dec 042014
 

4.12.2014

-Akva 1-
CRS
Dnes pribudlo 10 ks CRS na doplnenie od Denisa Maďara. Po vytemperovaní a pomalom privykaní na miestnu vodu poputujú rovno do akvária. Staré 3 ks, ktoré zostali od apríla sa majú k svetu.
Neocaridiny Red
U neocaridín nič nové

-Akva 2-
Akvárium je v zábehu od soboty. Voda sa vyčistila, už je priehľadná. Na dne je pomerne dosť usadeného jemného kalu.
Štrk bol nejakú dobu aj s vodou vonku, ako výsledok sú teraz v akváriu drobné belavé červy, zrejme nejaké larvy.

-5l pohár – karanténa-
Tiger a Blue
Tigre a blue z nedeľňajšej burzy žijú všetky. Sú v obmedzenom 5l priestore, kým sa nezabehne 2.akva. Denne alebo obdeň im mením cca polovicu vody za vodu z akvária, resp. dnes za odstátu vodovodnú vodu.

————————————————
8.12.2014

-Akva 1-
CRS – nové krevetky vyzerajú byť spokojné. Aj staré.

-Akva 2-
Pribudli 2ks kryptokoryny a na prechodnú dobu dva rajovce čierne (Macropodus spechti). Dúfam, že vyžerú z akvária belavé červíky/larvičky, ktoré si tam žijú. Potom do akvária poputujú tigre a blue z burzy a rajovce presuniem do 3. nádrže.

-5l pohár – karanténa-
Tiger a Blue
Všetky krevetky žijú a vyzerajú ok.

-Akva 3-
Dlhší čas odstavené rohové akvárium, kde prebývali pár rokov pieskomily, som cez víkend vyčistil a vyhryzené spoje pre istotu prešiel vrstvou čierneho akvaristického silikónu. Keď vytvrdne, skúsim ho napustiť. Po zábehu doň poputujú rajovce. Nádrž bude úplne bez techniky, v spálni na pomerne chladnom a svetlom mieste. Predbežná predstava je, že to bude záložné akvárium s rastlinami a rajovcami. Ak budú prebytky menej sfarbených vyselektovaných neocaridín, tak zrejme poputujú sem.

————————————————
13.12.2014

-Akva 1-
Odoberám z rastlín jednu cryptocoryne affinis a veľký kus anubias barteri nana a premiestňujem do 2.nádrže.
Krevetky vyzerajú v poriadku.Zaujímavé, že neocaridiny sa pasú na kúsku šalátu, čo som podhodil do akvária asi pred dvoma dňami, zatiaľ čo caridiny sú prevažne na dubových listoch.
Meriam aké sú vlastne rozmery nádrže, je to 50x40x31 cm (d x š x v). Teda cca 54l vody.

-Akva 2-
Dosádzam spomenuté rastliny z 1.akvária. Odčerpávam časť vody aj detritom a starým ulitkami po slimákoch. Celkovo nahrádzam necelú 1/5 objemu.
Rajovce žijú. Jeden je dominantnejší, trocha utláča menšieho. Zrejme to budú dva samčeky.
Meriam aké sú vlastne rozmery nádrže, je to 60x30x32 cm (d x š x v). Teda cca 50l vody.

-5l pohár – karanténa-
Tiger a Blue
Všetky krevetky žijú a vyzerajú ok. Pred dvoma dňami sa jeden z tigrov zvliekol, ostal po ňom pekný zvlek. Mením denne necelú polovicu vody za vodovodnú odstátu z predošlého dňa.

-Akva 3-
Napúšťam akvárium. Po krátkej kontrole asi so 1/4 vody, či niekde neprepúšťa, dopĺňam vedro substrátu a dopúšťam vodovodnou vodou takmer do plna.
Zaujímavé, že zo substrátu vypláva na hladinu po napustený pomerne dosť lemna minor. Vyzerá zeleno a živo, som zvedavý, či naozaj prežila niekoľko mesiacov len tak v substráte, v chlade a tme. Substrát je akási červená hmota, zrejme niečo na štýl pálenej hliny.
Meriam aké sú vlastne rozmery nádrže, je to rohové akvárium 60x60x45 cm (d x š x v) jeden roh je skosený; dve bočné hrany, ktoré tvoria roh majú len po 20 cm. Teda cca 120l vody.

