mar 142016
 

Propolisová tinktúra sa pripravuje rozpustením propolisu v 70% liehu v pomere 1 : 10 .
Čiže na 10g propolisu použijeme 100 g 70% etanolu. ***
Zmes sa nechá odstáť minimálne 5 dní, môže sa aj dlhšie, výslednému produktu to neuškodí.
Takto pripravený roztok sa prefiltruje od nerozpustených prímesí a skladuje v tmavej nádobke.
Na filtrovanie je možné použiť filtračný papier alebo vatu a gázu a podobne.

Prečo 70% lieh ?
Propolis obsahuje látky rozpustné vo vode i látky rozpustné v alkohole. 70% koncentrácia je optimálna pre rozpustenie oboch typov zložiek. Pri iných koncentráciách časť látok môže ostať nerozpustená.

Alternatívny postup:
„propolis na prípravu propolisovej tinktúry môžete zaliať aj 80% alebo 95% liehom, nechať cca 3-4 dni vylúhovať za občasného premiešania, potom zriediť vodou na 70%, premiešať, nechať ešte 1 deň lúhovať, prefitrovať – tak máte pripravenú základnú propolisovú tinktúru. Propolis obsahuje látky rozpustné v liehu, ale aj látky rozpustné vo vode, optimálna koncentrácia liehu je preto 70%. “

Z propolisovej tinktúry je možné si pripraviť Propolisovú masť.(v príprave)
Použitie propolisovej tinktúry.(v príprave)

(spísané na základe prednášky RNDr. Čermáková Tatiana o včelích produktoch z 12.3.2016)

*** Pán Repka Jan, PhDr. odporúča v svojej prezentácii o Včelích produktoch ako maximálnu bezpečnú koncentráciu 9%. (Čiže pre takúto variantu by sa použilo 9g propolisu na 100g etanolu)
(Zdroj: prezentácia Včelie produkty, 20.3.2016, Očová)

Otázky o včelách a včelárení

  18 komentárov na “Propolisová tinktúra – recept”

  1. Dobrý deň,
    Čo znamená maximálna bezpečná koncentrácia ?

  2. Dobrý deň. Ak si dobre pamätám na prezentácii odznelo, že na priame použitie alkoholovej tinktúry na pokožku je vhodnejšia 9% koncentrácia. Teda z dermatologického hľadiska, že už koncentrovanejšia tinktúra môže byť pre styk s kožou viac „dráždivá“. (Prednášajúci mal myslím dermatológa priamo v rodine.)

  3. Zdravím,
    myslím, že to riedenie vodou má za následok, že tinktúra bude ako mlieko, teda zmení vzhľad. Neviem či je správne teda riediť vodou..

  4. Zdravím. Áno, pri rozriedení vodou – pár kvapiek do pohára vody – vznikne mierne kalný roztok. Taký používam napríklad na kloktanie alebo výplach úst pri zápaloch ústnej dutiny.
    Koncentrovaná tinktúra – 70% alkoholu – je pekne tmavohnedá. Dá sa používať na pokožku, drobné ranky, vyrážky. Avšak na sliznice ju osobne nepoužívam. Je to príliš koncentrované. Ak, tak len veľmi lokálne, napríklad na aftu, bodovo, na vatičke.

  5. Dobrý deň, pán Rudík,
    poprosím o radu – dostala som 90%ný lieh a chcem si z neho urobiť propolisovú tinktúru. Môžem použiť aj takto silný alkohol? Poradíte mi ako na to, recept? A aj potom ako zriediť?
    Budem vám veľmi vďačná.
    Ďakujem

  6. Zdravím,
    a porposím o radu – mám 90%ný liek, 2 dcl, vložila som do toho gulôčku propolisu. Ako zriedim na bezpečnú hodnotu? Myslím, že vznikne silný koncentrát, tak aby som sa vyhla nejakým problémom pri užívaní.
    Ďakujem

  7. Dobrý deň, pardon za oneskorenú odpoveď. Na riedenie sa dá použiť vzorček.
    M1xV1 = M2xV2. Pričom M1 a V1 je hustota a objem koncentrovaného roztoku a M2 a V2 zriedeného.
    Čiže, v prípade napr. 100ml 90% liehu:
    0.90x100ml = 0.70x128ml. Čiže, ak máte napr 100ml 90% roztoku, tak doplnením na 128ml získate 70%.
    Alebo platí aj finta:
    0.90x70ml=0.70x90ml. Čiže, ak máte 70ml 90% roztoku, tak doplnením na 90ml získate 70%.

