apr 052015
 

(! Poznámka k 2.6.2017: Pre obdobie 2017/2018 sa dá už nárokovať dotácia iba na 3 ks zostáv a včelstiev. Postup nižšie už považujte prosím iba za orientačný. Presné pravidlá pre dané obdobie si zistite na webe ZSV, SZV.)

Dovolím si stručne spísať postup (*), ako sa dá získať dotácia na 5 úľových zostáv a 5 včelstiev pre začínajúcich včelárov.
Podmienok je niekoľko:

  • Uchádzač o dotáciu musí byť osoba, ktorá nebola posledných 5 rokov registrovaná v CRV. (Centrálny register včelstiev)
  • Musí mať úspešne skúškou absolvovanú nejakú formu včelárskeho vzdelávania, napr. Celodenné alebo externé jednoročné štúdium včelárstva na SOŠ Pod Bánošom, v Banskej Bystrici. Prípadne školenie pre začínajúcich včelárov na tej istej škole.
  • Je potrebné si pred samotnou kúpou požiadať o zaradenie do plánu na čerpanie dotácie pre ďalšie dotačné obdobie.
  • Za tým účelom je vhodné si požiadať o členstvo v miestnej ZO SZV, ktorá plán podáva za všetkých svojich členov. (Pravdepodobne je toto možné i pre neorganizovaného včelára, avšak s touto variantou nemám skúsenosti.)
  • Ak úspešne absolvujete vzdelávanie a skúšky, ste členom ZO a ste zaradený do plánu na čerpanie dotácie, môžete si v ďalšom dotačnom období kúpiť od vybraných dodávateľov 1-5 úľov a včelstiev. Všetko si uhrádzate sami. Pre predstavu – v tomto dokumente ceny a dodávatelia pre rok 2015.
  • Po nákupe sa zaregistrujete do CRV.
  • Všetko je potrebné vydokladovať a včas do určeného termínu poslať na ZSV.(Združenie Slovenská včela)
  • Ak všetko dobre dopadne, na jeseň po konci dotačného obdobia dostanete do 80% sumy naspäť vo forme dotácie.

A teraz, ako by to vyzeralo v praxi, ak sa rozhodnete to skúsiť teraz 5.4.2015:

  • Prihlásite sa na nejakú formu vzdelávania na SOŠ Pod Bánošom, Banská Bystrica. Prihlásiť je možné sa tuto: http://vcelari.sosbanbb.sk/index.php?site=kurzy. K dnešnému dátumu (5.4.2015) ešte je možné sa prihlasovať. Najjednoduchšia a na čas najmenej náročná možnosť je školenie pre začínajúcich včelárov v rozsahu 8 nedieľ.
  • Ak Vás príjmu (čo nie je isté, keďže záujemcov je veľa), budete v školskom roku 2015/2016 navštevovať 8x v nedeľu SOŠ Bánoš a ukončíte štúdium skúškou v auguste 2016.
  • Čiže skúšku budete mať v auguste 2016. Dotačné obdobie, v ktorom si budete môcť kúpiť úle a včely začne 1.9.2016 a končí v auguste 2017. V praxi budete reálne chcieť kupovať v máji/júni 2017.
    Avšak, aby ste mohli, musíte byť zaradený do plánu pre obdobie 2016/2017. Preto je potrebné sa stať členom ZO SZV. (Pravdepodobne sa to dá aj ako neorganizovaný v ZO, avšak s týmto nemám skúsenosť, popíšem variantu cez SZV.) V zime, na jar 2016 sa preto zúčastníte členskej schôdze alebo výborovej schôdze vašej obľúbenej ZO SZV, kde vás radi príjmu za člena. Pozor, iba za člena. Nenechajte sa zaregistrovať do CRV !
  • V lete – v júni 2016 si požiadate o zaradenie do plánu na čerpanie dotácie pre ďalšie obdobie 2016/2017. To robí tajomník ZO, avšak je potrebné si o to aktívne požiadať a spolupracovať s ním, ustrážiť si to.
  • V roku 2017 – máj-jún-júl si kúpite za svoje od odsúhlasených dodávateľov úle a včely.
  • Vzápätí sa hneď prihlásite do CRV. Až teraz, nie skôr !
  • Faktúru, potvrdenie o štúdiu a všetky potrebné doklady obratom doložíte tajomníkovi ZO, ktorý to pošle do ZSV. Je potrebné dodržať termíny na odoslanie! Inak môžete o dotáciu prísť.
  • Ak všetko dobre dopadne, v na jeseň 2017 dostanete maximálne do 80% (môže byť aj menej) investovanej sumy nazad. (Dostane ZO, ktorá Vám to vyplatí)

——-
Editácia 30.10.2015: Ako to dopadlo s dotáciou a či sa mi naozaj niečo dostalo preplatené, si môžete prečítať T U .
——-

* Toto je zhruba postup k aktuálnemu dátumu – apríl 2015. Určite môže byť v budúcnosti modifikovaný. Čerstvé informácie by mali byť dostupné minimálne na weboch Združenia Slovenská včela a Slovenského včelárskeho zväzu.

