okt 292012
 

V prvej sezóne sa objavili dva väčšie problémy so znáškou. Vajcia bez škrupiny a znášanie mimo hniezda.

Vajcia bez škrupiny

U mladých sliepok, v prvých týždňoch znášky sa občas objavilo buď v znáškovom hniezde alebo aj voľne pod bidlami, zväčša už poškodené, vajíčko bez škrupiny.

Teda mäkké vajce bez tvrdej vápenitej škrupiny, obalené len mäkkou „papierovou“ blanou.  Toto bolo mätúce, pretože takéto chybné vajíčko sa vyskytovalo nepravidelne, sporadicky a nedalo sa vysledovať, o ktorú zo šiestich nosníc sa jedná. Sondoval som daný problém na anglických webových diskusiách a zistil som, že sa jedná o pomerne obvyklú vec. Vec sa má tak, že u mladých sliepok, ktoré iba začínajú znášať a nemajú ešte úplne vyvinuté reprodukčné orgány, môže pri prvých vajíčkach nastať porucha v tvorbe vajíčka. Napríklad, že sa nevytvorí vápenatá, tvrdá škrupina alebo sa vytvorí ale nekoordinovane a samostatne a je znesená osobitne. Tento problém vraj časom pominie, čo sa u mojich sliepok aj potvrdilo. Po počiatočnych výskytoch takýchto vajec u 5-6 mesačných nosníc sa toto upravilo a v následnom období už znášali pekne, normálne vajíčka. Údajne sa môže znova stávať to isté u starých sliepok, kde už začína znáška degradovať a začnú sa vyskytovať poruchy spojené s vekom. Toto sa nedá veľmi ovplyvniť nijako, ani výživou, ani režimom, jedná sa o prirodzený vývoj a degradáciu orgánov.

 

Znášanie v noci mimo hniezda

Jedna z nosníc (hnedý Dominant) začala asi v septembri znášať vajce v noci, priamo z bidla. Následne som nachádzal vajce zväčša rozbité na rošte. Zaujímavé bolo zistiť, o ktorú sliepku sa jedná. Sledovaním sliepok sa dalo zistiť, ktoré zhruba kedy znášajú. Následne som ešte vypozoroval ako sedávajú na bidle. Keďže sa vajce nachádzalo ráno približne na tom istom mieste a sliepky sedávajú každú noc približne v rovnakom poradí, vylučovacou metódou bola vytipovaná jedna z troch hnedých nosníc, ktorá sedávala nad inkriminovaným miestom výskytu rozbitého vajca a zároveň nikdy nebola videná v znáškovom hniezde.

Túto sliepočku som odchytil večer a na noc dal v kuríne do osobitnej prepravky vystlanej slamou. Noc prečkala bez úhony a čo viac ráno bolo s ňou v prepravke aj celé nepoškodené vajce.

Teda v tomto prípade sa jedná o poruchu znáškového biorytmu. Sliepka znáša v noci, po tme, keď sa zrejme nevie dostať do hniezda. tak znesie rovno z bidla a vajce sa väčšinou poškodí.

Zaujímavé bolo, že po nocovaní v prepravke sa stav na pár dní upravil a zniesla vajce normálne do hniezda. Potom však sa problém opakoval.

Po opakovanom nocovaní v prepravke znova došlo k posunu a náprave a potom znova k regresu na nočné znášanie.

Zdá sa, že vyhodenie sliepky z jej bežného rytmu problém dočasne rieši, ale nie trvalo.

Na fórach venovaným chovu sliepok sa takýto problém spomína. Javí sa, že je to pomerne bežná záležitosť. Skúsený chovatelia to zjavne nejako dramaticky neprežívajú a neriešia. Pri veľkom počte sliepok sa to zrejme ani nedá. Údajne by sa takýto zmätený režim mohol časom aj sám upraviť. Riziko ale je, že sliepkam zachutí rozbité vajce a začnú požierať aj ostatné.

 

Vajcia s viacerými žĺtkami

Občas sa stane, že sliepky znesú veľké vajíčko s dvoma alebo dokonca troma žĺtkami. To nie je samotné problém, práve naopak, väčšinou je to vítané ako radostné spestrenie.

Stalo sa však zatiaľ asi 3x za 3mesiace znášky, že sa vyskytli ozaj veľké vajcia, s hmotnosťou  cez 90 gramov. Pri jednom z nich bola viditeľná krv na škrupinke. V tom spočíva riziko. Ak sa poškodí sliepke kloaka a nastane krvácanie, môžu si to všimúť ostatné sliepky a môže dôjsť k ozobávaniu až kanibalizmu. U mojich sliepok našťastie k ničomu takému nedošlo, ale treba si na to dať pozor. Riziko je údajne hlavne u mladých sliepok, ktoré začnú byť predčasne, pred ukončením dospievania, kŕmené zmesou pre nosnice. Teda prevencia spočíva zrejme v podávaní veku primeranej stravy primeraního zloženia.

 

Malé vajíčko bez žĺtka

Raz sa stalo, že medzi vajíčkami bolo jedno naozaj malé o hmotnosti možno 20g. Toto vajíčko bolo bez žĺtka, iba s bielkom. Keďže sa také vyskytlo iba 1x, nejedná sa o nejaký problém, skôr raritu na pousmiatie.

 

Slepačie zápisky – Obsah

  3 komentáre na “Problémy so znáškou”

  1. You have observed very interesting details! ps nice web site.

  2. Thanks. :)

  3. Domaca sliepka to je nocephybne uplne o niecom inom. Jeden kamarat Sved, ktory tu travil istu chvilu si kupil v Tescu chladene kuracie prsia. Ked ich doma otvoril a pricuchol k nim tak ich vyhodil, ze su urcite pokazene Skratka tie chcipaky , ktore retazce serviruju jednoducho tak vonaju. Ak sa blizia k zaruke -> umyju sa troska v octovo-slanej vode a este tyzden vydrzia. A nateseny Slovacisko sa tesi, ze hypervyhodne nakupil 99,- Sk /kg. Nepamatam si, ze by napr. kuracie prsia niekedy boli tak prerastene tuhymi slachami a blanami ako minule kamarat tiez kupil brr Jednoznacne ak kvalitna sliepka / kura tak bud na trhovisku, alebo ineho domaceho chovu. Samozrejme so vsetkym bordelom okolo -> vyvar :)A samozrejme rozdiel medzi domacimi vajickami a tymi od brojlerov nemusim ani pripominat. Je parada si rano skocit do kurina po teple vajicko a supnut si ho rovno na panvicu. :)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.