————————————————
17.12.2014

Dokúpil som na hladinu Ceratophyllum demersum. Ušlo sa do všetkých troch nádrží. Krevetkám v prvom akváriu sa pozdáva, rovno ho začali oberať od nečistôt.
Spravil som dva presuny. Rajovce čierne prešli do 120l akvária. Dúfam, že prežijú bez úhony. Nádrž je napustená len 4 dni, čo je veľmi málo, avšak spolieham na dno, ktoré už predtým bolo v akváriu a tiež na odolnosť rajovcov.
Do druhého – vyprázdneného – akvária išli Tigre a Blue z karantény.

————————————————
22.12.2014

Mením časť vody v 1.nádrži za zmes vodovodnej a dažďovej. Teplota chvíľkovo dosť prudko poklesla z 21 na 18 – 19. Dve pekné červené neocaridiny nosia vajíčka. Dve menej sfarbené odlovujem a putujú ako obed rajovcom do 3.akvária. Ukázala sa stará pískorka vežovitá, cca 4cm-ová, tú som tiež prelovil do 120l nádrže. Večer meriam tvrdosť vody, GH ostáva okolo 6, KH kleslo okolo 5,5.

V 2.akváriu mením časť vody za odstátu vodovodnú. Pridávam sódu bikarbónu, pH po meraní je odhadom niečo nad 7. Tigre aj modré neocaridiny sú dosť nenápadné, v 50l nádrži sa 8 krevetiek stráca. Predpokladám, že žijú všetky, mrtvolku som nenašiel žiadnu, i keď naraz som videl len 3 tigre a 3 modré. Večer meriam tvrdosť vody, GH je okolo 7, KH podľa testu je až 14 ! Zrejme účinok pokusu zvýšiť pH sódou bikarbónou. Krevetky síce vyzerajú na pohĺad v poriadku, ale asi od chemických pokusov upustím a na budúce obmením iba za neupravenú vodovodnú vodu.

Rajovce v 3.akváriu vyzerajú spokojne. Vedia zožrať bez ťažkostí 1-1,5 cm neocaridinu.

————————————————
25.12.2014
V 2.akváriu dnes umrel jeden z Tigrov. Dopoludnia som našiel krevetku, ako sa pokúša opakovane vyplávať z dna. Podarilo sa jej to len do polovice vodného stĺpca, potom akoby jej došli sily a padla na dno. Prelovil som ju do karantény do odstátej vodovodnej vody, avšak po pár hodinách bolo po nej. Po smrti sa objavil v záhlaví červenooranžový fľak. Išlo u jednu z dvoch väčších caridin. Ostatné krevetky v nádrži žijú a správajú sa normálne. Dnes pre istotu vynechávam kŕmenie.
Večer sa jedna z kreviet zvliekla. Zvlečka ostala na filtri. Predpokladám, že to bol jeden z tigrov, ktorí sa tam predtým zdržovali.
Čerstvý zvlek bol v akváriu aj pred dvoma dňami, po obmene časti vody.
Modré neocaridiny sú voľajaké vybledlé – modrozelené, avšak sú čiperné, dokonca sa mi zdá, že sa u dvoch tvorí sedielko.


————————————————
27.12.2014
-Akva 1-
Mením časť vody za zmes vodovodnej a dažďovej. Meriam tvrdosť, GH kleslo cca na 5,5 , KH tiež.
CRS aj Cherry vyzerajú v poriadku. Asi 3 samičky neocaridin nosia vajíčka.

-Akva 2-
Modré neocaridiny žijú všetky 4. Minimálne tri vyzerajú ako samice a tvoria sa im sedielka. Tie čo „zozelenali“. Jedna ostala takmer modrá.
Zvyšné tri tigre žijú, normálne sa pasú na listoch a substráte.

————————————————
30.12.2014
-Akva 1-
Malá selekcia. Odlovujem 4 samcov neocaridin. 2 menej sfarbené putujú do 3.akvária k Rajovcom, dva červenšie kusy do 2.akvária k opusteným modrým samiciam.


-Akva 2-
Všetky štyri modré neocaridiny sú asi samice. Javí sa, že sa im tvoria sedielka. Pretože tak skoro sa asi k modrým samcom nedostanem, pridávam k nim dvoch červených samcov. Teda pokus, ak vyprodukujú potomstvo, čo z toho vznikne. Nenašiel som pri zbežnom hľadaní odpoveď na to na webe. Uvidíme.
Tri tigre obživli, je ich viac vidieť hýbať sa po akváriu ako v prvé dni po vypustení do nádrže. Dva sú s výraznejšou kresbou, jeden iba s pár tenkými pásikmi.

Krevetky (denník) – obsah

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.