** Úprava 26.5.2015 – Podrobejšie informácie k roku 2015 v usmernení ZVS 2/2015. Pre aktuálne obdobia sa riaďte čerstvými informáciami, obežníkmi ZSV.

  11 komentárov na “Dotácia pre začínajúcich včelárov na 5 úľových zostáv a 5 včelstiev – postup”

  1. Dobry den,

    ak som absolvoval vramci studia na VS SPU, predme vcelarstvo je potrebne dalsie skolenie?

    Dakujem

  2. Podľa usmernenia ZVS 2/2015 je potrebné doložiť: „doklad o absolvovaní školenia pre začínajúcich včelárov alebo školy podľa § 3 ods. 1 písm. j) NV SR č. 107/2014 Z. z. “ – V danom paragrafe § 3 ods. 1 písm. j) sa uvádza : „… vysokej škole, na
    ktorej sa vyučuje včelárstvo ako samostatný predmet,
    a pri strednej odbornej škole, na ktorej sa
    uskutočňuje výchova a vzdelávanie v samostatnom
    odbore včelárstvo“. V usmernení ZVS 2/2015 ešte upresňujú v bode 2: „Ako náhrada absolvovania tohto školenia (na SOŠ pod Bánošom) sa
    uznáva aj absolvovanie učebného odboru Včelár – Včelárka alebo absolvovanie štátnej
    skúšky zo včelárstva na vysokej škole. V prípade vykonania štátnej skúšky zo včelárstva
    je potrebné predložiť kópiu dokladu preukazujúceho úspešné absolvovanie štátnej skúšky.“ Čiže, aby som to zhrnul, podľa mňa nestačí iba absolvovať predmet včelárstvo na VŠ, bola by z neho potrebná štátna skúška a doklad z nej.

  3. Zabudnite na dotácie. Ak si zoženiete nové včely, matku a úle cez internet napr. bazos, zaplatíte toľko isto (bez dotácie) ako keď sa zúčastníte tej šaškárny cez SZV (s dotáciou – na predražený tovar).

  4. Veľmi pekné zhrnutie, ďakujem za článok. Ako píše Alfons, silne pochybujem, že dotáciu využijem. Na tohtoročnom kurze nám spomínali, že predpoklad výšky dotácie je niekde do 20%. Takže skutočne tie predražené úle a včely nemá zmysel nakupovať a radšej ísť cez inzerciu, vyjde to lacnejšie. Celá podpora včelárenia je u nás postavená na hlavu…

  5. to zázračná slovičko do x percent je fakt na výsmech začínajúci včelár si myslí že mu bude vyplatená dotácie 80 percent ale je to inak samozrejme menej niekomu viac asi kamarátovi a ostatným menej aj pri medometoch je dotácia do 40 percent dostal som 25 .

  6. AKO TO číTAM.. TAK MA CHUť PRECHáDZA … to je podpora…

  7. Tu sa robi vsetko len na oko,ano podporujeme,ale svojich kamaratov a svoje firmy ktore dodaju aj jedno aj druhe, a urobit jedno skoliace pracovisko b strede slovenska, a ak maju zaujem ludia z ba,alebo sv, maju dochadzat 8x 400km?? Do skoly, ved to si uz radsej vsetko kupia sami a bez dotacie ich to vyjde rovnako…..

  8. srandisti… srat na také „dodacie“… alfons to dobre zhodnotil.

  9. chcem zacat vlerarit ale ked sa pozeram co za kktiny vymyslaju vo forme zákonov a ustanoveni a co ja viem co tak mi zle z toho celého bordelu a cirkusu co je okolo toho,jbmnt radsej na vlastnu past a za svoje ako sa tu prosikat za par drobných,hanba…

  10. Tiež chcem začať včeláriť , nakoľko som založil dosť veľký ovocný sad a v blízkosti do 3 km nemám žiadne včely, je to hodne cítiť na úrode, hlavne keď je horšie počasie. Neviem ale keby som mal absolvovať čo tam píšu tak si tie dotácie kľudne môžu niekam strčiť, Ten čas viem využiť určite hodnotnejšie ako sa drbať pre pár € …

  11. Postup bol komplikovaný. Informácia však už nie je aktuálna. Mohlo sa to medzičasom zmeniť k lepšiemu. Treba si dohľadať aktuálne možnosti a podmienky.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.