aug 032021
 

3.8.2021

Do včiel som sa pozrel po vyše mesiaci a pol.

Obe rodiny vyzerajú byť v poriadku. Majú dosť zásob, nosia si peľ. Pod zásobami sú plodové rámiky so všetkými štádiami plodu i s vajíčkami.

Využil som mierne ochladenie a dážď predpovedaný na ďalšie dni a vložil som do oboch rodín nad najvrchnejší tretí nastavok (nízky, LG 2/3) plát formidolu.

Po dvoch dňoch by som mal vybrať buničinu z regulačného plastového obalu.

5.8.2021

Počasie celkom vyšlo, čo sa týka aplikácie kyseliny mravčej vo forme formidolu. Teplota len okolo 20 stupňov a dážď. V prestávke, keď nepršalo, som otvoril plastový obal a položil na vrch rámikov odparovať kyselinu mravčiu priamo z buničiny.

29.12.2021

Včelám sa ozaj venujem tohto roku minimálne. Aj týmto záznamom. Od augusta som medzičasom urobil jediný zásah niekedy na jeseň. Vybral som z úľov zvyšky buničiny z formidolu, ktoré nevyhrýzli včely a otvor vnútorného vrchnáka som prekryl priedušne – vrstvou vrecoviny a novinového papiera, navrch uteplivku.

Včera som sa po dlhej dobe znova na včely pozrel. Pozrel som na podložky pod dnom. Melivo je prítomné a aj čerstvé v oboch rodinách a po poklopkaní bolo počuť včielky zahučať.

Dnes bolo vhodné počasie, veľmi mierne nad nulou. Urobil som zásah proti klieštikovi, sublimáciou kyseliny šťaveľovej pomocou oxalvapu. Od roku 2017, keď som ho začal používať, už mám zaužívaný postup.

Kyselina šťaveľová, batéria a kontakty oxalvapu.
Kyselina šťaveľová, batéria a kontakty oxalvapu.
  • vymením papierové podložky za čisté
  • vynesiem si všetky potrebné veci ku včelám – batériu, oxalvap, kyselinu šťaveľovú, odmerku, molitanové utesnenie, stopky (na mobile)
  • na tri nízke nástavky naberiem odmerkou cca 2-3 gramy kyseliny šťaveľovej do oxalvapu
  • zavriem očká, uvoľním letáč, vložím oxalvap nad mriežku a utesním molitanom
  • zapojím kontakty na batériu – odstopujem cca 120 až maximálne 180 sekúnd. Medzitým sledujem vietor a snažím sa stáť proti vetru, aby výpary šli preč odo mňa. Ku koncu aplikácie je vidno výpary unikať škárami dna. Maximálne pri 180 sekundách kontakty odpojím
  • pustím stopky a čakám 5 minút
  • po 5 minútach vyberiem oxalvap, očká a letáč dám do pôvodného stavu
  • opakujem posledných 5 krokov pre každý úľ
  • znesiem a odložím veci nazad
Utesnený úľ pri sublimácii kyseliny šťaveľovej
Utesnený úľ pri sublimácii kyseliny šťaveľovej

31.12.2021

V posledný kalendárny deň som nakukol na podložky pod sitami. V oboch rodinách je padnutých cca po 20 klieštikov.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.