feb 252016
 

Úle, súčasti úľa a príslušenstvo, ktoré môže byť trvalo alebo dočasne súčasťou úľa, rozoberiem v samostatnom článku.
Tento príspevok pojednáva o pomôckach včelára / začiatočníka na manipuláciu s včelstvom, úľom.

Základné 3 pomôcky na začiatok:

1/ Včelársky klobúk alebo kukla. Prvá vec, čo sa zíde, je ochrana hlavy a krku. Hodí sa, i keď človek ešte nemá vlastné včely a ide si pozrieť iné (kamarátove, školské, a podobne). Klobúk by mal mať kvalitnú včelotesnú sieťku, ktorá sa nikde nedotýka pokožky. Dôležité je i riešenie spodnej časti, ktorá by mala poskytnúť, čo najmenej príležitostí včelám, aby sa dostali pod klobúk.

2/ Dymák. Používa sa na skľudnenie včiel pri otváraní úľa a jeho kontrole, rozoberaní diela a rôznych zásahoch. Dymák je pomôcka na veľa rokov. Mal by byť z kvalitného nehrdzavejúceho materiálu, nemala by chýbať ochranná mreža, chrániaca pred popálením resp. rizikom spálenia. Dobrá vec je háčik na zavesenie. Pozornosť treba venovať i materiálu dúchadla. Koža býva spravidka trvácnejšia ako koženka. Veľkosť zvolíme podľa počtu včelstiev. Malý dymák je šikovnejší na manipuláciu, väčší vydrží dlhší čas na jedno naloženie dymyť.
Čo použiť ako náplň do dymáka si zaslúži samostatný príspevok.

3/ Rozperák dopĺňa základnú trojicu nevyhnutných pomôcok. Slúži na oddelovanie propolisom a voskom zlepených nadstavkov a rámikov. Ďalej na čistenie – oškrabávanie vrchných latiek rámikov, nadstavkov od nánosov. Pomôže veľmi i pri vyberaní rámikov z nadstavku. Obvykle sa rozperákom rámik uvoľní, jeden koniec sa dá nadvihnúť často rozperákom samotným, opačný uchopia prsty druhej ruky.

Na rozperáku rovnako ako dymáku netreba šetriť. Je to vec na celý život. Kvalitné sú nerezové, ktoré umožňujú rozpierať a páčiť nadstavky, oškrabávať, nadvihovať rámiky a dajú sa i zavesiť.

– – –

Tieto prvé tri veci v zásade postačia prvú sezónu, pokiaľ ešte nie je potrebné vytáčať med.

Ďalej sa môžu zísť: Metlička … (rozpracovaný článok, bude doplnené)

Otázky o včelách a včelárení

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.