  8. Ahoj, vodu na riedenie dávaš destilovanú z lekárne napr. či to neriešiš a z vodovodu (odstátu)?

  9. Mal som zásobu lekárenskej destilovanej, tak som používal tú. (Ale myslím, že tuto by neublížila ani vodovodná.)

  10. Dobrý deň. Chcem sa opýtať mam 96%nedenaturovany etylalkohol. Môžem ho použiť na propolis. tinktúru. Aj postup ak ho treba zriedit. Ďakujem pekne

  11. Dobrý deň,
    osobne sa mi viac pozdáva používať na tinktúru už alkohol zriedený na 70%.(Ale sú ľudia, ktorí používajú aj iné koncentrácie)

    Na prepočet z 1000 ml 96% etanolu(=etylalkohol) môžete napr. použiť vzorček: 0.96 x 1000ml = 0.70 x X ml. X je v tomto prípade teda 1371 ml. Čiže, ak by ste doplnili 1000 ml 96% etanolu vodou do 1371 ml získate 70% roztok.

  12. Dobrý deň, pán Rudík,
    tak mi napadla myšlienka, ako by sa dal využiť, a či vôbec, ten propolis, keď prešiel čas lúhovania a už scedím tinktúru. Či je v tej zmesi ešte nejaká účinná látka, napríklad hojivá, alebo už všetko odovzdal do liehu?
    Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň :)

  13. Dobrý deň. Na toto neviem presne odpovedať. Podľa mňa v nerozpustenom zvyšku môže byť určitý podiel včelieho vosku, ktorý sa dá zužitkovať. Zvyšné nerozpustené časti, „nečistoty“, tam asi zloženie záleží od spôsobu získavania a čistoty propolisu. (či sú to odškrabky z nastavkov, rámikov alebo cielene zo sieťok na získavanie propolisu)

  14. Dnes som 200g propolisu dala do 1litra 80% liehu,mozem.pouzit na zriedenie 40% alkohol,kolko na ten liter prosim,dakujem za odpoved

  15. Dobrý deň, ak pridáte do 1 litra 80% alkoholu 0.35 litra (350 ml) 40% alkoholu, získate približne 70 % roztok alkoholu.
    ( Podľa tejto kalulačky: https://planetcalc.com/1481/ )

  16. Alkohol sa zasadne riedi destilovanou vodou alebo prevarenou vodou potom sa nezakali!

  17. Dobrý deň, pán Rudík, mám niekoľko otázok.

    Je stanovená nejaká max. odporučená % hodnota alkoholu, keď sa tinktúra používa povrchovo?
    Pri orálnom použití je to asi jedno (možno sa mýlim), lebo zvyčajne je podávaná zriedená nejakou vhodnou tekutinou, ale to je len moja forma aplikácie a určite to niekto aj robí iným spôsobom.

    A prosím, ešte k tomu riedeniu hotového produktu. Akým spôsobom sa dá tinktúra zriediť, aby sa nezakalila? Je to napr. len nízkoprocentný alkohol?

    Posledná vec, máte nejaké odporučenie (osobné skúsenosti) dávkovania pri jednotlivých zdr. problémoch? Viem, na nete je toho veľa, uvádzajú sa však i viaceré odlišnosti…

    Veľmi pekne ďakujem.

  18. Dobrý deň,
    Čo sa týka maximálnej % koncentrácie etanolu na použitie na pokožku: V predaji sú aj 96% etanolové roztoky, napríklad antimykotiká(nie na báze propolisu, napr. Canespor roztok).

    Ohľadne zakalenie pri riedení by bolo asi potrebné experimentovať s rôznou koncentráciu alkoholu. Osobne si so zakalením nerobím ťažkú hlavu.

    S dávkovaním pri vnútornom použití mám len malé skúsenosti. V poslednej dobe skúšam pre posilnenie imunity 10-15 kvapiek do pohára vody 1-3x denne.
    Zdroje na internete sa veľmi líšia. Propolis nie je uznaný oficiálne ako liek, iba ako výživový doplnok. Tam sa uvádza denná dávka vo veľmi širokom rozpätí 50 – 1500 mg.
    Keď rátame, že jedna kvapka je približne 0,03 – 0,05 ml, teda veľmi zhruba povedzme 30mg tinktúry. Tinktúra je zriedený propolis 1:10. V jednej kvapke sú teda zhruba 3mg propolisu, v 10.tich kvapkách 30mg propolisu.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.