aug 082018
 

5.8.2018
Horúčavy a sucho dnes trocha prerušili dve búrky. Jedna ráno a jedna podvečer.
Medzi nimi som stihol poodoberať nastavky sponad minulý víkend založených výklzov.
Trocha som nakukol aj do nastavkov pod výklzmi. Zdá sa, že si včely trocha sladiny oproti minulému týždňu nanosili.

Včely s peľom, 12.8.2018

Včely s peľom, 12.8.2018


12.8.2018
Nedeľu bez dažďa som využil na viacero zásahov.

  • Skontroloval som prítomnosť vajíčok. Sú všade, teda i matky, čo je výborné.
    Skontroloval som stav zaviečkovaného plodu. V krajnej rodine č.3 sa mi veľmi nepáči. Je medzerovitý. Vzhľadom na situáciu s morom, preventívne toto včelstvo vysírim. Ostatné rodiny vyzerajú byť v poriadku.
  • Rozhodol som sa tohoto roku zazimovať menej rodín. Pospájal som susediace 0 a 7, 5 a 8, R1 a R2 cez noviny. Okrem týchto (teraz troch) zostala ešte samostatná 4-ka, minule spojené tohoročné odložence (tam sú ešte stále dve matky), O 2017 (slabšia a susediaca s 3-kou!) a 3-ka na zrušenie.
  • Otvoril som jedno 10 pásikové balenie Thymovaru a rozdal som ho medzi 6 včelstiev (okrem 3-ky). Urobil som z 10 pásikov 30 kúskov a každá rodina dostala priemerne 5 kúskov. Inak povedané 5/3 pásika.
  • Okrem 3-ky ostatných 6 dostalo 2,5 kg balenie cesta Apifonda. Rozhodol som sa, že sirupom zakŕmim až po 2-3.týždňoch. Po prvej aplikácii Thymovaru a keď sa spoja rodiny dnes prekladané rodiny.

15.8.2018
Do 4. včelstiev, kde som nechal nad plodiskami materské mriežky, som miesto nich vložil výklzy. Oddelím už nepotrebné medníkové nastavky.

19.8.2018
Ďalší z lenivejších horúcich víkendov. Včely som nechal na pokoji. Podvečer som preniesol 13 nastavkov s medníkovými rámikmi od včelničky bližšie k domu. Keďže vzdialenosť je približne 60 metrov a prevýšenie asi 10m, prešiel som zhruba 1,5 km s prevýšením 130m. Romantické miesto vo svahu za domom je fajn, avšak človek sa pri prenášaní vecí hore dolu aj celkom zapotí. Aj to je jeden z dôvodov, prečo tohoto roku spájam včelstvá a chystám sa ich zazimovať maximálne 6. Ďalším dôvodom je mor v okolí. Nemá zmysel rozširovať počet včelstiev, ak by sa nakazili a boli by pri najhoršom spálené.

25.8.2018
Po horúčavách sa schladilo a trocha popršalo. Dnes rýchla prehliadka spolu s asistentom veterinára.
Spojené včelstvá už majú vajíčka len v spodných nastavkoch, takže si matky už nechali zrejme len po jednej.
Zo šiestich rodín jedna je dosť slabá, plod iba asi na 4 rámikoch a ďalšia mala pár podozrivých buniek.
Vzhľadom na to, že aj tak chcem znižovať počet rodín a na mor v okolí, tieto dve nebudem zazimuvávať.

30.8.2018
Z 2. včelstiev na zrušenie som (pomocou výklzov pred 3.dňami založenými) odobral spolu 3 nastavky bez plodu.
Zvyšným 4. rodinám som dal malé okrúhle krmítka a každej necelé 2kg (1,875) ApiInvertu. 3 2,5 kg (7,5 kg spolu) sáčky so sirupom sa dajú rozdeliť medzi 4 krmítka doplna naplnené.

31.8.2018
Kŕmené rodiny schramstli všetok sirup zo včera. Rozdelil som im ďalšie dva 2,5 kg sáčky. Teda 5kg spolu /4 = dostali dnes po 1,25 kg.
Dve podozrivé včelstvá som vysíril.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.