jan 212014
 

Január sa prehupol pomaly do poslednej tretiny. Vek našich sliepok sa blíži k dvom rokom (Majú 22. mesiacov).
Tak ako bola znáška v decembri asi zatiaľ relatívne najslabšia odkedy začali niesť, tak január je subjektívne ešte slabší. Nachádzam priemerne tak dve vajíčka. Občas iba jedno, niekedy tri. V porovnaní s minulou zimou je to oveľa menej.

Predpokladám, že keď sa dni ešte viac predľžia, možno sa počet vajec zas o čosi zvýši. Pomaly ale isto však nadobúdajú úvahy o obmene kŕdľa konkrétny charakter. Tieto sliepočky, ktoré máme, sú fajn, sme s nimi veľmi spokojní. Máme ich však kvôli vajíčkam a tak asi poputujú na jar do polievky a na ich miesto prídu mladšie. No, na epizódu s polievkou som ešte sám zvedavý.

Myšlienka na ďalšie sliepky sa uberá smerom, že by sme radi nosnice, ktoré nesú vajcia s bielou škrupinou. (Kreatívna časť rodiny by ich použila na kraslice)
Napodiv aktuálna reálna ponuka takýchto plemien je dosť obmedzená. Malochovatelia inzerujú na predaj vlašky, zväčša jarabičí farebný ráz a to nie ani tak mladé nosnice, ale násadové vajcia. Veľkochovatelia ponúkajú v podstate jediný vysokoznáškový hybrid produkujúci vajíčka s bielou škrupinou a to pod názvom Dekalb. O tieto som mal záujem už pred dvoma rokmi, keď sme o sliepkach len uvažovali, ale lokálny predajcovia ich nemali vôbec v ponuke a veľkododávateľ bol relatívne ďaleko.

Takže ma veľmi potešilo, keď som dnes natrafil na inzerát pána Jána z Brezna, ktorý spisuje objednávky medziiným aj na Dekalby. Brezno je v znesiteľnej vzdialenosti. Objednal som 6 kusov 8 týždňových sliepočiek na aprílový termín. Som zvedavý, jednak na dodávku samotnú a potom aj na skúsenosť s výmenou starých sliepok za nové.

Slepačie zápisky – Obsah

  7 komentárov na “Január 2014”

  1. Dobry den aka ma byt sirka bidla na ktorom budu slieoky spat??

  2. Dobrý deň, uvádza sa okolo 5 cm. S tým, že prípadné hrany by mali byť skosené.

  3. Dakujem za odpoved ja som dal jedno bidlo 5 cm sirku a druhe mam 8 cm.

  4. To je ok. Sliepky sa prispôsobia. Aj v prírode, keď hradujú na stromoch a konároch, tieto sú rôzneho priemeru.

  5. Ved ano este pockam do marca kym sa trosku neotepli a potom chcem kupit sliepky.

  6. Dobry den, so zaujmom som si precitala Vase zapisky zo zivota chovatela ;-) mam len 2 otazky. Na zaklade coho ste si vybrali prave „dominant“? A ako znasaju zimu? My planujeme chovat sliepky ale sme v podhorskej oblasti tak zhanam mrazu-odolne plemeno. Dakujem a prajem vela chovatelskych uspechov.

  7. Dobrý deň, k otázke výberu. Chceli sme prioritne sliepky kvôli vajíčkam. Dekalby vtedy neboli v našej lokalite dostupné a lokálny predajca ponúkal práve tieto „Dominanty“. Čiže nejaký extra výber tam vlastne nebol. Zhoda okolností. Naše sliepky sú cca 400 m.n.m, sú umiestnené vo voliére prerobenej zo skleníka, čiže čiastočne sú chránené pred zrážkami a vetrom. Zimu prežili bez akýchkoľvek problémov. V prvom roku dokonca nebol ani badateľny nejaký výrazný pokles znášky v zime.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.