feb 072016
 

Február začal nadpriemernými teplotami. Cez deň nad nulou až okolo 5 stupňov. V noci okolo nuly alebo mierny mráz.

7.2.2016
Skontroloval som podložky a očistil ich od meliva. Nakukol som do podmetov. Všetko sa mi javí v poriadku, nič podozrivé.
Opatrne som nazrel aj do včelstiev. Iba poodkrytím vnútorného vrchnáku. Všetky včelstvá žijú. Všetky sa zdržujú hore pod vnútorným vrchnákom zhruba v strede pod otvorom v preglejke.

14.2.2016
Dopoludnia po pár sychravých a daždivých dňoch nepršalo. Využil som to na výmenu batérie pre ohradník a kontrolu podložiek. Je to zaujímavé, u každého včelstva je poloha chumáča a spád meliva iná. Očká a letáče sú na obrázkoch vpravo.

18.2.2016
Teplý deň s teplotou cez poludnie nad 10 stupňov. Všetkých 5 úľov sa vraj bolo preletieť. Iba sprostredkovaná informácia, takže detaily neviem.

20.2.2016
Ďalší užitočne strávený deň v škole pod Bánošom v B.Bystrici. Ukázali sme si a prakticky skúsili poskladať medník na 8 kusov rámikov s použitím hrebeňov. Zaujímavá bola aj informácia a možnosť si vyskúšať ako sa dá svojpomocne doma zistiť prítomnosť Nosemy zo zimných mrtvoliek včiel iba pomocou jednoduchého optického mikroskopu so zväčšením 400.

22.2.2016
Extrémne teplý deň. Slnečno, trochu vetristo. Teplota cez poludnie možno i 15 stupňov. Hlásené prelety.
Večer som skontroloval podmety a podložky. Na všetkých podložkách sa našlo i trocha prepadnutej peľovej obnôžky svetložltej farby. Predpokladám, že to bude lieska. 2. včelstvo jej malo najviac, toto si i kompletne vyčistilo sito od zimných mrtvoliek.
U ostatných mrtvolky sú ešte na sitách.

28.2.2016
Po dňoch s normálnymi februárovymi teplotami, dnes opäť jeden teplejší. Okolo 14tej hodiny vykuklo i slnko a včely sa pri cca 10 stupňoch a miernom vetre boli preletieť. S aktivitou začali krajné úle, prvý a piaty, potom sa pridali i ostatné. Veľa včiel lietalo nízko pri zemi skúmajúc trávu, mach, padnuté lístie. Pár včielok bolo na napájačke. Dolial som do nej za konvu vody.

Pozdejšie som našiel na vrchu vlhkej nádoby skehnutú robotnicu s peľovou obnôžkou z liesky. Vzal som ju do ruky, po chvíli sa rozohriala a začala byť aktívna. Umiestnil som ju do očka piateho úľa. Zrejme to nebol jej domovský úľ, ostala stáť v očku. Po chvíli sa objavili dve domáce včely a zaujímali sa o obnôžku. Oblizovali, aj hryzadlá použili. Veľmi sa im nedarilo. Každopádne následne sa zachránená včela pobrala dnu do úľa. Zrejme bola zo susedného 4. včelstva. Tam som videl medzitým prilietať lietavky s peľom.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.