mar 052016
 

4.3.2016
Teplý a slnečný marcový deň trávim v zamestnaní. Z domu je však popoludní hlásené, že včely „lietajú ako divé“.

5.3.2016
Veterný deň, chladnejší ako včera. Včely zostali v úli. Skúsil som do prvého úľa umiestniť nad vnútorný vrchnák okrúhle ukrajinské krmítko ako napájačku. Priamo na preglejku to však nepôjde. Medzi vrchom rámikov a preglejkou vrchnáka je pomerne malá medzera, iba 7mm. Krmítko ostáva stáť komínikom na rámikoch a nedosadá na preglejku vnútorného vrchnáka. Takže som otvor znova prikryl vrecovinou a uteplivkou.
Pri operácii vyletelo pár robotníc von. Pár som vrátil do úľa cez očko. Z toho plynie poučenie, že nabudúce si treba vyskúšať a pripraviť veci doma, pekne bez včiel. Takto som ich zbytočne vyrušil.

Po asi polhodine práce v záhrade, keď som si prezliekal sveter, som inkasoval prvé tohtoročné žihadlo. Jedna zatúlaná včela musela byť zalezená pri krku v šatách.

9.3.2016
Príjemný deň, cez obed slnečný, s teplotou okolo 10 stupňov využili i včely. Prelet som nesledoval, iba počul o tom, že lietali a hľadali si niečo nízko pri zemi v blízkom okolí.
Vyčistil som večer už potme podložky od meliva. Situácia sa podľa neho veľmi nelíši od obrázkov z februára.
Pri pohľade do podmetov okrem 2.úľa má už vyčistené dno/sito i 4. včelstvo. V ostatných ešte mrtvolky sú, avšak myslím, že tiež boli čiastočne poupratované, hlavne pri letáčoch.

10.3.2016
Ďalší príjemný slnečný deň. Už aj 5.úľ má upratané dno. Ak sa dá podľa upratania dna niečo posudzovať, tak poradie momentálne je 2 – 4 – 5.
Tretí a prvý úľ ešte má mrtvolky na site. Zaujímavý bol i pohľad na podložku. Melivo od včera je u úľov 2,3,4,5 rozložené rovnomerne po takmer celej ploche, zatiaľ čo u prvého sa koncentruje v kruhu vpredu, pri očku.

12.3.2016
Deň strávený Pod Bánošom v škole. Zaujímavé informácie od pani Dr.Čermákovej o včelích produktoch doobeda. Poobede sme napriek nie úplne ideálnej teplote robili prvú jarnú prehliadku, na vnútorné vrchnáky sa dávali malé ukrajinské okrúhle krmítka s cukrovým roztokom 1:1, prípadne i cukrové cesto. Inkasoval som druhé žihadlo tohoto roku, tentoraz do pravého zápästia.

13.3.2016
Odobral som spod vrchnáka preglejku a uteplivku a nahradil nicot vrchným krmítkom a styrodurom. Čiže podobné riešenie ako na jeseň pri kŕmení, akurát tentokrát som nalial do polovice kŕmitka iba vodu:

August 2015 - 5x Langstroth 2/3

August 2015 – 5x Langstroth 2/3

Počasie nebolo úplne ideálne, teplota len okolo 10 a mierny vietor, tak som včelstvá veľmi nerozoberal, len skontroloval, či vyhrievajú plod a umiestnil kŕmitko s vodou.
1.,2.,4. včelstvo majú veľa zásob, plod vo vrchnom nadstavku nie je, alebo ak, tak len málo. To sú tie rodiny, ktoré sú na dvoch nadstavkoch.
3. a 5. – tu som našiel i plod vo vrchnom nadstavku.

