nov 062015
 

1.november padol na nedeľu. Využil som ju na dokončenie elektrického ohradníka proti medveďovi.
Drôty boli natiahnuté, kábliky pozapájané na správne miesta, zdroj zapnutý a už plot kope. Bude sa mi kľudnejšie spávať.

Zároveň som druhý krát zafumigoval varidolom. Spád bol ešte stále dosť veľký: 1. 15ks, 2. 40ks, 3. 80ks, 4. 30ks, 5. 40ks

Pekné novembrové dni ešte využívajú včely na prelety, občas dokonca vidno nejakú priniesť peľ. Zaujímavé sú rozdiely v aktivite. 1. odloženec, ktorý bol najslabší, je najaktívnejší. 5.včelstvo zas je oproti ostatným dosť neaktívne, keď už ostatné lietajú, tieto sú v kľude.

V 1.úli sa včely umiestnili dopredu kúsok pod horné otvorené očko. V ostatných štyroch sú hore vpredu pri očku. Buď priamo pri ňom alebo mierne na niektorú stranu

1.11.2015

8.11.2015
Ovplyvnený školou pod Bánošom som sa rozhodol vymeniť fóliu za vnútorný vrchnák. V priebehu týždňa mi prišla z čiech zásielka skladačky pre vnútorný vrchnák – 16 kusov preglejky narezanej pre rozmer LG a rám (z nastavky.cz). V sobotu som do 5 kusov preglejky navŕtal 6,5 cm otvor a skúsil veĺmi primitívne naimpregnovať pri piecke natretím roztopeným parafínom. Ďalšie si pripravím do budúcna precíznejšie, zrejme ich napustím ľanovou fermežou.
V nedeľu som za takto pripravené kusy preglejky zamenil fóliu. Bolo pekne teplo, včielky lietali a boli veľmi kľudné. Výmena šla hladko a rýchlo. Na vrch preglejky som dal kúsok vrecoviny, noviny a uteplivku. Malo by to byť dosť priedušné cez otvor a zároveň teplé.

14.11.2015
Sobotu som strávil v škole pod Bánošom na školení o použití aerosolu, ako jednom z možných ošetrení včelstiev proti klieštikovi Varroa.
Školil pán docent Haščík. I toto bol zaujímavý a užitočne strávený čas. Navyše za tento som bol následne po pár dňoch odmenený listom s oficiálnym osvedčením o absolvovaní, ktoré oprávňuje k použitiu VAT aerosolového vyvíjača na ošetrovanie včiel nielen mojich, ale v prípade potreby i okolitých.

Osvedčenie o absolvovaní školenia a ošetrovaní  včelstiev proti varroa aerosolom.

Osvedčenie o absolvovaní školenia a ošetrovaní včelstiev proti varroa aerosolom.

17.11.2015
Pochmúrnejší deň, teplota okolo 10°C, občasná jemná prehánka. Včely ani nevystrčili nos.
Porátal som klieštika padnutého na podložku od jej posledného čistenia spred 9. dní. Spád sa pohyboval od 19-20 kusov u najsilnejšieho 3. a 5. odloženca, ostatné mali po 4-6 ks. Čo znamené v prvom prípade 2-3 ks/denne a v druhom 0-1 ks. V decembri by som rád ešte preliečil aerosolom.

Doplnil som ešte vrstvu novinového papiera nad otvor vnútorného vrchnáka. Pritom som opatrne nakukol, čo robia včely. V 1. úli sa držia kdesi pod horným očkom, zrejme viac v spodnom ako hornom NN. V ostatných to vyzerá tak, že sú v hornom NN, viac či menej pri otvorenom očku.

29.11.2015
Prvý sneh na včelnici. Udržal sa iba noc a deň.

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.