mar 102019
 

8.3.2019

Dnes prvý letmý marcový kontakt so včelami po zime. Z otvoru vo vnútornom dne som odstránil zimné odvetrávacie prekrytie (plátno, noviny) a vložil som malé okrúhle krmítka s vodou.

Všetky včelstvá sú aktívne. Pár robotníc vykuklo. Už si povynášali zimné mrtvolky. Dná úľov sú čisté.

21.3.2019

Na podložkách pod sitami už je vidieť roztrúsené peľové obnôžky. Vody z napájadiel pod strieškami ubudlo len nepatrne. Vylovil som jednu utopenú včielku v prvom úľi. V ostatných sa zvládli neutopiť.

31.3.2019

Peknú teplú nedeľu som využil na prvú jarnú prehliadku. Pristavil sa aj sused asistent veterinárneho lekára, takže sme to rovno zvládli pozrieť aj oficiálne. Zo štyroch rodín tri majú plod vo vrchných dvoch nastavkoch. Jedna z nich je silnejšia, tá ma už i zaviečkovanú trubčinu. Štvrtá rodina sa javí byť bez matky, resp. nenašiel som ani plod ani vajíčka. Vložil som tam rámik s otvoreným plodom a vajíčkami z iného úľa.

5.4.2019

Kvitnú vŕby, drieň, marhuľa.

Včela medonosná na vŕbe
Včela medonosná na vŕbe
Včela medonosná na vŕbe
Včela medonosná na vŕbe

7.4.2019

Každá rodina dostala nový vyčistený a teplom dezinfikovaný nastavok, 8 rámikov s medzistienkami a 2 stavebné rámiky. Z troch včelstiev, ktoré boli roztiahnuté na 4-5 nastavkoch som odobral spodný nastavok s prázdnymi starými súšami.

Krajná rodina (0), ktorá bola pred týždňom bez nájdeného plodu sa javí, že matku má. Našiel som malú plochu s otvoreným plodom a vajíčkami. Minulotýždňový vložený rámik s plodom ostal bez natiahnutých materských buniek, takže vyzerajú, že sú s kráľovnou spokojné. V tejto rodine je aj pomerne veľa starých zásob.

11.4.2019

Začínajú kvitnúť slivky, čerešne, trnky.

28.4.2019

Kvitnú jablone, mahónia. V diaľke, ale ešte v dolete včiel, začína súbežne kvitnúť repka. Počasie na konci mesiaca je aprílové, pár teplých dní vystriedali studené s prehánkami i dažďom. Posledný víkend som ešte do včiel kvôli chladu a dažďu nebabral, aj keď už by bolo zas na čase. Zatiaľ som si aspoň pripravil vyčistené a vydezinfikované 3 vysoké dná, 2-3 nízke, 5 nastavkov s rámikmi s medzistienkami a 2 nastavky so stavebnými rámikmi.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.