov? U nás to robia väčšinou AUVL, ale podľa mňa je to dosť neskoro, lebo prehliadky sa končia až v máji a vtedy väčšina dodávateľov už má problém s dodaním. dík

  4. Ahoj, u nás to má na starosti tajomník, toho času teda ja. Na výročnej členskej schôdzi si ľudia objednajú a rovno aj zaplatia za liečivá. Potom sa hromadne objednajú.
    Dnes (29.3) už máme faktúru od dodávateľa a idem ju zaplatiť. Má to nevýhodu pre tých, ktorí neprídu na schôdzu ani nedajú vedieť, ak si niečo chcú objednať. Tí si potom musia riešiť liečivá samostatne.

  5. Ok, dík. Možno to nie je zlé riešenie, aspoň by ľudia prišli na schôdzu. lebo je pravda, že minimálne polovica nechodí.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.