17.3.2016
Pekný slnečný deň. V noci mráz. Večer som nakukol do podmetov. Okrem 3.včelstva už majú ostatné vyčistené sitá od mrtvoliek.
Takže poradie čistenia 2 – 4 – 5 – 1. Treba však povedať, že v 1. bolo mrtvoliek asi najviac, takže mali najviac práce. Je to krajný úľ a je dosť možné, že sem zalietali zimné včely aj z ostatných úľov.
Skontroloval som aj vodu v kŕmítkach. Z 2. úla sa mi vidí, že vody viditeľne ubudlo. Zároveň viditeľný najväčší pohyb včiel v prístupovej „šachte“. V ostatných nebadám úbytok. 2. úľ bol aj prvý, ktorý si vyčistil dno.

18.3.2016
2. a 4. včelstvu som dolial vodu. U týchto z nej, myslím, ubudlo.

19.3.2016
Trochu veternejšiu avšak čiastočne slnečnú sobotu využili včielky na zber peľu, vody, zrejme i nektáru z vŕb.
Včely využívajú aj napájadlo mimo úľov, v najteplejšej časti dňa tam naberalo vodu i 20 robotníc.

21.3.2016
Po dvoch trocha pochmúrnejších dňoch už výrazný úbytok vody v kŕmidle i v 1.,3. a 5. včelstve.
Dolial som týmto spolu asi 1,5 litra. (Teda spolu za týždeň cca 3l / 5 úľov) Pridal som pokusne práškový vitamín C. Cca 100mg / l.
Podľa viacerých výskumov, (napr.*) sa javí, že prídavok vitamínu C do cukrového sirupu pri kŕmení má pozitívny antistresový efekt. Skúsim to teraz na jar s podávanou vodou.

* Supplementation of the honey bee diet with vitamin C: The effect on the antioxidative system of Apis mellifera carnica brood at different stages

27.3.2016
Včera i dnes trocha vetristý deň s teplotami cez poludnie okolo 12-13 stupňov. Včely veľmi aktívne, nosia peľ v odtieňoch žltej. Predpokladám, že z vŕby. Využívajú hlavne otvorené očko horného nadstavku, iba pár včielok i letáče. Zdá sa mi, že pri maximálnej premávke v strede dňa už horné očko ledva postačuje. Podvečer som na najmenší otvor pootvoril i očko na druhom nadstavku z vrchu. Všetky včelstvá zniesli šramot okolo očiek pokojne, až na piate. Z toho po mne vyštartovala jedna strážkyňa. Zaobišlo sa to však bez žihadla, keď som ustúpil.
Cez deň som pozrel i na podložky. Čo ma veľmi nepotešilo, od 9.3 padlo i pár klieštikov, hlavne v 5.úli. (v tomto 6-7 kusov, inde menej) Otázne je, či sú to čerstvé, alebo pozhadzované ešte po zimnom aerosolovaní.

29.3.2016
Dolial som spolu cez 2l vody do kŕmidiel okrem 4.úľa, kde jej ešte bolo dosť.

30.3.2016
V priebehu dňa som urobil pár fotiek úľov.


Jedna včielka ma pichla do ruky, keď som sa ňou priblížil blízko letáča. Možno zohral úlohu aj pach dezinfekcie po rannom darovaní krvi alebo i samotný čierny podozrivý mobil, ktorým som fotil. Po predošlom pichnutí mi opuchlo takmer celé predlaktie. Tentokrát som hneď požil dithiaden a miesto vpichu potrel fenistil gélom. Rozdiel je markantný. Dnes je to teda tretie tohtoročné žihadlo.
Večer som vyčistil podložky od popadaného meliva.

31.3.2016
Nadpriemerne teplý deň som strávil prácou. I včely. Ešte večer okolo 18tej ich pár poletovalo. Nakukol som zvedavosti, čo zostalo na podložkách pod sitom od včera a bol som prekvapený. Vo všetkých piatich úľov bolo pomerne veľa postrácaných peľových obnôžok. Pozbieral som spolu za hrsť pekného žltého a zeleného peľu.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.