máj 012017
 

– Máj 2016-

Včelnička, situácia 1.5.2017

1.5.2017
Sviatok práce som slávil pri včelách.

  • Keďže 3.rodina je v rojovej nálade a má chuť si odchovávať mladé kráľovné, rozhodol som sa vyskúšať odchov matiek v bezmatečnom včelstve a zároveň tak vyriešiť aj riziko odrojenia.
    Pripravil som si ešte večer do rámika prelarvovacie misky zo systému Nicot. Dnes som rozobral 3.včelstvo a postupne rámik po rámiku prehliadal, až kým som nenašiel matku.
    Celkom zdĺhavá záležitosť, trvalo mi to takmer dve hodiny. Ale podarilo sa. Vychytil som ju, označil bielou 4-kou, keďže predpokladám, že to bude minuloročná z preletáku. Zastrihol som jej i jedno krídlo.
    Včerajšiemu odložencu 2 som vylámal ponechané materské bunky a matku som pridal doň.
    Tretie včelstvo, teraz už bezmatkové, v hornom nadstavku malo rámik i s otvoreným plodom medzi veľa zaviečkovaným. Takže ďalšie veľké úpravy neboli potrebné.

    Z 4.rodiny, kde býva modrá matka č.97, som sa pokúsil odobrať rámik s vajíčkami a mladými 1-3. dňovými larvičkami. Dávku trpezlivosti som si asi dnes už minul pri hľadaní matky, takže som nakoniec zobral jeden polovystavaný nový rámik s vajíčkami a skúsil prelarviť tie. Konštatujem, že vajíčko sa prekladá oproti larvičke o dosť horšie. Keď už som rámik rozbabral, tak som poprekladal 10 vajíčok do plastových mističiek. Nabudúce asi radšej predsa len pohľadám bunky s larvičkami.
    Rámik s prelarvenými vajíčkami som šupol do horného nadstavku 3-ky medzi plodové. Som zvedavý, či aspoň nejaké vajíčko bude prijaté.

  • Ešte som povkladal pod horný nadstavok materské mriežky do včelstiev, kde sa mi to zdalo byť vhodné. Do 1,7,4,5,8,6. Čiže do všetkých, okrem preletákom rozdelenej 0/2 a chovnej 3-ky.

Na viac zábavy už mi energia ani čas nezostali.

2.5.2017
Večer po návrate z práce bol ešte príjemne teplý. Nedalo mi a nakukol som pod vrchnák 3-ky, ako sa má moja prvá „chovná séria“. Ostala od včera bezo zmeny, žiadne voskové dielo a naťahané materské bunky okolo plastových misiek sa nekoná. Zrejme budem musieť zopakovať pokus poriadnejšie. Aspoň sa zatiaľ rámik aj mištičky poriadne navoňajú.
Ešte som vyhádzal spod sít papierové podložky, ktoré už niektoré začali chytať pleseň.

5.5.2017
Večer som dokončil druhý stojan. Stojan je veľkolepé pomenovanie, prakticky som len dal do akej takej roviny tvárnicu a položil na ňu od už hotového kusa stojana ďalšie dva dvojmetrové drevené hranoly. Momentálne mám kapacitu na 10 rodín na prvom kovovom stojane a cca 6-7 na tomto drevenom.

Odchádzal som už za šera. Pod úľmi sa motal jež. Potešil ma, pozbiera uhynuté včielky, funguje ako zdravotná polícia.

