feb 162014
 

Zmena: 11.2.2019

NEAKTUÁLNE !

VÚB Banka mení od 15.3.2019 pravidlá ku kreditným kartám. Nákupná karta sa zmení na „Šikovnú kartu“. Zmení sa i cenník a bonusový systém.

Tento článok krátko pojednáva o možnosti ako ušetriť časť minutých peňazí pomocou kreditnej karty. Ide o stručný popis, ako to funguje z pohľadu zákazníka a na čo si dať pozor. Konkrétne sa jedná o kreditnú kartu s názvom „Nákupná karta“, ktorú vydáva spoločnosť Consumer finance holding. Na ich stránke sú potrebné informácie, detaily, parametre a  aj možnosť si o kartu požiadať. Čo je zaujímavé na tomto produkte, že sľubuje vrátiť 3% za platby kartou. (A dokonca až 5% za jednorázovú platbu nad 100 €, ale taká sa v pokusnom mesiaci nevyskytla)  – alebo inak povedané – cashback.

Na priloženom obrázku je výpis z karty za prvý skušobný mesiac jej používania. Išlo o január a nakupované na ňu bolo veľkolepo, počnúc malými nákupmi v potravinách až po dokúpenie výbavy členom rodiny v novoročných výpredajoch. Červenou som zvýraznil zaujímavé časti na výpise.

Skúsme sa teda sústrediť na to, ako reálne používaním karty ušetriť. Samozrejme, že spoločnosť, ktorá nám kartu láskavo vydala, chce na nás zarobiť. Akým spôsobom:

  • Prvý výdavok, ktorý je spojený s používaním karty je mesačný poplatok za vedenie účtu vo výške 1,30 € (číslo 4 na obr.). Ak máme kartu iba ako záložnú a nepoužívame ju, poplatok sa neplatí.
  • Druhá možnosť, ako na nás môžu zarobiť, je úrok za požičané peniaze. Úrok je samozrejme patrične vysoký – 22,8% p.a. (Našim cieľom je však ušetriť a nie platiť úroky. Dá sa to hravo. Stačí v bezúročnom období, ktoré je v tomto prípade nastavené veľkodušne na 55 dní zaplatiť všetko, čo dlžíme.)
  • Tretia vec je výber z bankomatu. Výber z bankomatu je spoplatnený. Tým to ale nekončí. Ak sa chcete zbaviť takéhoto dlhu vzniknutého výberom, musí sa dostať váš dlžný zostatok v systéme na nulu, nestačí, že len zaplatíte sumu, aká bola v konečnom stave na konci mesiaca. (čo inak je úplne v poriadku) .
  • Štvrtá vec sú sankčné poplatky, týmto sa extra venovať nejdem. Pri troche sebadisciplíny sankcie nehrozia. Nedisciplinovaným radím rovno na kreditnú kartu zanevrieť a navždy zabudnúť.
To boli riziká. Sami vidíte, že možností,  ako dať vydávateľovi karty zarobiť,  je neúrekom a záleží len na vás, koľko a či niečo z toho mu doprajete.
Poďme si teraz rozobrať scenár, že chceme kartou nakupovať a z minutých peňazí niečo aj naozaj reálne ušetriť.
Ako to funguje:
  1. Kartou platím celý mesiac (napr. január) všade, kde nakupujem a kde sa kartou platiť dá.
  2. Začiatkom nasledujúceho mesiaca (napr. február) príde poštou výpis.
  3. Z výpisu si pozriem č.účtu, variabilný symbol, dátum splatnosti (č.2 na obrázku) a zadám v ibankingu svojej obľúbenej banky platbu na celú sumu v kolónke Dlžný zostatok > Konečný stav (č.3 na obrázku). V príklade je to 563,61 € a je potrebné, aby peniaze boli pripísané na kartový účet k 25.2.2014, čiže je lepšie zadať s patričným predstihom. Momentálne už fungujú SEPA platby, takže jeden pracovný deň vopred by malo byť v poriadku.
To je celé. Pri takomto scenári vám naúčtujú iba 1,30 € za vedenie účtu mesačne, žiadne úroky a poplatky navyše. A za platby do 25. dňa v mesiaci je vrátených 3 až 5% z minutej sumy. V príklade teda:

Suma za platby do 25.dňa (25.deň – podľa dátumu zúčtovania) v mesiaci je 358,31 € a z toho 3% = 10,74 € (č.5 na obrázku).

