aug 152013
 
Vajcia bez žĺtka

Vajcia bez žĺtka

Na obrázku sú vajcia bez žĺtka. Podaktorá zo sliepok občas znesie malé vajíčko. Posledné týždne dosť často. Tieto, ktoré vidíte, sa nazbierali v priebehu júla a prvej polovice augusta. Ako je zrejmé z fotky výsledného produktu na tanieri, majú iba bielok, žĺtok úplne chýba. Ide o poruchu v znáške u niektorej zo sliepok. Predpokladám, že modré Dominanty to nebudú, tie znášajú o čosi svetlejšie vajcia bez akejkoľvek kresby. Podozrenie padá na hnedé alebo na pásikavú Stračenu.
U tej by som to predpokladal najskôr, z pozorovania mám dojem, že fŕkané vajcia sú jej.

Keďže takéto vajíčko sa vyskytne iba sporadicky a dosť často sa nájde za deň od šiestich nosníc aj plný počet (šesť) , zrejme je dotyčná hriešnica schopná stále zniesť aj vajce obvyklej veľkosti.

Vajcia sme si vyfúkli, poslúžia ako dekorácia na veľkú noc. A z bielok sa ukuchtilo volské oko, v tomto prípade teda skôr volské beľmo.
Konečne bol potomok, ktorý preferuje bielko pred žĺtkom, spokojný.

Slepačie zápisky – Obsah

  2 komentáre na “Vajíčka bez žĺtka”

  1. Dobry den, pisete (aj v titulku), ze „vajicka bez bielka“, z textu ale vyplyva, ze mate na mysli vajicka bez zltku.
    Nech sa Vam dari!

    mp

  2. Ooops. Máte samozrejme pravdu. Ide o vajíčka iba s bielkom, teda bez žĺtka. Hneď to opravím, nejak sa mi to pri písaní domotalo, zaujímavé. Ďakujem.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.