6.5.2017
Kvitne dráč, mahónia, jablone, v dohľade repka.
Teplá sobota strávená tancom okolo včiel.

  • Skontroloval som odložence. V prvom sú už všetky materské bunky vyhryzené.
    V druhom vloženej minuloročnej matke odpadla značka. Videl som ju. Kladie, vajíčka som našiel.
    Tento odloženec som preložil do kolegovho nového nadstavku a doplnil súšami zo zvyškom zásob. Poputuje na nové miesto.
    Urobil som tretí s rámikom s materskými bunkami z osirelej rodiny č.3 a rámikmi so zaviečkovaným plodom z úľa 1 a 4.
  • Pozrel som úle, kde bola vložená utorok materská mriežka. Okrem 1-ky boli vajíčka pod mriežkou. V 1-ke som prehodil vrchný za jeden spod mriežky.
  • Silnejšie rodiny majú seriózne zapratané plásty sladinou. Mal som k dispozíciu dva 8 rámikové medníky s „tučnými“ súšami z minulého roku. Podložil som ich na pozíciu nad materskú mriežku do úľov 8 a 5. Ostatným, kde je toho nanoseného viac, budem musieť pripraviť tiež.
  • Utorkový pokus s „prelarvovaním“ vajíčok do osirelého včelstva č.3 neúspešný. Skúsil som dnes primitívnejšiu metódu, ako si dochovať matky. Vložil som im rámik s vajíčkami z rodiny č.4. Matku č. 97 v 4.rodine som popritom stretol, odchytil a odcvakol som jej kúsok krídla.

    Rámik s vajíčkami a výkrojom

  • 0-ka, kde zostali lietavky bez matky z prvého tohoročného preletáku je zaprataná sladinou v spodnom nadstavku. V druhom dostavujú medzistienky a plnia ich tiež.
    Vajíčka od potenciálnej novej matky z ponechanej materskej bunky zatiaľ nevidno.
    Prekvapila druhá polovica pôvodného včelstva, teraz č. 2. Našiel som len vybiehajúci plod, žiadne vajíčka a mladé larvičky. Zato jednu – dve vyhryzené materské bunky.
    Buď stará matka prestala klásť alebo zdrhla. Ak ufrngla a nezachytil som to, tak asi je po nej, lebo mala zastrihnuté krídlo. S takým mohla capnúť leda niekde poblíž do trávy a poslúžiť ako delikatesa ježkovi alebo vtákom.
    Vložil som im rámik s vajíčkami z 1-ky. Ak nemajú matku, nech si skúsia dochovať.
  • Cvakol som styrodurovú prepážku, minule sa o to zaujímali kolegovia začiatočníci na sociálnej sieti.

11.5.2017
Po dvoch chladných dňoch s prízemnými rannými mrazíkmi opäť dnes teplejší deň. Večer som nakukol do úľov 2 a 3, kde som vkladal v sobotu rámik s vajíčkami.
Podľa očakávania naťahali v oboch materské bunky. Cez víkend ich skúsim zredukovať a prípadne použiť do nových odložencov.
Včely sa večer vracali ťažko naložené. Pravdepodobne i z repky, ktorá kvitne v dolete (500-600m) i dohľade.
Poblíž hniezdia sýkorky. Jedna chodí zozadu popod stojan a takéto lietavky padnuté na zem zbiera a odnáša.

14.5.2017

Nastal čas hojnosti. Nad hlavami dokvitajú včelám ovocné stromy, jablone hlavne. V diaľke sa žltne repka.
Úle sú plné sladiny a nezaviečkovaného medu.
Okrem odložencov a včelstiev, kde som odobral starú matku (3) alebo ich rozdelil preletákom (0,2), by sa vlastne všetky ostatné radi rojili.
Iba 7-ka nie, tá sa zatiaľ tvári ukážkovo. Čiže dnes som v podstate kontroloval výskyt materských buniek a vylamoval ich. Nie všetky, časť som umiestnil spolu s rámikmi so zaviečkovaným plodom do dvoch nových odložencov. So súšami, ktoré som mal k dispozícii som ešte rozšíril medníky. Keď došli súše, použil som i medzistienky. Tie však hlavne do plodísk.
Odstránením materských buniek som si kúpil pár dní času, avšak zrejme budúci víkend budem musieť zasiahnuť serióznejšie a urobiť pár preletákov.
Ak som teda niečo neprehliadol a predsa len neufrngne nejaký roj.
0 a 2ku som zas spojil.

Komentáre nižšie i fotografie ešte pribudnú, zatiaľ heslovite.

16.5.2017
Zvyšky plástov z plastových rámikov na vytavenie.

20.-21.5.2017
Prvý tohoročný roj na jabloni.
Veľa medu, avšak nezaviečkovaného.
Dva preletáky.