(Zvyšné dni po 25-tom sa premietnú do výpisu za nasledujúci mesiac.)

Krátky súhrn, ako reálne byť s nákupnou kartou v šetriacom režime:

  •  Kartou platíme za tovar a služby u obchodníkov všade, kde nakupujeme.
  • Celú minutú sumu za predošlý mesiac podľa výpisu vrátime do 25. dňa v mesiaci nazad na kartový účet
Pri takomto spôsobe využívania tejto kreditky je možné získať nazad za rok až 200 € (to je limit v podmienkach).
Od toho je nutné odčítať poplatok 1,30 € x 12 mesiacov = 15,60 €. Čiže reálne sa dá ušetriť max.  184,40 €  ročne .

A čomu sa vyhnúť:

  • Nepožičiavajte si – nenakupujte na kartu – toľko, čo nebudete vedieť hneď nasledujúci mesiac vrátiť. Potom sú tam v hre úroky !
  • Nevyberajte z bankomatu. Pri výbere z bankomatu platíte poplatok a skomplikujete si bezproblémové vracanie dlžného zostatku!
  • Nemeškajte so splátkami dlhu. Koledujete si inak o sankčné poplatky!
Záverom asi by sa patrilo podotknúť, že najlepšie usporené peniaze sú tie neminuté.  A z tohoto pohľadu môže byť oveľa lepšia taktika  kúpiť naozaj len to, čo skutočne potrebujeme a na čo máme. K čomu práve kreditná karta v peňaženke práve nepomáha. Človek zistí koľko naozaj minul až z výpisu. Pravda, ak si nerobí finančný denníček. ;)

Zmena: 11.2.2019

NEAKTUÁLNE !

VÚB Banka mení od 15.3.2019 pravidlá ku kreditným kartám. Nákupná karta sa zmení na „Šikovnú kartu“. Zmení sa i cenník a bonusový systém.

  3 komentáre na “Ako ušetriť kreditnou kartou – nákupná karta”

  1. Dobry den, naschval som vyhladal tento stary clanok – pretoze toto bol clanok, ktory ma presvedcil prihlasit seba aj manzelku na tuto kartu. Karta to bola super – kym cashback fungoval. Extra 400 rocne celkom potesilo. Tento rok sme sa snazili to do konca aprila vymaxovat… ako sa len dalo. Karty som este nezrusil – ale kedze manzelke expiruje stara a tu novu „sikovnu“ urcite nechcem a ani nechcem platit 10 eur za vydanie novej… tak planujem skocit do vubcky ich zrusit.

    Skor ako tam zbehnem – len sa spytam ako ste Vy postupovali? Presli ste na nejaku inu kartu, alebo ste ju zrusili? Dakujem!

  2. Zdravím, zrušili sme ich.
    Mám teraz k účtu v banke v balíku inú kreditku, ktorá je však oveľa menej výhodná.

  3. Aj ja som ju zrušil, s manželkou sme mali dve. Cashback sme vycucali na maximum (platby kartou na stavebné sporenie). Do konca marca boli karty vycucané a v apríli išla výpoveď. List z VUB bol super, nasľubovali „ešte výhodnejšie“ služby. Ale info o odmene nikde. A pritom to bola najväčšia výhoda týchto kariet. Len odkaz na internetovú stránku VUB, kde bol fakt problém dohľadať relevantnú informáciu.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.