jan 082017
 

2 Vlašky jarabičie, Španielka čierna, 2 Maransky modré
8.1.2017

8.1.2017
Rok 2017 som začal s troma mladými minuloročnými Vlaškami jarabičími, dvoma len o trocha mladšími Maranskami modrými a skupinkou Španielok čiernych – 1 + 4, ktoré pribudli len v decembri 2016.

Kŕdlik sa pekne zžil.
Španielky čierne sa rýchlo udomácnili. Aj posledná z nich, ktorá prišla až koncom decembra, už zapadla medzi ostatné.
Začiatok januára prekvapil silnými mrazmi s teplotami v noci bližiacimi sa k – 20.
Španielky a Vlašky maju veľké hrebene, takže to musí byť pre ne dosť náročné. Obzvlášť pre kohúta. Vtáky využívajú v presklennej voliére suché preslnené miesta, aby sa trocha cez deň vyhriali.

Dnes prekvapilo prvé tmavohnedé vajíčko od Maransky modrej. Zatiaľ malé, cca 45 gramové. Pravdepodobne prekvapilo rovnako aj sliepku samotnú, lebo bolo na zemi pred kurínom. Sliepočka má asi 10 mesiacov.
Takže k 8.1.2017 už znášajú všetky 3 plemená, napriek mrazom. Koncom decembra a v januári sme mali 1-3 vajcia za deň, dnes to bolo výnimočne až 5 kusov.
Druhá Maranska je pozadu s vývojom. Chvíľku na tom bola zdravotne biedne, prekonala nejakú chorobu s hnačkou. Avšak posledné dni je čiperná, s chuťou je a znova naberá váhu.

U Vlašiek predpokladám, že zatiaľ znášajú iba dve z troch. Tretia je zdravá, avšak ešte nemá plne dovyvinutý hrebienok, nevyzerá ešte „dospelo“.

10.1.2017
Dnes príjemné prekvapenie. Večer v znáškovom hniezde 6 kusov vajec.

Vajíčka – španielka, maranska, vlaška
10.1.2017
Po dlhšej dobe 6 kusov za deň


Slepačie zápisky – Úvod / Obsah

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.