22.5.2017
Druhý tohoročný roj na douglaske.

24.5.2017
Odišiel prvý odloženec s mladou už kladúcou matkou so sympatickým novým majiteľom a začínajúcim včelárom do Kokavy nad Rimavicou.

25.5.2017
Večer som krátko pozrel odložence a roje. Oba roje sú na 5-6 rámikoch a oba na južnej strane nadstavku. Dva odložence z troch už majú kladúce matky, boli tam vajíčka.

26.5.2017
Trocha som uvoľnil medníky od medu. Vytočených okolo 43 kg medu z aspoň zčasti zaviečkovaných rámikov. Nezaviečkované som ešte ponechával na mieste.
Stihol som vytočené rámiky ešte večer vrátiť včelám.

27.5.2017
Skromná účasť na Dni otvorených dverí Biosférickej rezervácie Poľana.
Predal som pár malých 150 gramových balení včerajšieho medu, pár sviečok a trocha propolisu.
Milá akcia v peknom prostredí.

28.5.2017
Vyhodil som staré papierové podložky pod sitami a dal nové.
Rozrobil som si cca 3% roztok kyseliny šťaveľovej v destilovanej vode zmiešaním 0.5 l 6% roztoku kyseliny šťaveľovej a 0.5l cukrového sirupu (1:1) cukor a voda.
Taký bol plán, v skutočnosti sa mi podarilo urobiť trocha slabší, keďže som z roztržitosti zmiešal všetok cukrový sirup z pol litra vody a pol kila cukru – čiže viac ako pol litra.
Prezrel som plodiská a popritom som aplikoval postrekom cca 50 ml takto pripraveného roztoku.
Dobrá správa je, že včely majú zásob dosť. Nepríjemné je, že až tak dosť, že priveľa a niektoré majú zaviečkovaný med i pod materskou mriežkou.
Rodina číslo 1 dokonca celý jeden nadstavok komplet. Týmto som ho prehodil na najvrchnejšiu pozíciu.
Podvečer ešte návšteva kolegu včelára začiatočníka. Prezreli sme spolu dva odložence, ktoré mám navyše a ak všetko dobre pôjde, mohli by ísť k nemu.

29.5.2017
Založil som pod nadstavok so zaviečkovaným medom rodine č. 1 medzidno s výklzom. Vyskúšam, či do ďalšieho dňa sa ozaj včely odsťahujú.
Najsilnejšiemu odložencu som pridal nadstavok s medzistienkami, ak by mali chuť stavať. Dal som ho však na materskú mriežku, aby matka ostala dole a nový majiteľ si mohol zobrať jeden spodný nadstavok.
Mrkol som na podložky, klieštika som nenašiel.

30.5.2017
Odobral som večer nadstavok nad výklzom. Ostalo tam ešte pár robotníc a hlavne trúdy. Dali sa pekne pozmetať metličkou bez dymu a bez stresu.
V priebehu večera som potom v pohode odviečkoval a vytočil 9 rámikov, bolo z nich vyše 11 kg medu. Tento je hustejší ako med z piatku.

31.5.2017
Včera vytočené súše som vrátil večer pod materskú mriežku. Včely boli kľudné, aj keď už bolo okolo 20:00.
Ešte som pridal jeden rámik s MS do odloženca č. 4, takže už je na 10-tich.

  • Máj zhrnutie:
    – Kvitnutie repky a veľmi výdatná znáška zaplnili nielen medníky, ale i plodiská. Med však dlho ostával nezaviečkovaný. Podarilo sa mi odobrať cez víkend a večer cez týždeň asi 55 kg medu.
    Veľa ho ešte zostalo v úľoch.
    – Rojeniu som ani tohoto roku nezabránil, i keď pocitovo je tento máj menej stresujúci ako predošlý. Odchytené dva roje.
    – Odpredané 2 odložence.
    – 1 x som preliečil roztokom kyseliny šťaveľovej.
  •  Leave a Reply

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

    (required)

    (required)

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.