dec 042016
 

4.12.2016
Začiatok decembra 2016 v slepačích zápiskoch bude figurovať ako míľnik, keď som presedlal z chovu nosivých hybridov na chov nosivých plemien.

Včera, 3.12.2016 som si priviezol 4 sliepky a kohúta plemena Španielka čierna.
Majiteľ bojuje s nedostatkom priestoru a tak ich inzeroval. Ide o staré plemeno znášajúce biele vajíčka, tak som sa rozhodol to s nimi skúsiť.
Sliepky sme naložili už pri zotmení, po tme som ich doma vložil do kurína. Kohút a 2 sliepky sa nechali aj posadiť na bidlá, 2 plachejšie sa učupili v rohu na podlahe kurína.

Na druhý deň ráno som si ich vyobzeral a urobil pár dokumentačných záberov.
Dúfam, že sa zaklimatizujú na novom mieste dobre. Podmienky sú nie práve ideálne, tieto dve noci mrzne hlboko pod nulu a Španielky preperujú.

Kŕdlik teda teraz tvorí 5 Španielok čiernych,

2 Maransky modré

a 3 Vlašky jarabičie

Celý húfik pokope:

Zmiešaný kŕdeľ, 3 nosivé plemená

Zmiešaný kŕdeľ, 3 nosivé plemená

6.12.2016
Vajíčka od vlašiek na panvici vyzerajú takto. Sú malé – 50 až 55gr, avšak žĺtok je pomerne veľký a pekne sýto žltý.

Volské oko, vajíčka od plemena vlaška jarabičia

22.12.2016
Dnes sa objavilo prvé čisto kriedovo biele vajíčko. Cca 50 gramové. Buď začala 2,5 týždňa od príchodu znášať niektorá zo španielok alebo nejaká z mladých vlašiek.

27.12.2016
Z jednej preperujúcej španielky sa vykľul mladý kohút a nie sliepka. Bol zamenený pri kúpe, ktorá prebehla večer už za šera. Dnes som ho bol vymeniť za sliepočku.
Znáška medzitým stúpla na občasné 2 vajíčka denne. Jedno čisto biele a jedno svetlunko krémové.

dve vajíčka – denná znáška v decembri 2016

Slepačie zápisky – Úvod / Obsah

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.