feb 082015
 

Od posledného príspevku Začiatok znášky o sliepkach uplynulo už takmer pol roka. Sliepky a nenáročná starostlivosť o ne sa stali bežnou súčasťou dennej rutiny a priority dostali iné zábavky, medziiným obnovený chov krevetiek a príprava na včelárenie.

Mladé nosnice robia radosť. Kŕdlik sa medzičasom scvrkol na šesť kusov. Z pôvodných šiestich mládok, ktoré boli zakúpené z Gyronu ako Dekalby, ostali len štyri kusy. Tri z nich neboli deklarované Dekalby, ale masívnejší, ťažší hybrid s čiernou sasexovou kresbou. To by ani tak neprekážalo, avšak 2 kusy z týchto troch boli od začiatku veľmi cintľavé, chorľavé, s hnačkovým zelenkavým trusom. Jeden som utratil ešte ako pár týždňové kura, druhá sliepka síce dorástla až do dospelosti, ale vyzerala neduživo, nezdravo a myslím, že ani neznášala. Takže tiež bola vyradená z chovu. Ostali teda 3 „pravé“ biele Dekalby a jeden ťažší sasexovo sfarbený hybrid (nazvime ho „NeDekalb“) od Gyronu a dva červené Dominanty, ktoré som dokupoval od drobnochovateľa z Budče. Tento počet sa mi javí zároveň ako optimálny pre konštrukciu kurína, ktorý mám. Sliepky sa zmestia na zadné bidlo, ktoré preferujú. (Aj keď najťažšia biela „NeDekalb“ má tendenciu nocovať na podlahe pod bidlami). Zároveň sa šesť sliepok pohodlne vie umiestniť pri kŕmení okolo misky na doplnkové krmivá a nemusia byť submisívnejšie kusy odstrkované.

Červené Dominanty sú, tak ako som bol zvyknutý od predošlého kŕdľa, veľmi krotké a dôverčivé. Dekalby oproti prvotýždňovej plachosti a hystériu sú teraz tiež už kľudnejšie. Určitá ostražitosť a nervozita im ostala, ale pri rannom kŕmení sa mocú pod nohy rovnako ako ich červené kamarátky.

Znáška od mladých sliepok je veľmi pekná. Majú približne 11 mesiacov, necelý rok. Koncom leta to bolo 5-6 vajec denne, teraz v zime 4-5 vajíčok. Stravu tvoria z väčšej časti granule pre nosnice, ktoré sú k dispozícii stále (spotrebujú asi pol litrový pohár denne) a ako doplnok naklíčená pšenica (asi za 2,5 dcl pohár denne). Občas v malom množstve zvyšky z kuchyne (šupky z mrkvy, zelený odpad a podobne).

Slepačie zápisky – Úvod / Obsah

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.