apr 052021
 

5.4.2021

Stav kŕdľa je začiatkom apríla nasledovný. Dve vlašky jarabičie a jedna maranska sú približne z marca 2016, majú teda vyše 5 rokov. Tretia vlaška jarabičia je zhruba z augusta 2018, má cez dva a pol roka. Jeden Dekalb je z mája 2017, má takmer 4 roky. Najstaršia španielka čierna z marca 2015 sa nedožila 6 rokov, uhynula niekedy v januári alebo februári. Takže ostalo 5 kusov. Z toho znáša momentálne iba Dekalb a najmladšia vlaška. Vajíčko máme jedno, nie však každý deň, občas dve.

Rozhodol som sa, že dokúpim mládky. Aj vzhľadom na pandemickú situáciu sa najjednoduchšie javilo objednať si znáškové hybridy z najbližšieho zdroja. Zahovoril som si štyri kusy mládok, znáškových hybridov pôvodom z Maďarska, predávaných pod názvom „Tetra“ prostredníctvom predajcu – poľnohospodárske družstvo Lieskovec.

Stručný popis:

Tetra SL Hybrid je vyšľachtený v Maďarsku a dováža sa aj na Slovensko. Má hnedú farbu peria, znáša veľkostne vyrovnané vajcia s hnedou škrupinou. Šľachtí sa na odolnosťvoči chorobám a stresom. Vyznačuje sa pokojným temperamentom. Je vhodný ako napodlahové tak aj do klietkových technológií. Je farebne sexovateľný.“ (Zdroj: Diplomová práca – P.Lencsés.)

Mládky by sa mali dať prevziať 10.4, dovtedy musím priestory voliéry a kurína vyčistiť.

10.4.2021

V predošlých dňoch sa mi podarilo postupne vyčistiť kurín aj voliéru. Rohy, členité miesta kurína som vyvápnil vápnenným mliekom, frekventované miesta, rohy voliéry nasucho posypal haseným vápnom.

Ráno som bol dokúpiť 5kg granuliek pre mládky do 20 týždňov veku, potom som po krátkom blúdení našiel výdajné miesto na družsve v Zolnej (nie v Lieskovci), v kancelárii vyplatil 4 x 7eur, spolu 28 eur. (Cena bola 7 eur za jeden kus 17 týždňovej mládky) Sliepočky mi vedľa v hale šikovne naložili do kartónovej krabice, ktorú som si pripravil a odviezol som si ich domov.

Keďže ide už o nie úplne mladunké vtáky, tentoraz som priestor voliéry nepredeľoval špeciálne pre ne. Vložil som kartónovú krabicu, v ktorej prišli do rohu voliéry. Vyrezal som do nej dva otvory vreckovým nožíkom a nechal nové sliepky, aby sa postupne odvážili von a zoznámili s prestredím a starými sliepkami. Krátko som ich pozoroval. Sú to také „tuctové“ hnedé sliepočky, vyzerajú životaschopne. Jedna ma však prerastený spodný zobák. S tým som sa ešte nestretol. Chvíľu som uvažoval, či ju nepôjdem vymeniť, avšak rozhodol som sa, že si ju nechám a uvidíme ako sa to vyvinie.

18.4.2021

Mladé „Tetry“ vyzerajú životaschopne. Prvé dni trávili z veľkej časti schované vzadu v kartónovej škatuli, ktorú som im nechal v rohu práve za týmto účelom. Koncom svojho prvého týždňa v novom domove už sú smelšie. Odvážia sa bližšie ku mne, zvedavé, čo som priniesol, aj medzi staré sliepky. Tie ich občas ešte výchovne ďobnú, avšak nie je to nič drastické. Perie nelieta. Majú 18 týždňov, veľkosťou už sa podobajú na dospelé sliepky, začínajú sa im vyfarbovať hrebienky a laloky.

Jedna vlaška zo starých sliepok uhynula. Upuchla je jedna strana hlavy za zobákom a postupne chradla. Keď predpokladám, že to bola jedna zo starších, dožila sa vyše 5 rokov.

5 ročná Maranska ešte občas znesie vajíčko. Dnes boli vajíčka dve, jedno od nej a ďalšie od jednej z vlašiek.

21.4.2021

Nosnica Tetra
Nosnica Tetra

18,5 týždňové mládky. Sú krotké a zvedavé, fotenie ich zaujalo.

27.4.2021

Dnes príjemné prekvapenie. V znáškovom hniezde sa objavilo malé svetlohnedé vajíčko. Prvé vajíčko od nových mládok Tetra. Vek sliepočiek je teraz 19 a pol týždňa.

5.5.2021

Dnes zniesli 4 vajíčka všetky 4 mladé Tetry. Takže v 20 a pol týždni už s určitosťou znášajú všetky.

12.5.2021

4 mladé nosnice znášajú pravidelne 4 vajíčka každý deň. Občas je v hniezde i 1-2 vajíčka od starších sliepok.

29.12.2021
Jedna z vlašiek na jeseň náhle bez výstrahy uhynula. Momentálne je teda v kŕdli jedna vlaška, jedna maranska a štyri mladé „Tetry“. Maranska ani Vlaška teraz neznášajú, avšak tohtoročné nosnice znášajú veľmi spoľahlivo takmer každý deň, takže obvykle nachádzam ráno 3-4 vajíčka v znáškovom hniezde .

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.