júl 052016
 

5.7.2016
Prezrel som včelstvá zas po 10 dňoch. Situácia sa veľmi nezmenila. Silnejšie rodiny (3,4) majú prinesené čosi nezaviečkovaného medu i v medníkoch, slabšie ich majú buď úplne prázdne (2,7) alebo poloprázdne. Zaviečkovaných zásob nepribudlo. Odloženec(6) a malé roje (8,9) si zas vystavali kúsok diela na medzistienkach. Čo je pozitívne, vo všetkých rodinách sú prítomné vajíčka, teda i matky. Aplikoval som Bee Vital Hive Clean. Pod dvoch dávkach mi ostala ešte asi tretina fľašky.
Podvečer sme sa boli prejsť trocha proti prúdu Hučavy. Na okraji lúk popri potoku kvitnú bodliaky, sú na nich i včely. Kvitne lipa malolistá, tam však bola len ojedinelá včielka.
Okolo domu sa zdržujú včely na bielej nízkej ďateline a levanduli.

11.7.2016
Zasa dva-tri horúce dni po sérii veterných. Včely okolo domu sa zdržujú na bielej ďateline a levanduli. Do menšej rodiny (9) – odchyteného roja – sa dobíjal cez poludnie čmeliak. Zaujímalo by ma, čo tam chcel. Medzi rámiky sa pri svojej veľkosti asi nedostane, aj keby do úľa vliezol. Maximálne tak ku krajným rámikom.
Ako som ho tak pozoroval, našla ma jedna strážkyňa a nafasoval som žihadlo do zápästia. Už som to prestal presne počítať, zrejme to bude cca dvadsiate tento rok.

12.7.2016
Včera dorazil do Banskej Bystrice medomet, dnes sme si boli poň. Do kufra starého Logana MCV sa vošiel v originálnom kartónovom obale síce tesne, avšak predsa i nastojato.
Logar 4122. Ručný medomet s košom na 4 rámiky (alebo 8 nízkych) bez stredovej osi.
Dúfam, že ešte túto sezónu ho vyskúšam. Znáška je síce posledné týždne mizerná, avšak nejaké kilo hádam ostane v medníkoch, keď ich budem koncom leta rušiť.

14.7.2016
Chladnejší a veterný deň s dažďom. Podvečer som využil nižšiu teplotu a tretí krát aplikoval Bee Vital Hive Clean. Kontroloval som len zbežne množstvo zásob. Situácia veľmi podobná tej z 5.7.
Do malých rodín (8,6,9) som dal na vnútorné veku po 2,5 kg balení cesta Apifonda.
Do piatej rodiny, ktorá je rozťahaná na 5. nadstavkoch, som pod vrchný nadstavok založil materskú mriežku. Skúsil som vyhnať matku dole cca minútovým zadymením.
Včielky všade veľmi kľudné.
Dnes sa okolo obeda včely už nezdržiavali na levanduli a ďateline ako po minulé suché a teplé dni. Lietali i ponad dom voľakde smerom k Hučave.

17.7.2016
Dva upršané dni, včera a dnes. Včera som dal do stropného kŕmítka cesto aj rodine č. 2. Dnes som kontroloval, hore nie je ani včielka, cesto nenašli. Zdá sa, že sa zdržujú v dolných dvoch nadstavkoch a 3.-4. vôbec nevyužívajú.

18.7.2016
Podvečer som poctivo, pekne ako sa odporúča, 4 dni po založení materskej mriežky skontroloval včelstvo č.5. Oddelený bol najvrchnejší piaty nadstavok a tentoraz sú hore už len zásoby, zaviečkovaný plod a pár lariev. Vajíčka som nenašiel, tak hádam sa zásah minulý týždeň podaril a matka je pod mriežkou.

Ešte som nakukol do 2.rodiny, či už našli cesto – našli (asi 2-3 robotnice) a či nepribudli zásoby v medníku – nepribudli.
Keďže medník je prázdny a súci na skoré zrušenie, rovno som vytiahol 2 rámiky na vyradenie. Poputujú do slnečného tavidla, avšak ešte predtým som si neskôr večer spravil radosť a skúsil z nich získať trochu plástového peľu, ktorý tam zostal.

Kým dymák ešte dymyl, pozrel som do medníka včelstvu č.4. Potešiteľné je, že zásob po 2 daždivých dňoch neodbudlo. Ba, zdá sa mi, že si niečo dnes i priniesli navyše. Večer sa vracali lietavky ťažké, niečo nosia. Možno ďatelinu, ktorú vysiatu družstvom spomínal kolega včelár.

24.7.2016
Tento víkend som dal včelám pokoj. Záhon levandule je nimi doslova obsypaný. Mám z nej radosť, je hojne navštevovaná i motýľmi a čmeliakmi.



V nedeľu som urobil pár odrezkov a strčil ich do rašeliny s pieskom.

Večer som letmo nakukol pod vrchnáky včelstvám, ktoré majú cesto. 8,6,9 odjedli zo polovicu. 2-ka len minimálne. Asi sa k nemu nevedia dobre dostať, nechal som len malý otvor na boku sáčku, inak ako u ostatných.

—-
Poohliadnutie za júlom:
– znáškovo biedny mesiac, včely majú akurát tak pre seba
– novým malým včelstvám podané cesto
– kúpený nový medomet, avšak ešte ostal nepoužitý
– tretí krát aplikovaný BeeVital Hive Clean
– levanduľa je super, kvitne v priebehu celého mesiaca

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.